Our social:

29 декември 2016 г.

Професия "влогър" и колко се печели от YouTube


Здравейте, сладури!

От доста време се каня да ви разкажа за YouTube като трибуна за изява на крафтърите. Далеч не е нова, но в сравнение с блогърстването, влогърстването стана популяно доста по-късно в нашите среди. Родните крафтъри сме по-скоро консуматори, отколкото продуценти на съдържание или назовано с модерния напоследък термин - контент криейтъри (content creators). Радвам се, че все повече българи се впускат в приключението да бъдат влогъри, било то крафтъри или не, и се надявам броят им да нараства в бъдеще. От родните YouTube влогърски канали можете да се порадвате и научите много от скрапбук уроците на Ем (A Little Place Of Wonder), най-различни микс медия техники от Кат (Kati Atanasova) и Ренка (Irena Stefanova), арт журнални техники от моя милост (honeybunnyJIJI), страхотните проекти на Кали (Kalina Pavlova). Сред много успешните родни крафтъри с много абонати са и DebbyArts и Iva Kirilova, които имат доста интересни клипчета за оцветяване, рисуване, калиграфия, DIY, органайзери... Да си призная честно, не ми бяха известни преди Роси да ми подшушне за тях (благодаря, Роско!).

Със сигурност пропускаме много от българските крафт влогъри, затова ще се радваме да споделите линк към вашия канал в коментарите под публикацията!

Идеята за тази тема се зароди още преди година и половина - две, когато започнах да публикувам видеа в YouTube, но катализатор за написването ѝ беше една скорошна дискусия във Facebook. Темата няма да е изчерпателна - трябва да сте наясно, че YT е цяла наука за маркетинг и реклама. Oсвен това няма да е общовалидна за всички жанрове съдържание.

Ако зададете въпроса: 
"Колко се печели от YouTube видеа?"
Отговорът, който ще получите, най-вероятно ще е:
"Зависи.

И наистина е така - всичко зависи от това какво съдържание продуцирате, колко често генерирате видеа, какво е качеството на продукцията, колко добре задържате вниманието на аудиторията си и много, много други. Но нека започна с няколко основни  правила, които не варират:

1. Създаването и публикуването на съдържание в YouTube е напълно БЕЗПЛАТНО. Никой автор не плаща на Google (собственикът на YouTube) за това да ползва тази платформа.

2. YouTube печели от съдържането, което се генерира, и затова ПЛАЩА на авторите. YouTube (по-надолу за кратко YT) печели от реклама (платформата е Adsense) и печели много, но поне дели печалбата си. Според много източници съотношението е 68% за автора и 32% за YT, което не е никак зле, нали? 

3. YT печели на принципа CPM (cost per mille) или "цена за хиляда", което означава, че YT определя цената на рекламата, която рекламодателя ще плати, като цена за 1000 излъчвания на рекламата.

4. ВСЕКИ може да печели от клипчетата си. YT няма ограничения за минимум абонати - и канал с 1 абонат, и такъв с 1 милион могат да печелят пари от видеата си, стига авторът изрично да е позволил на YT да използва съдържанието им, за да печели от тях, т.е. да е монетизирал видеата си (просто кликаш едно копче в таблото за управление на канала си). Можеш да монетизираш само отделни видеа или всички. Ако не ги монетизираш, YT няма право да пуска реклами преди видеото ти, от което абонатите ти ще са много доволни, но ти няма да получаваш пукнат грош за труда си. 

И до тук с фиксираните правила и всевалидни истини. Започват спекулациите, защото подобно на всички компании в сферата на маркетинг и реклама, YT също не иска да издава напълно тайните и стратегиите си за печелба. 

Една от най-честите заблуди е, че YT има фиксирана цена от $7-8 за 1000 гледания на видеото (views). Тук има две неточности.

Първо, YT не плаща на брой гледания на видеото, а брой излъчвания на рекламата (ad impression), която се пуска най-често преди видеото (pre-roll ad). От личен опит като консуматори може би знаете, че не всяко видео има реклама, т.е. не всяко гледане на видео генерира пари. Освен това, често хората си инсталират ad-blockers или програми, които блокират появата на реклами. Такива потребители не генерират и стотинка за YT и съответно за авторите. И не на последно място - за да бъде таксуван рекламодателят, рекламата трябва да бъде изгледана до половина или до 30-тата секунда (което от двете настъпи първо), а сами знаете, че щом се появи бутончето "Пропусни рекламата", светкавично го натискаме. 

Второ, няма фиксирана цена. Цената варира в зависимост от много параметри. Ще се опитам да дам пример за някои от параметрите, използвайки каналите на успешни кардмейкъри и микс медия артисти. K Werner Design, Jennifer McGuire InkVicky Papaioannou, Gabrielle Pollacco, RachO113 имат постоянна таргетирана аудитория от над 100 хил. абонати. 



Ако някой започне да гледа тяхно видео, вероятността да го догледа до край е голяма. Това се нарича "задържане на вниманието на публиката" (audience retention). Същият този зрител може би ще иска да остане в същия канал и да прегледа други клипчета на същия автор, вместо да "прескочи" към друг канал. Това се нарича "честота на подскачане/прескачане" (bounce rate) - за клипчетата на гореспоменатите дами тази честота е ниска, но за видеата, в които една кака отваря шоколадови яйца или мачка пластелин, честотата е голяма. Последните два параметъра са определящи и за това колко често YT ще иска да "предлага" видеата ви за гледане и колко нагоре в резултатите ще излизат при търсене по ключова дума. Примерно, ако някой гледа видео от коледните серии на Kristina, YT може да предложи ваше клипче за гледане веднага след нейното, защото във вашето клипче също правите коледни картички. 

Ще спра дотук, за да не ви отегчавам със суха теория, а в следваща публикация ще си поговорим малко по-подробно и в цифри. Покажете ни в коментар, ако такава поредица публикации, посветена на YT, би ви била полезна и интересна! :)

С пожелание за уютни празници и весело посрещане на новата година,
Джиджи и Картишочките. <3

8 comments:

Анонимен каза...

Много полезна статия! С интерес ще следя и следващите!
Благодаря!

Unknown каза...

Полезно! Следя!

Анонимен каза...

Благодаря за полезната статия!

Unknown каза...

Много ми беше полезна статията. Макар да имам само две клипчета.. ;) Ще следя темата с интерес.

Plamnito каза...

Привлече вниманието ми и аз от скоро се замислям за нови клипчета - доста време мина. Пожелавам ви креативна и успешма нова година!

Valentina каза...

Благодаря за информацията! Определено е интересна и полезна.

Unknown каза...

https://www.youtube.com/user/totsa100

Анонимен каза...

и кое му е полезното на статията че всички се редите да пишете. Казаха нещо ама реално нищо не казаха. Вижте си заглавието и после кви общи приказки сте написали.