Our social:

13 октомври 2015 г.

Ревю на тефтери за журнал

Здравейте, мили мои!


Да ви призная честно, превърнах в колекционер на тефтери за арт журнали. Знаете, че напоследък съм заета с други забавления и хобито за малко остава на заден план. Утешавам се с покупки на най-различни крафт глезотийки, които искам да пробвам и за които след това тук ще ви докладвам. Няколко пъти става дума и във Фейсбук страничката на Микс Медия Картишоци, и в лични разговори, кои са най-подходящите тефтери за арт журнал и какви са предимствата и недостатъците. Реших, че така и така купих 3 тефтера от чисто любопитство за качеството им и няма да мога да ги запълня скоро, поне да дам някакви насоки на тези от вас, които се двoумят. 





Осъзнавам, че двoуменето идва по-скоро от това дали да си вземем изгодно тефтер с бели листчета от Лидл или Слънчоглед или по-скъп тефтер, предназначен за микс медия. В случая обаче ще ви разкажа впечатленията си от по-скъпите, но вярвам и по-качествени варианти за арт журнал. Трите дневника, на които съм горд собственик, са на марките Moleskine, Dylusions (Ranger) и Marabu. Единственият, който съм приключила, е Moleskine и само за него мога да дам изчерпателни впечатления, но ще го сравня, доколкото е възможно, с Dylusions, който съвсем скоро започнах. :) Ще ви разкажа само за размера, който аз харесвам най-много - 5"х8" (13х21см, малко по-малък от А5 формат).


Първо впечатление



Moleskine: Ако се спрете на него, убедете се, че си взимате правилния вид, а именно Moleskine Sketchbook Art. Наричам го "правилния", защото има много видове Moleskine с бели листове, но не всички са с толкова плътна хартия като на Sketchbook. Аз лично предпочитам варианта с твърдите корици. Доста е солиден, здрав, не се огъват ъгълчетата на корицата, има хубава кожена подвързия. Има място за надписване на притежателя на първата страница и хартиено джобче на задната корица. 






Dylusions: Твърдите корици (чипборд/бирен картон) в цвят крафт дават възможност за много лесно оцветяване и украсяване на журнала. Има вътрешно джобче за различни ваши "съкровища", което за разлика от това на Moleskine, се затваря много идейно.





Подвързване / Обшиване



Moleskine: Разполага със 70 листа в американския стандартен размер 5"х8". Има добро обшиване, но имайте предвид, че не е направен за понасяне на голяма тежест. Въпреки че е пригоден за "арт", той е по-скоро за скициране, отколкото за тежки медиуми. Моят дневник се размина без разкъсване на гръбнака, разколачване или отделяне на кориците, но е често срещано явление при артисти, които използват тежки материали в страничките си.



Dylusions: Разполага с 48 листа в размер 5"х8". Много добре обшити коли/сигнатури на тефтера. Броят на листовете е значително по-малък в сравнение с повечето подобни тефтери, което означава, че най-вероятно проблемът с разколачването е избегнат. Тялото на самия тефтер е отделен от корицата, захванат е само за задната корица, като така се отнема от напрежението върху гръбнака, когато журналът започне да "набъбва". Този тефтер е измислен от Dyan Reaveley (Ranger) и е пригоден именно за арт журнали и понася перфектно бои, спрейове, пасти и други микс медия продукти.





Хартия


Moleskine: Гладка, плътна висококачествена 165gsm хартия, но винаги лепя по две странички, за да са по-твърди. Залепването на страници облекчава гръбнака на журнала, който впоследствие може да се разкъса, ако има прекалено много арт журнални странички. Затова е препоръчително да не се използват всички. Лепя и маскираща лента (може и washi) по дължината на гръбнака между страничките. Така се презастраховате, че няма да има протичане през шевовете към останалите странички от тефтера. Заради разликата в цвета на маскиращата лента и хартията и поради факта, че хартията е твърде гладка, винаги поставям основа от гесо. Така хем всичко става еднакво бяло, хем повърхността става по-благоприятна за повечето медиуми.





Dylusions: Хартията не е толкова гладка и е значително по-плътна (може би около 200gsm). Предназначена е специално за боите и спрейовете на Dylusions, но работи перфектно за повечето медиуми. Не е удачна за акварелни техники, защото от водата хартията доста се набръчква. Това е валидно за всички тефтери, освен ако хартията не е специално за акварел. Слепването на странички принципно е излишна от гледна точка на плътността на хартията, но ако искате да намалите броя на страничките, пак може да го направите. 


Наличност и цена


Moleskine: Наличен е в някои книжарници и магазини за канцеларски материали в България. Моят го взех от тук. Както споменах и по-горе, уверете се, че купувате удачен вариант - от серията Sketchbook Art. Има и Moleskine Watercolor Book, ако предпочитате да работите с акварел в арт дневниците си.



Dylusions: До скоро не се предлагаше на нашия пазар, но вече може да го намерите тук. По-високата му цена е на пръв поглед отблъскваща, но от първите ми впечатления (2 завършени странички) мога да потвърдя, че качеството отговаря на цената. Ако имате желание и възможност да инвестирате във висококачествени продукти за арт журнали, препоръчвам ви го горещо! :)


Тефтерите на Moleskine и Dylusions са може би най-луксозните, които можете да намерите на пазара. Други много харесвани марки предимно заради качеството на хартията са Strathmore Mixed Media и Canson. На нашия пазар има още две много добри марки арт тефтери - на Marabu (той е размер А5 и е малко по-голям от американския стандарт) и Prima Finnabair. Имам журнала на Marabu, още не изпробван, но хартията доста се доближава до представата ми за студено пресована акварелна хартия, която вярвам, че ще е подходяща за целта. Съдържа 72 листа с грамаж 180gsm.



Надявам се статията да е била полезна в избора ви на арт журнал. :)

Избирайте си бързо тефтер и започвайте смело да мацате в арт журналите! В крайна сметка, не луксозното изпълнение на тефтера е от толкова голямо значение, а съдържанието и емоцията, с която ще го изпълните. :)

Поздравчета,
Джиджи и Картишоците.