Our social:

2 февруари 2015 г.

Спрей бои

Някъде през ноември   Стоянка Христова, една от нашите читателки,  ме помоли да разкажем малко повече за спрей-боите, които много широко се използват в mix-media проектите. Тя беше харесала работите на Gabrielle Pollacco, която аз също обожавам и следя с голям интерес. Габриела използва основно Shimmerz Paints,  за които обаче аз нищо не мога да кажа, тъй като не съм имала удоволствието да ги ползвам. Не съм ги виждала никъде в България, срещала съм ги из много урочета и знам че са добри – на водна основа, бляскави и цветни. В Pinterest е пълно с проекти и уроци за тях, ако ви се разглеждат.
От тогава темата за спрей боите ме преследва неуморно. Имах късмета да пробвам спрей боите на Dylusions и много любима моя дизайнерка - Dyan Reaveley. Ето картичка, правена с такъв спрей. Те са много цветни, наситени  и ужасно цапащи ръце и всичко наоколо…
Единствената ми забележка към тях е, че когато тръгнеш да ги лакираш се размазват, както може да забележите в горния ъгъл на това платно. [186%255B2%255D.jpg]
Други видове “купешки” спрей бои не съм ползвала, но шМи ми подари страхотна кутия, която е правена със спрей мастилата на батко ви Тим Холц.
В списъка ни с желания на първо място стоят забавните спрей бои на BoBunny, но поне доколкото ние знаем, те не се предлагат още в България, така че докато някой узрее за тази стъпка, ще се снабдяваме с тях от чужбина.




На пазара /в Англия/ се предлагат и доста други видове спрей бои – с блясък, с цвят, перманентни, водни и други. Наричат ги color mist, shimmer,
Произвеждат ги почти всичко световно известни марки като, но не само: Tsukineko, Lindy's Stamp Gang, Prima Marketing, Hero Arts, Ranger Perfect Pearls Mist, Ranger Adirondack, Tattered Angels и много други.
Докато чакаме да се снабдим с горе изброените съкровища и джоб-изпразвачкки не е редно да не правим нищо по темата. Затова се заех да изчета няколко стотин рецепти за домашно забъркани спрей бои и достигнах до няколко извода.
1. Празно малко спрей шише
Определено няма как да направиш спрей без пръскалката. Голям зор видях докато си намеря вариант, с който да експериментирам. Да, знам че има Mini Mister spray bottles, но някак си не ме устройваше цената при тях. След доста ровене попаднах на добри хора, които правят буркани и  покрай тях имат и спрей бутилки – за парфюми разбира се, не за забавни пръсканици с бои.  Другият вариант до който прибегнах е да си накупя евтини парфюми тип наливни и после да им използвам шишенцата. Предупреждавам обаче – колкото по-евтин е парфюма, толкова по-дълго мирише.
2. Бои – акрилни
Това с боите също е задължително. Макар че сега пробвам нов вариант не точно с бои. Но класиката гласи – акрилни бои. Личния ми опит показа, че не всички стават. Някои се пресичат и се държат крайно неприятно. Ако акрилните ви бои са с блясък, то тогава имате бонус – блестящи спрейчета. Ако ли не – може да добавите блясък с перфектни перли.
2. Спирт от аптеката
Моят е 90 градуса, 1 литър. Да си имам. Нямам идея какъв вид точно е.

Рецептата е ясна – смесвате в шишенце спирт и боя и раздрусвате добре. Аз дори слагам някое топченце или малка перличка за да разбива по-добре /такива има в по-качествените лакове, та от там взех идеята/.
По отношение на съотношението мога да кажа само едно – експериментирайте. На някои места пише, че трябва да са 50:50 спирта с боята, но според мен си зависи от боята и интензитета на цвета, който искате да получите. В моето последно платно използвах боя на Марта Стюарт – сатен, синьо и бронз металик и се получиха  много добри цветове с лек блясък.kakichka art 14
Последното за днес по тази тема е свързано със самото използване на спрей боите. Хора, ТЕ цапат! Цапат килима, паркета, ръцете ви, дрехите ви, дори и козината на кучето. Някои се мият доста трудно. Затова си направете някакво приспособление тип кашона по-долу, за да не ви се наложи да пребоядисвате целия хол като мен. Smile
Кат от Картишоците, бояджия по призвание.

2 comments:

Irena Stefanova каза...

Благодаря, Кате! И аз чаках тази публикация. Е, не че не се омазах прилично докато експериментирах и аз, ама е голям кеф да откриеш топлата вода сам :)

LIA каза...

Браво,много идейно,но с автограф не става ли?