Our social:

16 февруари 2014 г.

БГ феи с идеи: уроче за картичка с прозорец от Ем.

Стана дума за тази картички в Консорциума и по молба на Кати, ето едно кратко уроче от мен. Ще извинявате, няма да има снимки стъпка по стъпка, защото времето ми е много оскъдно. Но ще ви дам линк към урочето, от което аз се учих. Там има всички стъпки снимка по снимка и ако нещо не ви е ясно винаги може да погледнете там.

Та ето как се прави картичка с прозорец.
Първо трябва да си срежете основата. Аз обичам да работя с правоъгълни картички за това основата ми е 23.5 на 14.5 см. Ако сте любители на квадратните картички размерите са 14.5 на 29.5 см. Не зависимо кой размер ще изберете следващата стъпка е да биговате на дългата страна на картичката. Ако работите с правоъгълника ще биговате на 11.5 и 12 см, а ако сте избрали квадратната форма - 14.5 и 15 см. По този начин ще получите един малък гръбнак. Това ще позволи на картичката да се затваря без да се издува.
Сега идва ред на прозорчето. Нищо сложно - ще начертаем два правоъгълника (за правоъгълната картичка) или два квадрата (за квадратната). Разбира се, вие спокойно може да направите и квадрат за правоъгълната картичка. Формата на прозорчето изцяло зависи от вашите предпочитания. За да е по-лесно първо ще ви обясня, как става на квадратната картичка. С помощта на линия трябва да начертаете квадрат с големина 9.5 см, на разстояние 2.5 см. от ръбовете на картичката. Когато начертаете квадрата, внимателно минете с тъпата част на ножицата по контурите, като си помагате с линия. Тага ще биговате очертанията на квадрата. Ако имате тример или уред за биговане това става значително по-лесно и по-бързо, защото може да не чертаете, а директно да биговате. Следващата стъпка е да начертаете още един квадрат, този път с размер 8.5 в центъра на първия. Тоест той ще е разположен на 3 см от ръба на картичката. Отново биговайте контурите. Сега идва момента да срежете на хиксче през центъра на квадратите. Ако искате да сте точни, първо прекарайте двата диагонала на квадратите, а после срежете по тях. Когато сте готови с това ще получите четири крилца. Сега идва ред на сгъвката - вземете всяка едно от четирите крилца и го сгънете към вътрешността на картичката. След това сгънете по втората сгъвка, този път в обратната посока и съберете връхчетата на крилцата. Така ще получите основата на прозорчето. Естествено, тя ще е цялата нарязана и крилцата няма да се събират точно, но това да не ви притеснява. Сега е момента да украсите прозорчето си. Срежете две квадратчета с размер 9.5 - едното за вътрешната страна на картичката, а другото за външната. От тук остава само да декорирате вашата картичка с прозорче по ваш вкус и желание :)
При правоъгълната основа се процедира по абсолютно същия начин. Само че, вместо квадрати чертаете правоъгълници с размери  6.5 х 9.5 и 5.5 х 8.5. Те отново ще са на 2.5 и съответно 3 см от ръба на картичката.
Ако има нещо, което все още не ви е ясно - питайте, аз ще се постарая максимално добре да ви обясня неяснотите.

Е, толкова с обясненията. А сега малко снимки за вдъхновение :)








Ще се радвам да видя и вашите картички с прозорче :)

Приятно майсторене
Ем