Our social:

19 ноември 2016 г.

За българските шевици на хартия и проектите с фолклорни мотиви

Ние Картишоците обичаме уникалните неща и когато забележим нещо неповторимо бързаме да го споделим с вас. Според нас такава находка са дизайнерските хартии с български фолклорни елементи, които са създадени от Грета и могат да се намерят в нейният on linе и реален магазин - творческa къща Creative.



Може би някои от вас вече познават тези хартии, но на живо  принта е наистина страхотен. 
И понеже при всяка картичка на фолклорна тематика, която срещнем из мрежата, авторките почти винаги споделят колко им е било трудно да намерят подходящи материали за това решихме, че е хубаво повече хора да знаят за тези красоти.
Десените са общо два – един на шевици като пъстра черга, а другият представлява прекрасно бордюрче с нежни български рози в двата ъгъла.  Може да ги намерите тук  в няколко размера, което ги прави удобни и за малки картички, и за големи албуми.



С един от най-малките принтове аз направих тази носталгична страница от скрапбук албума на моята майка за вдъхновение за ММП 17: Използвай дизайнерска хартия



  И ако темата за българските шевици ви е интересна то ето ви и малко повече информация, която намери и преписа за вас Роси от книгата - "Български народни шевици (I част)“ на  тогавашния директор на Народния етнографски музей Ст. Л. Костов от далечната 1928 г.

   „ Шевицата е изключително украшение на костюма и то на женският. Някъде и мъжките ризи се везат с шевици по яката, пазвите и ръкавите. Освен ризата при жените се бродира и забрадката, а престилката и сукманът – по- рядко.

   Обикновено ризите се правят от много дебело конопено или памучно платно. Везането става като се обтегне платното на четвъртит гергев, а някъде бродират и без. Най- напред се отбелязват с тънък червен шев контурите на мотивите, които после изпълняват с бодове винаги през една нишка или на кръст, или успоредно. Така че има главно два вида бод- кръстат и разминат. И двата се употребяват смесено, но първият повече преобладава в Северозападна България (Врачанско и Видинско), отчасти в Източна България (Плевенско и Търновско), а вторият в останалата част на България, Македония и Тракия. Край тия два бода се срещат още и верижен, плетен, плосък, увит, ажурен, възлов, но сравнително по-малко. Веза се с копринен, вълнен или памучен конец, а често и със сърма, особено в западна Македония. Колкото платното и конецът са по- тънки, толкова бодът и везмото са по-дребни. Старите шевици се отличават именно със своят извънредно дребен бод, особено кръстатият и тънко очертание на орнамента, плод на продължителна работа. Новите, по своята груба работа далеч остават назад и представят пълен упадък откъм вкус и техника.

   Много интересна и разнообразна е орнаментиката на народните ни шевици. Неизчерпаем източник на мотиви за българката е самата природа. У нас растителният мотив преобладава, макар често пъти с него да се среща и геометрическия.

 Съдбата на орнаментните мотиви е, същата като на мотивите от народната поезия. Една жена създава някой мотив, други започват да го копират и по този начин той влиза в модата. Но колкото повече го копират, толкова повече той се изменя, понеже всяка везачка като го възпроизвежда, влага и по нещо свое.

  Отличителен белег на българската народна шевица е нейната многоцветност. Основният тон е червен, който варира от ясно червено до тъмно червено. В цели области той значително преобладава, в сравнение с другите цветове. В някои села в Пловдивско, Старозагорско, Бургаско и Македония цели костюми са червени. Някъде в Плевенско, Търновско и Македония преобладава тъмнокафявият, тъмносиният цвят с ефект дори на черен. Този основен тъмен цвят е старо подражание на средновековния византийски тъмнолилав пурпур. Останалите цветове, макар и ограничени, са с много нежни тонове.„

 

Повече за скритото в българските шевици може да прочетете и тук:

  И ако и вие като Картишоците обичате българското народно творчество и може би ви се е налагало да измайсторите картичка, албум или друг хартиен проект на тема фолклор (аз лично видях няколко само докато подготвях този пост).  Ако искате да споделите с нас и читателите ни какво и как сте сътворили ви каним да създадем тук заедно една неповторима колекция. Може да сложите връзка в линкито, да напишете коментар под статията, или да пишете на Картишоците във фейсбук. А ние се ангажираме да съберем споделените от вас проекти в една (или повече) публикации през следващите месеци.

За вас написаха,
Кали и Роси

1 comments:

Kati каза...

Страхотна работа, Кали и Роси.Беше ми интересно да изчета цялата полезна информация, която сте събрали.Почти винаги като ходим в децата в музеи, се възхищавам на старите майсторки и нещата, които са правели едно време. Често намирам вдъхновение именно на такива места.