Our social:

9 юли 2015 г.

Травел журнал - спомени на пътешественика


В разгара на лятото и времето на дълго чаканите отпуски няма как да пропуснем темата за пътуванията. Без значение дали сме поели към някое непознато местенце от другата страна на планетата, или имаме намерение да опознаем по-близки дестинации, редом с фотоапарата наш верен помощник в съхраняването на скъпите спомени без съмнение е травел журналът или с по-простички думи казано дневникът на пътешественика.



Такива дневници съществуват сигурно откакто хората са започнали да откриват нови земи и все още продължават да са много актуални. И има защо- какво по-истинско от това да излееш емоциите си на празен лист хартия с единственото средство за писане, което имаш под ръка, да понамокриш или цапнеш без да искаш, да нарисуваш нещо, което те впечатлява на момента, да изрежеш и залепиш част от интересна опаковка, на която си попаднал в супермаркета?! Ето това го прави толкова личен, обичан, вечен.






Разбира се не е нужно да имате точно красив тефтер, за да започнете да пишете, както и можете да си купите най-скъпия такъв готов от книжарницата, но все пак върху какво да обърнете внимание, ако решите да го направите наистина уникален, ръчно изработен от самите вас за себе си или за някой друг ?
Като за начало нека спомена какво е обикновено съдържанието на един такъв дневник:

1.Пътни карти
2.Брошурки и пощенски картички
3.Билети
4.Снимки
5.Визитки
6.Дребни предмети за спомен
7.Изрезки
8.Текст и рисунки, писалка
9.Хербарий
10.Дребни монетки

и др.

От тук следва да си направим заключението- този тефтер освен че трябва да е малък, лек и удобен за разнасяне в ръчния багаж, той трябва да пълен с джобчета. Трябва да има къде да се закачи най-малко химикал.Трябва да е стабилен, а украсата му да не е прекалено крехка и стърчаща, защото има опасност да се развали, ако дневникът е на път със собственика си. Най-често срещаната декорация е само на кориците, а вътрешно тя се ограничава до малки апликации и печати, тъй като трябва да има място за бъдещите впечатления на пътешественика.

А ето и примери за декорация, които намерих за вас в интернет:








Желая ви много красива и незабравима ваканция!
И не забравяйте травел журналите ;)

Sophie от Картишоците







3 comments:

honey_bunny каза...

Фантастична и много зарибяваща статия, Софи! <3 Както съм подкарала журналите, нищо чудно да си направя и някой пътешенственски. :) Прекрасни примери си ни подбрала!

Kati каза...

Пътешественическите са ми особено любима част от журналите, а ти си избрала много красиви, Софи. Страшно полезни, добър спомен и много забавни за правене са, спор няма. Дай боже по два три на година да правим и пълним с красиви пътешествия.

Странник.Бг каза...

Вариантът на Странник.Бг: http://strannik.bg/o/6274/dnevnik-na-moite-stranstvaniya