Our social:

9 февруари 2014 г.

От и към любителите на филц

Зная аз колко много обичате цветните хартийки и колко умели и сръчни сте в работата си с тях,нооо и много от вас не се спират само до там,а търсят все нови и нови полета за изява ,дали с бродерия,дали Фимо или работа с мъниста всичко е един вид изкуство.Днес обаче за поредното Валентинско вдъхновение съм се спряла на сърца изработени от филц но преди това малко инфо за материалът.
Това  е мек плат, който се изработва не чрез тъкане, а чрез пресоване под пара или гореща вода и сплъстяване на животински влакна (вълна: най-често овча, но също и заешка и боброва). Произвежда се и филц от 100% изкуствени влакна, както и филц от комбинирани животински, растителни или изкуствени влакна. 

Филцоването вероятно е най-старата форма на производство на платове, позната на човечеството, предхождаща тъкането и плетенето.

            





Засърбяха ли ви ръцете за игла и конец.Аз лично отивам да изровя някой плат от щкафа,за фимо не съм сигурна ,че ще намеря ,но някой отрязък от стари дънки и малко мъниста ще ми свършат добра работа за идеята която имам:)А ако не ви е било достатъчно това за да ви вдъхнови тук има още много идеи .
                                   Желая ви хубав и влюбен неделен следобед!
                                                            Bejko от Картишоцит:)