3 април 2014 г.

Просто Мария и нещо повече за CAS стила в картичките.

Ужасно много харесвам изчистените картички, или така наречените на английски - clean and simple cards (CAS). Аз лично намирам, че такива картички се правят най-трудно - изисква се премисляне на всеки детайл за да се постигне максимален ефект и картичката да те грабне от пръв поглед. На мен винаги нещо ми липсва, винаги изпитвам усещането за недовършена работа когато се опитвам да правя такива картички. Но има една дама в БГ картичкофурийското пространство, на която се възхищавам от все сърце. Всички нейни картички са подчинени на правилата за изчистен стил и са прекрасни до една. Ако вече не сте се досетили, да ви представя Мария и нейното местенце:  Блогът на Мария  

А ето какво сподели тя за нас, любопитните картишоци:

Здравейте, момичета,
Днес ще си говорим за изчистения стил в картичките. Претрупаността и излишествата са ми чужди във всяко отношение - облекло, грим, обзавеждане и т. н. Най-вероятно заради това и картичките ми са такива :))
Няма да ви отегчавам с определения, а ви предлагам една много забавна статия за CAS –а 
(линк към статията ).
Много ми допадна сравнението на семплата картичка с „малката черна рокля”. Нали знаете, че всяка жена трябва да притежава поне една такава :)) Кой друг освен великата Коко Шанел може да ни бъде пример за минимализъм, елегантност и класа.
Предполагам всички сте чували за Kristina - Werner Design Blog. От нейните видео уроци съм научила много за CAS-а и за правенето на картички изобщо. Имам си и още няколко любими местенца в нета, които посещавам с удоволствие. В блоговете на Debby - Lime Doodle Design , Elena - Just ME -  и Amy Wanford –Crafting Confessions  изобилства от идеи, техники и  вдъхновение.
Доста е трудно да предадеш една идея с минимален брой елементи. Не съм съвсем съгласна с мнението, че изчистените картички са лесни и бързи. Важно е посланието, закачката и всяко нещо да си е на точното място. Не мога да дам точна рецепта, действам по усет и интуиция. Понякога се получава лесно и светкавично, но друг път – не.

Ето някои примери от мен:

Съчетание от бяло и още един цвят (или само два цвята): 



Контрастни цветове или контрастен централен елемент: снимки





Хармония от цветове:



И една не толкова семпла, въпреки че пак така я определят: 

 

Опитайте, забавно е да се експериментира! Преди всичко не забравяйте да бъдете себе си и да правите това, което харесвате най-много!
Весела и слънчева пролет!
Прегръдки,
Мария

Видяхте ли за какво ви говоря - невероятни картички. Мария е избрала едни от най-любимите ми - тези с чадъра, канелата и сините рози и пейката съм се връщала да гледам стотици пъти и пак не спирам да се изумявам колко са прекрасни и силни. Не ви ли засърбяха ръцете да опитате и вие някоя изчистена картичка?
Ако успеете да сътворите нещичко, покажете го при Токбобок, където този месец темата е посветена именно на простичките, но казващи толкова много картички.

10 коментара:

  1. Мдаа, и аз се възхищавам на Мария. Прелестни картички в един от най-трудните стилове за мен. Картичките й казват толкова много с толкова малко. Браво. И въпреки, че аз измислих темата преди цял месец, дори аз се затрудних да направя картичка за вдъхновение! Срамота! Отивам да се поправя:-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тони, много ме зарадва твоето предизвикателство и скоро ще се включа поне с една картичка в този стил. Още работя по тях. :)

      Изтриване
  2. Определено CAS ми е един от любимите стилове, макар че картичките, които правя не могат да се определят като точно такива. Все се стремя към баланса- често все нещо ми липсва, все нещо ми е излишно. Правила съм и изчистени, но определено е трудно, особено ако трябва да е по поръчка. При другите стилове все някакси се наглася, импровизира, тушира- я с дантелка, я с цвете... докато тук посланието трябва да е кратко, точно и ясно, да се вижда, да се усеща от пръв поглед. Браво на Мария, възхищавам се на таланта и, на това че е различна, че е себе си!

    ОтговорИзтриване
  3. +1 за Софи. :D Мари, изумителна си! И съм ти длъжник, не съм забравила. :) <3

    ОтговорИзтриване
  4. Трудно се правят CAS-картички. Трябва с твърде малко да кажеш достатъчно много. Аз лично имам доста да се упражнявам що се отнася до този формат. На мен все нещо ми се губи.. :) Искрено се възхищавам на усета на Мария, в нейните картички нищо никога не липсва :)

    ОтговорИзтриване
  5. И аз много се радвам на Мария и нейните картички!
    Обичам CAS картички и въпреки че рядко правя такива те са ми сред най-любимите които съм правила. Някак изведнъж се възприемат, впечатляват и така по-лесно се запомнят.

    ОтговорИзтриване
  6. Обичам този стил, наистина е много трудно с малко да кажеш много.Поздравления за Мария, този стил определено и подхожда!

    ОтговорИзтриване
  7. Не са за всеки тези CAS определено си изискват специален талант като на Мария.Възхищавам и се безкрайно много.

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни картички :) Не познавах до сега работата на Мария, но съм щастлива, че успях да се насладя на нейните творения!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви от сърце, момичета!

    ОтговорИзтриване

Ще се радваме ако харесвате Картишок и намирате статията за полезна, да разпространите публикацията в социалните мрежи и да ни оставите коментар.