Our social:

24 юни 2014 г.

Стенсили (шаблони) домашно производство.

Напоследък в дамската ми чанта, някъде между зелените джанки, камъчето от морето, шепата ластички, няколкото пастела и двете гумички се помещават и остро макетно ножче и няколко разделителя за папки. Бих сложила и дъската за рязане, ако се побираше, но стърчи отгоре и ципа не се закопчава като хората. Като поседна някъде и ми се отворят десетина свободни минути, вадя ножа и хората започват лекичко да се отдръпват. В празното разчистено пространство мога спокойно да се развихря и да нарежа поредния стенсил. 
 Както с повечето неща в крафтърството и това води до пристрастяване.
Първо харесах безумно щурите идеи на Dyan Reaveley  от "Dylusions" . Тя има супер идейни шаблони и маца смело през тях. Сдобих се с един два от нейните стенсили благодарение на шМи (много благодаря, Вълшебнице, мъжа ми ти дължи един бой). Много ми допадат, лесно се работи с тях и добре се почистват. Следващата зарибявка бяха тези на Батко Ви Тим, който много успешно налага и този си продукт на пазара и понеже знаем, че на него му се получава, значи е редно да сме в крак с модата. Можете да видите приложението на един от неговите в тази картичка и тази картичка. Въобще стенсилите са много подходящи за правене на фонове и собствена марка дизайнерска хартия. Само дето все още не са толкова разпространени в България. Почти не намирам нищо, което да и грабне окото и разтупти сърцето. То да си призная, едва наскоро открих, че ги слагат в секцията на "Декупаж", а аз там почти не ровя така че е малко вероятно да ги открия. Но виж чужбински има хиляди видове, като например в този сайт тук
Но докато се сдобия с купешките, реших типично в мой стил да сътворя няколко подобия на тях.


Отне ми доста време да измисля материал от който да се правят. Доскоро залагах на ацетатните листа, но те са малко твърди и трудно се режат. Особено ако формата е по-така изчанчена. Пред очите ми мина едно клипче в нета, където мацката използваше някакви прозрачни разделители и това ме наведе на мисълта... че трябва да си архивирам спешно документите от миналата година. Заех се с трудната задача толкова ентусиазирано, че шефката се притесни какво искам да скрия мятайки тия архивни кутии при мишките в мазето. Дори не се запита очевидното - защо купчината използвани разделители на бюрото ми расте със страшна сила.
 Оказа се много лесно и приятно да си режеш шаблони. Някои си начертах сама - шахматните, тези на триъгълниците. Някои разпечатах от нета. Залепвам разпечатания модел върху пластмасовия разделител с тиксо и режа едновременно и хартията и пластмасата. Лесно и бързо, единствения ми проблем е, че винаги кривя нанякъде, но то това е като запазената ми марка - ако не е криво, няма да е мое производство.



 След като изчерпах идеите тип "начертах го с линийката" се сетих да пусна в гугъл geometric pattern и там излязоха безкрай възможности.
 Разбира се по-красивите и сложни (тип зебрата например) ми ги ряза мъж ми. Аз нямам никакъв шанс :) да ги докарам толкова добре.
 
 На някои се пробвах да изрязвам формички със пънчове - също става добре, нагъвате няколко пъти разделителя и дупчите едновременно с пънча няколко пъти. Добре ще е пънча да ви да е свестен, да не го почупите съвсем.




 Толкова на първо четене по този въпрос. Сега ще ходя да помрънкам на мъж ми да изреже поредните стенсили, дето си харесах днес докато ровех за материали по темата. А вие, ако се чудите за какво по дяволите е нужно всичкото това мъчене и рязане, можете да си купите готови стенсили. Ако пък не сте съвсем сигурни, че ще са ви от полза - пробвайте с няколко домашно приготвени такива..... предполагам имате макетно ножче наоколо, а в близката книжарница продават пластмасови разделители за папки. 
За какво, с какво, как и кога да ги използвате - тук трябва да отворим нова статия, че тази стана прекалено дълга. Но с едно изречение -
за какво -  фон, хартия, рамка
с какво - мастила, акрилни бои, пасти, гесо
как - с мерак
кога - още тази нощ например :)
Хайде лека от мен,ножчето ме чака.
Кат от Картишоците

п.с Ето някои източници и идеи ( и ще се радвам да споделите мнение и коментар по темата):

Колекция от най-различни стенсили
100 стенсила в pinterest
Идеи за геометрични шаблони



3 comments:

bejko каза...

Точно от това имах нужда Кате.И аз много се чудих от какво да си направя шаблони,различни от тези пластмасовите на децата ,които използвам в момента.И колекцията си я бива :)Огромно Благодаря!Захващам се още сега за шаблоните!

Martinel каза...

Здравей, аз съм си правила шаблони, обаче използвам едно по-дебело пластмасово фолио, и за прорязване използвам пирограф..обаче пък за по-ситните елементи не става по този начин, само за по-големи шаблони, с по-големи отвори...Незнам с ножчето, стават ли по-мъничките?

При Яна каза...

А с какво режете?