Our social:

24 януари 2015 г.

Rockabilly - стил от 50-те

    Привет любознателни картишоци!
Преди време като студентка имаше  един предмет, който изучавахме и който ми беше, така да се каже един от любимите - История на модата. Не пропуснах лекция и след края на семестъра бях много  вдъхновена и заредена с идеи. И как няма да е така - в модата с пълна сила важи  сентенцията "Всичко ново и модерно е добре забравено старо", която в много случаи ме е издърпвала от дупката на  тотален творчески блокаж.
  Защо ви разказвам всичко това ли? Ами може би защото от разговори в чата помежду ни виждам как всяка от вас /и от нас, Картишоците/  изпада в моменти на творческа дупка и малко или много има нужда от презареждане  за да продължи.
  И така, готови ли сте  за път? Имате ли настроение да заредите вдъхновението си на нашата квартална бензиностанция? И най-вече склонни ли сте да ни се доверите за едно продължително пътуване, такова което ще направим не само в различни страни, но и най-вече във времето? 

  Първата ни спирка  е  Америка - такава,  каквато е била през 50-те години на миналия век.

За да е по-приятно пътуването сме ви настроили радиото на правилната честота:  http://www.rockabilly-radio.net/ .
     Това е време, /ерата на Холивудският блясък/ за което в последствие ще се говори, че жените са се обличали най-стилно. На мода били разкошът, показността, неприкритата женска красота и съблазън. Модата набляга върху женският сексапил със дълбоки деколтета,къси рокли комбинирани с високи обувки.Със своите платиненоруси коси и ярко червени устни   безспорен символ на това време остава невероятната Мерлин Монро.
                                                     
      От друга страна дамите започват да навлизат в мъжкият свят и  да се сливат с тълпата,  гонейки метрото заедно със своите мъже.Това налага трайното настаняване на удобният костюм в женският гардероб, където той си виси и до ден днешен. Предложен от  Коко Шанел-костюмът Шанел е изработен от туид и е съставен от пола и сако с четири джоба, а копчетата са във вид на златни бижута.
                                             
     Филмовите и музикални компании започват да записват своите продукции, издават се плочи. Swing, Shim-Sham, Lindy Hop, Rokabily са стиловете характеризиращи тези години. Rock'nroll е в своето начало. Много са почитателите на Елвис Пресли, които следват неговият стил и поведение - прическата му "пача опашка", бакенбардите, безцеремонността и безгрижността му.

      
Elvis Presley 


През 50-те години на 20-ти век, татуировките са обозначавали личности, принадлежащи към една обща социална или професионална група. Това се вижда много ясно при почитателите на стилът Rockabilly.
                                              

Освен цветните татуси, лента за косата със закачливо завързани крайчета в горната част е  задължителният към нея елемент - разкошно цвете.
За мъжете - перчемът на Елвис, ризите с външни декоративни шевове, колани с красиви токи, тесни дънки с подвити крачоли и спортни обувки.

                                           

Цветовата гама която характеризира този стил е бяло, черно, червено, наситено жълто, синъо и тюркоаз. Не можем да сбъркаме щом видим десените на точки, квадрати, черешки, черепчета и сърца. И до ден днешен съществува голяма група от хора която със своето облекло, татуси, прически, грим та  дори и с интериорът в домовете си поддържа този стил жив.

                         Cute rockabilly wedding dress             cute and cozy 



                      LOVE!  One Love One Life ~ Hand painted tattoos and fabulous!       Set of 4 Rockabilly Groom and Groomsmen boutonnieres on Etsy, $70.00
                           
Преди да направим нашата кратка почивка ще набележа  няколко важни елемента върху които се акцентира - синя птица и лястовица, карти за игра, зарове, роза, сърце, огън, черешки, крила.

             Rockabilly Cake Pop Topper Cale Toppers DIY by OddLotEmporium, $5.00         rockabilly wedding invitations


             rockabilly wedding invitations             Rockabilly Wedding Invitations

Ето,че виждам вече и едно приятно местенце за отдих на което ще спрем за да обработим всичко видяно и чуто.

              Be-Bop's diner in Mendocino, California.                    girls restaurant

Ще продължим отново с вас това пътуване следващата седмица. До тогава ако сте се вдъхновили от този стил  и направите  проект по темата, с най-голямо удоволствие ще го включа тук.
Това е моят първи опит за мъжка Rockabilly картичка.

                                     
Ето и един много як български сайт в който може да намерите много повече информация за този стил. Както там казват Rockabilly е за тези които обичат да се забавляват като за последно!
http://rockabilly.bg/site/events.php

                                                                 До скоро! Ваш гид RockaBejko от Картишоците!


Пътуването се осъществява със любезното съдействие на Интернет!

7 comments:

Kati каза...

Снеже, ми то това било моето време, бе приятелко. Добре че ме светна, ако открия машина на времето да знам къде да се телепортирам.Всичко ми допада - и черното, и бялото, и съчетанието им с ярките цветове, и големите деколтета, и цветята в косата.. просто е моя стил всичко това. Дори и костюмите на Шанел са ми перфектни в работата. Супер много ме вдъхнови, отивам да работя по нова страничка в журнала ми. Благодаря ти за идеята, добрия подбор на примери и описанието. Нямам търпение да те прочета отново другата седмица.

bejko каза...

Ха ха ,да си призная и на мен ми се прииска да се телепортирам,така ,че ако има едно свободно местенце запазиго за мен.Ще ми е интересно да видя твоята страничка от журнала,както и да я покажа следващата седмица тук.

Plamnito каза...

Защо ли и аз се почувствах "у дома"!? Много приятно пътуване се получи! Благодаря! И толкова много емоции и вдъхновение! Идеята е разкошна, ще стегна багажа и очаквам следващата дестинация! До ново вдъхновение!!!

BEARKIS каза...

Благодаря за приятната разходка, удоволствие за мен!!!

Petya каза...

Да, да и аз нещо съм на тази вълна от 40-те и 50-те години на миналия век, но малко се пренесох в Pin-up течението :) и си сложих тези готини момичета на картичките за двата празника в едно.

bejko каза...

Петенце,значи съвсем съм те улучила по вдъхновението мила така,че ще включа следващата седмица и твоите проекти в публикацията.От останалите сладурани няма да ми се измъкнете само с коментари - очаквам резултати в хартиени проекти.

Petya каза...

Супер, страшно много ще се радвам. Дано само да паснат на идеята.