Our social:

25 май 2015 г.

Арт журнал: Прекрояване на гръбнака

Здравейте, Картишочета!

Не знам дали сте напреднали много с арт журналите си, но при мен нещата се случват доста бързо. :D 



Както се оплаквах скоро на другите момичета от екипа, инвестицията от 25лв за Moleskine мислих, че ще е за идните 2-3-5 години. А какво се оказа - с това темпо и до края на лятото няма да ми стигне. Вече съм го преполовила и на този етап се сблъсквам с проблема на всички "шити" тефтери (тези, които не са със спирала) - стават изключително дебели и освен неудобството от трудно затваряне на журнала, става почти невъзможно попълването на последните странички. Да, знам, че със спирала се минимизира този проблем, а с ръчно направените може изобщо да не възникне, но шитите купешки луксозни тефтери са ми много на сърце. <3 :) Затова се разтърсих из интернет как хората се справят с този проблем. Ако трябва да систематизирам информацията, която намерих, подходите са два:
  1. Премахване на странички от журнала.
  2. Прекрояване на гръбнака на журнала след като го завършите.
Премахване на страници

Този вариант е най-удачен, ако все още не сте започнали попълването на журнала или сте в самото начало. Никога не е късно да отстраните част от страничките, но това се прави много по-лесно, когато журналът не е станал твърде дебел и неудобен. Информацията за този метод взех от тук.

Взимате макетно ножче или скалпел, линия и подложка и изрязвате всяка 4-та или 5-та страничка от тефтера, като оставите бордюр от около 1 см в близост до гръбнака. Това ще предотврати отслабването и разпадането на гръбнака на журнала след като са премахнати страничките. Тези бордюрчета след това може да залепите към съседна страничка, така че да не си личат.

  

Чарът на този метод е в това, че изрязаните странички след това може да претворите в ново мини-журналче, както е направила авторката. Прегъвате страничките на две и ги събирате в коли, които после може да съшиете. Допадна ми идеята, че с такива малки журналчета, направени от скрап хартийки, си правят арт-журнални размени. :)

    

Подобна техника е залепването на две или повече странички една за друга, за да се намали броя на "платната" в журнала, но това не отнема от тежестта на журнала и гръбнакът му все пак може да поддаде.

Прекрояване на гръбнака 

Този вариант ще е моят, когато завърша журнала. :) А до тогава ще гледам да съм много внимателна с него, за да не се разпадне гръбнакът. Информацията за него взех от тук. Когато журналът е завършен, най-вероятно ще изглежда по подобен начин:


Естествено, 1-сантиметровия оригинален гръбнак на журнала не може да удържи на нашите издевателства над него, затова трябва да бъде прекроен. :) Разрязва се подвързията около гръбнака по дължина, така че от двете страни остават по около 0.5 см от подвързията. Тях може да подвиете навътре и залепите към кориците, за да има по-завършен вид.

  

Така журналът ще се разтвори хубаво и ще се освободи напрежението. Ако сте късметлии и сте били много внимателни с журнала, ще видите, че колите на тефтера все още се държат обшити и само покриващата тишу хартия се е разкъсала на места. За да направим нов гръбнак, залепяме тишу хартия отгоре (най-добре с гел медиум) или използваме (широко) тънко хартиено тиксо, за да покрием целия гръбнак. За по-голяма сигурност може да сложите допълнителен слой тишу хартия. За да придобие по-завършен вид гръбнака, може да добавите парче кожа (или плат, канава), което се залепя само за кориците, а не за колите на страничките.

  


Ако сте спазвали правилото да имате отделни сигнатури/коли от платна в арт журнала (което аз не направих), може да видите и този вариант за прекрояване на Moleskine. Той използва парче дебел картон вместо кожа, върху който се правят "джобчета" за отделните коли. Така дори най-"тумбестите" журнали ще изглеждат и ще се чувстват прекрасно. :) 

  


Ако сте мислили по този въпрос или сте попадали на някое друго подобно полезно уроче, ще се радваме да споделите в коментарите. :) 

Надявам се да сме били полезни! 

Поздравчета,
JIJI и екипът на Картишоците.