Our social:

15 септември 2016 г.

Що е то "черна дъска" или Chalkboard. Откъде да купим боя и как да си направим сами.

Рисуването с тебешири е любимо занимание за всички деца, но лятото обикновено не стига да се нарисуват всички идеи. Затова на помощ идва "черната" дъска, която и през учебната година е много полезна. Малките първокласници успешно я използват, за да поиграят на учители пред семейството или пред публика от плюшени играчки и кукли.


Вече се продават и течни тебешири, които не цапат ръцете, изглеждат като обикновен маркер и се изтриват много лесно с влажна кърпа от "черната" дъска.
Явно темата интересува не само нас в Картишок, защото онзи ден из фейсбук едно момиче търсеше информация, как да си направи дъската сама.
Идеята е да бъде покрита повърхността със специална боя, така че да може да се пише с тебешир върху нея, но не само, a да може да се изтрива и пише отново.

"Черна" дъска можете да си направите като:

- боядисате повърхност;

- залепите специално фолио.

Важно е повърхността да е предварително подготвена. Ако е дървена, трябва да е гладко изшкурена и грундирана, а ако е картон, той трябва да е достатъчно дебел и грудниран. Ако решите, можете да боядисате дори част стената в детската стая. За целта трябва само да изтъркате нежно латексовата повърхност с абразивната страна на домакинска гъба.
Поразровихме се из българските магазинчета ето какви бои открихме налични:

- Акрилна боя на "Marabu", налична в шест цвята, 225 ml за 15,99 лв и доставка за 6,00 лв;

- Боя на водна основа на "Pentart", черна, 100 ml за 5,99 лв и доставка за 3.49/5.49 лв (до офис/до адрес);

- Акрилна боя на "Cadence", налична в три цвята, 120 ml за 4,40 лв и доставка за 5,00 лв;

- Акрилна ботя на "Tafel", налична в шест цвята, 225 ml за 15,99 лв и доставка за 2,50/2,90 лв (до офис/до адрес);

- Акрилна боя на "Creall", черна и зелена, 250 ml за 13,00 лв и доставка за 5,16 лв

- Акрилна боя на "Dulux", черна, 250 ml за 9,99 лв

- Акрилна боя на "DECOART", черна, 200 ml за 8,40 лв и доставка за 4.00/5.10 лв (до офис/до адрес);
- Prima Marketing Chalkboard Paint 8.5oz -BLACK 250 мл -15,80

И самозалепващо фолио:
- Фолио за черна дъска, черно, 45х200 см, 5,70 лв
Любовта към рисуването с тебешири може да остане и да бъде приложена и в ежедневието на възрастните. Какво ако онези досадни телефонни обаждания, се пишат на сладка мини черна дъска за бележки?
За вас изровихме една много добра идея как да използвате старата дъска или рамката от детския пъзел, която намерихме ТУК




Разбира се, ако детето ви реши, че иска голяма площ за да се развихри като Микеланджело, то тогава има вариант и сами да си направите черната боя за дъски. Може би не е толкова качествена като купената, но пак върши работа. Трябват ви само:
  • гипс
  • акрилна, латексова, или акрилатна боя .
  • вода
  • валяк или гъба за нанасяне
  • плоскост или стена



Смесват се 3 части боя с 1 част гипс и се добавя вода за да го докарате до приемлива гъстота.
Рецептата, както и още 3 други подобни домашно-забъркани варианта е от ТУК.
Предимство на домашно забърканите бои е факта, че може да си изберете цвят, какъвто пожелаете. Но внимавайте в избора - върху розова дъска хич не се вижда написаното.
С подобна боя може да си направите корица на тетрадка от обикновен картон - дори не се налага да го грундирате предварително. Ако използвате четка вместо валяк, повърхността става по-грапава (четката оставя следи), но въпреки всичко може да се пише отгоре без проблем.



Така детето може да си драска по корицата, когато му е скучно и после с влажна кърпа да си изтрие написаното.
Освен да сме полезни, с тази публикация искаме да честитим новата учебна година на всички ученици, учители и тяхните родители. Дано да бъде една успешна година за всички!

екип Картишочки.