Our social:

14 декември 2015 г.

Zutter или розовата машинка за подвързване

 
Ако ме попитате кой е бил любимият ми крафт уред през изминалата година със сигурност ще отговоря, че това е машинката за правенена тефтери - Zutter Bind-it-All или както му казваме по нашенски „Зутера“.
 













Това е една страхотна джаджа, с която може да си направиш сам всякакви тефтери, календари, албуми, рецептурници, класьори и каквото се сетите още. 
В статията съм ви показала само няколко от любимите ми проекти, които направих през тази година.

Розовата версия на Zutter-а -2.0 (тази която се продава в момента) е втори вариант, с няколко подобрения от по-стария - син. Всичко за работата й може да намерите в подробното ръководство, което получавате при закупуване, но аз ще ви спомена накратко най-важните неща. Основните две функции на уреда са:

1. Да пробива дупки: При еднократното издърпване на ръчката се пробиват 6 правоъгълни дупки. Металните ножове са стабилни и здрави и могат да прорежат през всякакви дебелини картони, ацетатни листи, мукава, бирен картон, тънък чипборд, плат, платно (canvas), покрити с акрил корици и т.н. Аз честно казано не съм изпробвала абсолютно всичко, но открих доста впечатляващи примери в нета като грамофонната плоча, която може да видите по-надолу.

 Някои проекти може да си направите само с по две шестици в горния и долния край както например е този рецептурник.

 С намиращия се в комплекта пласмасов ограничител може да се пробиват и по-малки проекти само с 4 дупки.
С бутончето от страни, което има 4 позиции ви помага за да пробиете правилно корици, вътрешни страници или по-дълги проекти.
А за да станат еднакви всички страници се използва металния ограничител, който се издърпва на страни и е разграфен за да може да се използва и при правенето на еднакви проекти.

2. Да затваряте спирали. За това са ви необходими метални спирали - Binding wires (O-wires). Освен предлаганите от фирмата производител може да намерите и различни други видове спирали за подвързване като трябва да внимавате за разликата в стъпките между отделните зъбчета - тези за Zutter-а и за другите крафт машини са 2:1 или 2 дупки на инч. А за различните по дебелини проекти ви интересува диаметъра, който варира от 7,9 мм (5/16'') до  31,7 мм или 1,1/4 инча. 
   
След като сте си набавили и отрязали необходимата дължина спирала остава само да подредите правилно кориците и страниците както е показано на картинката.

 А за да затворите всичко трябва нагласите с помощта на въртящия се плъзгач и пластмасовите щаблони, (които също получавате с машинката) точния отвор според диаматъра на спиралата, в който да поставите готовия проект. Така ви остава само да избутате с дръжката и да стегнете спиралата с едно или няколко движения.

 
















Може на пръв поглед да изглежда малко сложничко, но честно казано не е и след един два опита на резервни листи всичко се подрежда перфектно. Ето ви само две от наличните в нета филмчета, които ще ви ориентират колко бързо и лесно се работи с машинката.



Невероятно изобретателни идеи може да намерите в официалния блог на Zutter: http://www.binditall.blogspot.bg/ 

 
 А приятни урочета и идеи, като това тук може да намерите в много от крафтърските блогове и Pinterest:

Лично впечатление: Обожавам я! Малка е и е удобна за прибиране, същевременно е достатъчно стабилна и се работи лесно с нея. Пробивам си сама всичко, което съм поставила в нея - от тънки листи до всякакви картони и дебели подвъразни с картон корици от мукава. Е вярно е, че за самото пробиване е необходимо малко повечко сила, но до сега не ми се е налагало да викам мъжкото тяло да ми помага, а както казвам "тренирам за бицепси ". Освен в крат сферата машинката е и изключително практична и ежедневието за  подвързване на всякакви разкъсани тетрадки и учебници, разпечатани книги, учебници и ръководства и т.н. Тези дни привършвам с подвързването на 4 тефтера за предстоящите празници и съм планирала да направя поне още толкова до края на годината.
Моят Зутер си взех за коледен подарък миналата година от NABORSATA, и се надявам и вие да имате възможност да се забавлявате с него толкова колкото и аз.

Кали от Картишоците,
благодарение на непрестанното напомняне на Кат :)

4 comments:

Поли Христова каза...

Прекрасни проекти, Кали :)!А от къде си купувате спиралите ,че аз почти не съм срещала такива за зутер по българските крафт магазинчета или съм ги пропуснала ?

KalySto каза...

Зdравей, Поли! Аз лично моите си ги купувам от Greta's/Creative или Работилница фантазия във Варна, а on-line oт Naborsatа. Всички тези магазинчета зареждат от време на време. Иначе има и по-евтин вариант български спирали,но се продават на големи бройки.

Поли Христова каза...

Благодаря ти !Весели и спокойни празници :)!

Анонимен каза...

Момичета , от къде мога да си закупя машинката ?