Our social:

16 април 2014 г.

Печатите: тема номер 3: Теория и практика на дигиталните печати



Първо – що е то дигитален печат? Теорията.

Дигиталните печати са илюстрация/рисунка, записана в дигитален формат, която се сваля /download/ от съответния онлайн магазин или сайт. Те могат да бъдат обработвани преди да се отпечатват – да им се променя размера например, да се обръщат в друга посока, да им се добавя текст и тн.

Представете си гумен (силиконов) печат, който намазвате с мастило и отпечатвате на хартия за да получите изображение, което да оцветите и използвате за картичка. Сега си представете същия печат, качен на компютъра ви  - както казахме, можете да го обработвате преди печат и да си го отпечатвате колкото пъти си искате. Нямате нужда от мастила, не сте зависими от размера на печата и тн - звучи чудесно, нали?

Всъщност основната разлика между дигиталните и традиционните печати, че при първите всъщност няма физически печат, само картинка.

Веднъж отпечатан, дигиталния печат може да се използва по подобен на традиционните печати начин. Оцветената рисунка може да бъде изрязана и използвана в картички, скрапбук странички и други проекти
Сега практиката.

Начини за използването на дигиталните печати (които на кратно се наричат digi).

Първа точка е въобще да намерим такива печати. Търсим ги в нета, не в кварталната бакалия, това е ясно. Повечето са платени, особено тези на известните дизайнери, които са се утвърдили в този бранш (с една дума и тук има мода, топ-марки и тн.) Има и сайтове с безплатни печати или така наречените freebies. Ето някои чудесни сайтове за безплатни печати:


Значи вече сте избрали дигиталния си печат. Втора точка е да си го запишете / save/ локално на компютъра.

Трета точка е обработката на печата. Обсъждали сме много пъти в консорциума във фейсбук, че word далеч не е най-добрата програма за обработка на дигитални картинки, тъй като „смачква” картинката и влошава качеството и, така че ако си имате добра снимко-обработваща програма и може да работите с нея, ползвайте си я и за печатите.

Аз, признавам си все още предпочитам добрия стар  Microsoft word просто защото ми е по-лесно и бързо.

Отваряте  си нов празен документ и довлачвате файла си в него. Другия вариант е да отидете в менюто на Insert/Picture и да си намерите файла. Резултата изглежда така:



Кликвате с десния бутон на картинката и избирате Format Picture от менюто.



От там решавате дали картинката ще стои  “In front of text” (пред текста) и накъде ще я въртите, смалявате, променяте позицията и тн.





Веднъж нагласили  я  просто отпечатвате и грабвате моливите – точка четвърта.

Ако не се справите с оцветяването или детето бутне чашата ви с кафе върху наполовина готовата картинка, просто отпечатвате нова. 
Възможностите на дигиталните печати са много – може да ги използвате с Paper piecing техниката, за която ви разказахме тези дни например, да ги оцветявате с акварелни моливи, с алкохолни маркери и тн. Те са сравнително евтини, достъпни и най-важното - лесни за съхранение :)
Поздрави от мен, една точка отпечатана с мастило:
Кат от Картишоците

7 comments:

honey_bunny каза...

Кат, всичко супер, но аз все още не разбирам как се прави paper piecing на дигитални печати. :-/ Моят принтер не захапва хартия, която е под формат А4 (интуитивно за мен, но понеже Кали каза, че няма никакви проблеми, пробвах все пак), т.е. блокчета 6х6'' няма как да използвам - става paper jam в принтера, засядат. А 12х12" естествено не влизат в tray-a и трябва да ги режа до формат А4. Това ли е начинът или само на мен не ми се получава?!

Unknown каза...

Джиджи, май проблема е при теб. Аз слагам какви ли не размери (естествено, не по-големи от А4) Зависи какъв ти е принтера, ако е цветен мастилено струен трябва да може да слагаш и по-малки от А4, ако искаш да си разпечаташ снимка има си направо 9на 13см или там колкото беше размера :). Принтера ти трябва да има едни плъзгачи, които да се местят за да центрираш лист, ако имаш такива пробвай с 6х6" примерно и когато принтера започне да "дърпа" хартията просто я побутни за да захапе. Аз така правя, разпечатвала съм и на картон 310гр без проблем в размери по малки и от А6 :) Успех!

Te4eto каза...

Джиджи, някъде видях начин да се "излъже принтера":
1. Слагаш лист второупотребна хартия (отбелязваш си примерно левия долен ъгъл, за да е сигурно че следващия път пак така ще я сложиш) и принтираш картинката.
2. Върху нея залепяш с някакво тиксо парче дизайнерска хартия - даже може да не е цял лист, а изрезка.
3. Пускаш отново за печат.
Пробвай и да кажеш станало ли е :-)

Кат каза...

Джиджи, макар че мацките по-долу са ти отговорили, да си кажа и аз. Когато хартията ми е с "нормален размер" например 10*15 си настройвам размерите на листа в word да са същите, а самия лист в принтера слагам като стеснявам тавичката за хартия до този размер.Моя също е мастиленоструен принтер и е предвидено да слагаш размери като за снимки. А ако искам да използвам съвсем малки парченца хартия, за да не се затрият ги лепя върху бял лист. Така съм пробвала и върху тънък плат да печатам - просто го залепвам за лист ( е, засяда понякога, но и минава)

Hristovica каза...

Някой беше показал една техника за принтене върху парченца в консорциума... на лист А4 (може и вече използван) се принти изображението, след това с малко сухо лепило на тоното място се поставя парченцето хартия и от същият файл се принти отново. Така мастилото попада пак на същото място, само че вече върху дизайнерската хартия...примерно. Нямам идея дали го обяснявам така, че да стане ясно, но съм го изпробвала и се получава идеално.

Unknown каза...

Поздравления за чудесния ви блог. Изчетох всичко - много полезна информация за начинаещи като мен. Благодаря ви! Искам да знам на каква хартия печатате.

Kati каза...

Аз печатам обикновено на 220 грама картон, или на такъв от скицник за акварел.