Our social:

26 февруари 2016 г.

Ефектни ембосинг пудри


Наскоро Кат ви написа за различните видове ембосинг продукти (Топъл Ембосинг - техника и видове пудри), а аз (Кали) и обещах да се включа с малко ревю за любимите ми пудри за "специални ефекти".
Мисля, че вече съм ви писала в моя блог, че когато видях техниката "топъл ембос" се влюбих на секундата, но дълго време се въздържах да пробвам. За да стане всичко както трябва, е необходимо прекалено много внимание - антистатична кърпичка, перфектен отпечатък, да ти залепне навсякъде пудрата - или прецизност, за каквато "Джаста-праста" като мен рядко има сили. Оказа се обаче, че на пазара има и много продукти, които могат да се използват с размах и от по-експанзивните натури и днес ще ви покажа някои от тях.

Дистрес ембосинг пудри / Distress Embossing Powders 


Дистрес-пудрите са разработка на любимия на всички Тим Холтц и са, може би, точно обратното на обикновената пудра за ембос - не са детайлни, отпечатъкът става матов, а не бляскав и има едни малки зрънца "пясък", които трябва да излющите в последствие, за да стане отпечатъкът още по-парцалив и „дистреснат“.  Eто какво има да каже самият Тим по въпроса:

Моят пример за вас е картичка за Хелоуин, където съм използвала черните сажди (Black Soot Distress Embossing Powder), за да придам на картичката обгорен вид.

Фирмата, която според мен държи първенството на ефектните средства за ембос, е Stampendous с всички продукти от серията Frantage Embossing Enamel. Тук също говорим за продукти, които рядко може да използвате за детайлен отпечатък, защото повечето съдържат големи или различни по големина частици и, за да се различават от пудрите, се означават като емайли / enamel. Продуктите от тази серия са страшно много. Аз имам опит само с някои от тях и ще започна с любимите ми :

Шаби Шик Ембосинг емайли / Shabby Chic Embossing Enamels

Aз ги видях и се влюбих в тях в блога на Kit And Clowder

Тези пудри са с бяла основа съставена (при всички) от малки и големи бели частици като цветовете, в които се предлага, са бяла, розова, синя и зелена. Разликата между тях е, че в "бялата" има и златни частици, и златен брокат, в "розовата"има малки розови гранулки и златен броката, а в синята и зелената освен сини/зелени частички и брокатът е син/зелен. 
 В моите картички използвам шаби-емайлите за създаване на интересен фон около оцветената картинка, за покриване на метални или чипборд елементи, или за лек снеговалеж в Коледните си проекти.
 







Други ефектни пудри са емайлите, имитиращи метални ефекти или патина - Frantage Aged Embossing Enamels и Deep Impression Embossing Enamel.
 



А в последната група са огромното разнообразие от продукти, които освен
разтапящи се с нагряването ембосинг частици съдържат и всякакви брокати, метални блескулки, конфети, misca частици и др. - Encrusted Jewel, Spoonful Embossing Plus Kit.










В това клипче може да видите и как самата Фран (чието име носи цялата серия) представя техниката на работа с Encrusted Jewel.


А за най-накрая оставих може би най важното - КАК СЕ РАБОТИ с тези емайли. Знам, че в началото много от вас изпитват затруднение, защото за разлика от детайлните ембосинг пудри големите частици и блескулки тук трудно залепват и/или се издухват от пистолета за топъл въздух. За това и вариантите за работа са два. Първият е да използвате много и то качествено мастило за ембос (Versa Mark например) и с него МНОГО ДОБРЕ да покриете целия детайл, който ще емайлирате. Тази техника използвам за дебелите елементи от чипборд или бирен картон. Ако все пак част от гранулките се издухат, изчаквам да се втвърдят вече разтопените частици и повтарям докато покрия всичко.


 *рамката е покрита изцяло с розова шаби пудра

 А вторият вариант за работа е дори БЕЗ ембосинг мастило. Основното условие тук е да затопляте ОТДОЛУ през самия лист за да не издухате гранулките. Това е начинът, по който  правя фон около оцветена картинка. Взимате с два пръста от пудрата и ПОСОЛЯВАТЕ от нея на местата където желаете (ама точно както си посолявате филийка с шарена сол, например). Ако частиците попаднат на места където не им е мястото върху лице и т.н., може с четчица да ги избутате и остана само да загреете всичко ОТДОЛУ през листа.


Разбира се, може да използвате и мастило за ембосинг, но честно казано при тази техника на мен вече не ми е нужно. Единственото, което трябва са съобразите, е да загреете ПРЕДИ да сте сложили каквото и да е друго по листа (двойно-залепващо тиксо - стопява се, лепило може да се свие и огъне картинката, шев - някои конци също се свиват и деформират при награване).
* тук сложих бялата пудра преди да залепя младоженците.


 Аз използвам тези продукти по всякакъв повод и често ги смесвам един с друг...
  *тук има - черна дистрес, златна и шаби бяла пудри

 А в последно време ръся обилно с тях и MIX MEDIA проектите си...
 

С много блясък и брокат за вас написа
Кали
за Картишоците