22 февруари 2016 г.

За стенсилите и фоновете

  • Ако поне малко приличате на мен и дизайнерските хартии затрудняват с хилядите цвята и нюанса или не са достатъчно "арт" за проектите, които правите.
  •  Ако все се чудите как да съчетаете цветово хартиите, които имате в шкафа. 
  • Ако искате нещо повече и не ви е чак толкова неприятна гледката на омазани с мастило пръсти.
  • Ако поглеждате на рафтовете с материали за декупаж(съдя по себе си, защото аз там намерих първото си "особено" вдъхновение, не че направих нещо повече от декупаж върху камъче, но това е друга тема...), значи смесването на техники вече плува из кръвоносната ви система, достигнало е до сърцето ви и е "вашия" начин да изразите себе си. 
Това е статията за вас.
Ако вече познавате повечето техники, които описвам и дори сте опитали нещо друго, моля не пропускайте да оставите в коментар вашето приложение на стенсилите, а защо не и линк към творбите си. Ще се радваме да допишем статията заедно, за да сме си полезни.

Преди време в групата Скрапбукинг, във Фейсбук едно момиче попита следното:
"Момичета, може ли един съвет. Купих си стенсил тип пчелна пита и искам да го изпозлвам за фон. С какъв вид боя ще ми бъде най-лесно оцветяването? Пробвах с акрилна от тубичка не ми допадна резултатът никак и с мастилен тампон пак. Чудя се дали със спрей боя няма да е най-добре?"

И така аз се опитах да систематизирам начините, които знам за използването на стенсили за направа на фонове. Някои от тях съм използвала за хартиените си проекти, а други са в списъка ми "Projects to try".

- Студен ембосинг с Бигшот и стенсил. Сандвичът се подрежда по следния ред: платформа без таб-ове, 1-ва плоча, гумена подложка, картон, стенсил, 2-ра плоча.

- Студен ембосинг с бигшот, стенсил и мастило - нанасяме мастилото върху стенсила с валяк или направо с тампона. Редим върху платформата: 1-ва плоча, гумена подложка, лист хартия, картон, намастиления стенсил с мастилото надолу, 2-ра плоча.

- Студен ембосинг с ембосинг паста или релефна паста. Нанася се пастата през стенсил върху картона със специална шпатулка(палетен нож) или стара дебитна карта. Много е важно да се измият палетния нож и стенсила веднага.








- Акварелна техника през стенсил - нужен е студено пресован акварелен картон, поне 250 гр/м2, водни боички или други водоразтворими мастила. С не много мокра четка с боя се минава вътре във фигурките на стенсила. Получават се размити петна. Може след изсъхване да се размести стенсила и да се използва друг цвят или друг стенсил.

- Топъл ембосинг. Ембосинг мастилото се нанася през стенсил направо с тампона. Наръсва се ембосинг пудрата и се нагрява с уред за топъл ембосинг.

- тампониране през стенсил. Може да се използва дистрес, друго мастило или акрилни бои и с апликатор се нанася през стенсила върху картон. Може да се размести стенсила и да се използва друг цвят или направо друг стенсил
- Спрей през стенсил. Задължително ви е нужна кутия, в която да пръскате спрея, защото има опасност от нежелано оцветяване на работното ви място ;) Фиксирайте картончето и стенсила с хартиено тиксо и пръскайте. Не очаквайте точни контури от тази техника. Все пак това са техники за фон. Могат да се намерят и специални временни лепила за стенсили.
Друг вариант на използването на спрей през стенсил е пръскане на вода през стенсил върху вече оцветен картон. Важно е картонът да е оцветен с реагиращи на вода оцветители, каквито са дистрес мастилата, бръшосите(brusho crystal colors) и акварелните бои.


- Медиум през стенсил. Нанася се гел медиум през стенсила с помощта на палетен нож или стара дебитна карта. След като напълно изсъхне се оцветява картончето с мастила, спрей или акрилни бои. Забърсва се с хартиена кърпа се и боята остава само върху местата, където няма нанесен медиум. Повече снимки и видео - тук 

По подобен начин може да се използва и гесо. В този случай цвета върху участъците покрити с гесо ще е много по-блед.








- Маслени пастели(джелатос) през стенсил. Може да се нанасят направо през стенсила за ярък и силен цвят. За постигане на по-размити цветове може да се нанесат върху мокър апликатор и после с апликатора се пренася върху картона през стенсил.

 - Восъчни пастели. Помните ли как отбелязвахме стотинка през хартия. Е, точно този е начина да оцветим ръбовете на стенсила през хартията, като този път стенсила остава на работната маса, върху него е хартията и върху хартията натискаме с дългата част на пастела. След това може да оцветим картона с боя или мастило и интересният ефект е, че боята няма да покрие местата, където сме натъркали ръбчетата на стенсила с восъчния пастел.
Ето тук имаме клипче  по темата: https://www.youtube.com/watch?v=jVerXVsT86Q

- Gelli plate. Това е любимата ми техника за направа на фонове със стенсили. А едни от любимите ми фонове са постигнати с домашно правените ми стенсили. Но това е друга тема.

    
 

Очаквам коментарите ви с още приложения на стенсилите в любимото ни хоби.
ваша
Ирена Стефанова

3 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Ще се радваме ако харесвате Картишок и намирате статията за полезна, да разпространите публикацията в социалните мрежи и да ни оставите коментар.