Our social:

10 януари 2017 г.

Кали:с какво ще започна ако имам само 200 лв.

Кат вече ви описа в първия пост по темата как стигнахме до идеята за списъците за начинаещи.


Моят комплект бе съставен на базата на следните условия :
Какво бих си купила сега за 200 лв. 
ако по някаква причина нямам абсолютно никакви материали,
 но са ми останали опита и знанията натрупани вече с доста години крафтърстване
 и искам да правя картички в моя си стил.


 Представям ви ги под формата на цялостен списък, в който не съм ги отделяла по определен критерий, а по скоро съм се водила от фактора колко "жизненоважни" са те за мен:

- Хубава ножица за хартия  - 10 лв. Аз бих предпочела тези с тефлоновото покритие и незалепващи  рамена и това е покупка, която си заслужава и ще използвате години наред.

- Базисен тример или гилотина – 45 лв. Това е най-скъпата инвестиция в моя списък, но аз не мога да изрежа нищо право и за това ако ми се наложи пак ще е едно от нещата, които бих си купила на първо място.
 - Цветни картон за основи за картички – 5 лв. Няколко различни по цвят листи А4 са достатъчни за първите опити. Може да ги замените и с готови основи, но аз правя всякакви размери картички и това ме ограничава, а пък изрезките от цветния листа може да включите като рамки или други елементи по самата картичка


- Блокче дизайнерска хартия - 15х15 см – 13 лв. Някакво с пъстри флорални мотиви е достатъчно за старт.

- Двойнозалепващо тиксо и двойнозалепващо обемно тиксо (монтажна лента) средно по около 2 лв.

- Хубаво лепило  - Aleene's или COLAL- All purpose glue и двете са по около 5,50лв по нашите магазини.

- Пистолет за силикон и пръчици – 10 лв. Той ви трябва за абсолютно всичко, което не е хартия и за мен остава средство за залепяне „на първи избор“.

 - Пънчове - едно голямо цвете и някакво листо като за начало -  двата заедно в не много скъпи варианти ще ви струват около 40 лв.  Алтернатива тук са готовите цветя, които първоначално ще ви спестят някакви средства, но пънчовете са удобни и при правилното им поддържане почти вечни. (Имам само 1 счупен, но това е защото падна от високо докато децата бяха малки и си криех опасните неща по гардеробите).



- Инструмент за илици - 1,50 от всяка кинкалерия. Най-евтиния, но същевременно супер многофункционален уред. Става за пробиване на дупки, състаряване/намачкване на ръбчета, а с дръжката продължавам да ембосвам хартиените цветя и листа.


- Мастило за печатане - 10-12 лв. Staz On, ако ще се оцветява с акварели.

-       Гумен печат. Вземете си някакво малко печатче – едно момиченце, меченце, зайче, каквото и да е за централна фигура. Средно 10 лв. Алтернатива тук са дигиталните печати. Още по-лесно става с готовите топери, но това за мен вече е скатаване :)


-   Акварелни моливи за оцветяване 12 бр – около 25лв. Най-евтиния вариант за началото.

По последните две точки не се увличайте в покупки докато не се уверите, че оцветяването е „вашето нещо“. Позабавлявайте се, погледайте клипчета и се упражнявайте. Когато усетите, че ви харесва, продължете с купуването на цветове или се ъпгрейтвайте с аклохолни маркери. Но преди да го направите се уверете, че сте проучили какво ви трябва и колко ще ви струва. Доста момичета си купиха меркери, които в последствие се оказаха „некачествени“, защото не искат да оцветяват самички :)

- Акварелен скицник и четка - средно хубави за около 10 лв.

 - Останаха ми и 10-тина лева за да си накупя и разни красотички - копчета, панделки, дантелки, бляскави камъчета. Не прекалявайте с метражите и количествата.

Ето ви една от по-старите ми картички, която спокойно може да бъде направена с изброените по-горе материали.
  • Мисля, че най-трудното при навлизането в нашето пъстро и красиво хоби е да се удържим да не накупим всичко, което очите ни видят и да изхарчим купища пари, за неща, които само ще събират прахоляк после. Моят съвет и нещо към което успях да се придържам доста време е да си сложите лимит. Какъвто и да е. Аз например така се влюбих в дизайнерските хартии, че на втората си покупка мислено се плеснах през ръцете и си обещах - от тук нататък каквото и да поръчвам имам право само на ЕДНО блокче.  
  • А вторият ми съвет е - позабавлявайте се с по-евтини, достъпни, home made и рециклирани материали, докато откриете своята страст. В нашето хоби има толкова различни техники и стилове, че наистина може да се разорите ако се хвърлите на всичко.  Аз си купих машина за рязане на 2-та година, пистолет за топъл въздух на 4-тата, дъска за биговане - миналата. Сега не мога без тях, но знам че ще ги използвам при всеки свой проект. Когато си изградите свой стил, си купете по-скъпите и качествени  материали и тогава се насладете на заслуженото удовлетворение да работите с тях. 
Надявам се моят списък да ви е бил полезен. Аз с носталгия се завърнах към началото , когато всичките ми материали се събираха в една кутия и си спомних колко страхотно е да откриваш всичко - техники, инструменти, тънкости.

Успех на сега започващите,
Кали

1 comments:

Nelly's handmade каза...

Кали, чак ми се прииска пак да съм в началото :)
Поздрави :)