Our social:

19 януари 2017 г.

От акрилното блокче до професионалния уред...

Здравейте, приятели! 
 Всеки от нас използва печати. Дали ще са само под формата на надпис, пожелание или пък ще използваме няколко, за да направим цяла картинка, това зависи от самите нас. В тази публикация реших да събера на едно място, всички онези инструменти, които ни помагат да отпечатаме красиво изображение. Знам, че голяма част от вас следят нещата, но мисля, че ще е от полза за хората, които тепърва правят своите крачки в хобито. Нямам за цел да агитирам и да правя реклама, всеки сам за себе си ще прецени кое да избере.

Първите помощници, с които се сдобиваме (след използването на капачета от дискове и други прозрачни подръчни средства), са акрилните блокчета. Почти всички фирми, които произвеждат печати, имат и серия от различни по големина и форма акрилни блокчета. Сега тук ще попитате: Е, за какво са хиляда различни блокчета? Не може ли с едно? Разбира се, че може. Но винаги се работи с различни по височина и дължина печати. Понякога имаме дума от 4 букви, понякога имамe бордюрен печат, който е с дължина 10 см. Запомнете: За прецизен отпечатък е много важен натискът. Колкото по-удобно ви е да държите и притиснете, толкова по-красиво и чисто изображение ще получите.






 Някои от блокчетата са изчистени, други пък са разграфени, което помага за по-точното позициониране на нашия печат, а други пък имат дръжки за по-голямо удобство.


Какво става, ако не успеем от първия път да направим красив, плътен отпечатък. Имаме следните опции- T- образна линийка (Аз имам линията на The C- Thru Ruler Company, купувана от Амазон преди три години, но можете да използвате каквато си намерите) и Stamp- A- Ma-jig.




Освен че можете да я използвате, за да си начертаете перфектни редове, тя може да Ви помогне при позициониране на акрилното блокче или дори да я използвате вместо блокче, и ако не сте доволни от отпечатъка, спокойно да повторите.

Нашите искания не спират и вече искаме да си използваме спокойно печатите, които са на дървени блокчета и то в комбинация. С тях е по-трудно позиционирането, защото не виждаме къде точно е изображението. Няма проблем тук на помощ идва Stamp-a-ma-jig (Stamp Positioner), с който Софи ви е запознала тук.


                                          
   Не мога ли да си ползвам линийката и ацетатен лист? Може! Всичко може. Просто Крафт индустрията не спи и се грижи за това къде да отиват паричките ни и разбира се да ни спести време и ядове.
Joy Crafts също имат Stamp Ruler, с която да си позиционирате акрилното блокче и е на принципа на Stamp-a-ma-jig.

   

Не мога да не спомена тук и пресите, които са доста добри помощници при отпечатване на изображение. Много удобни и лесни за позициониране и натиск.
Fiskars Easy Stamp Press (5 на 7 инча).






Този приятел можете да откриете тук.

Crafts Too (Stampeazee - 21x21 см,11x11 см. 24x29 см., 32x13 см.) и Be Creative (Wonder Stamp Press) също имат такива преси. 

 При големите фонови печати е доста трудно да се постигне плътен отпечатък от първия път. Това, което аз, а и другите момичета сме правили, е да сложим мастило върху печата и да го поставим върху работната си маса с изображението нагоре. След това поставяме картончето, върху което желаем да се появи нашата картинка и покриваме с по-голямо по размер листче. Започваме да притискаме с ръка навсякъде, докато решим, че е достатъчно. Получава се и така, но понякога ръката се изплъзва, някъде натискът не е бил достатъчен и имаме по-блед отпечатък и общо взето не винаги имаме 100% успех.

И тук е намерено решение- Mega Mount на Impression Obsession с извитата си форма тип "люлка" е безкомпромисен с фоновите печати 6 на 6 инча.





Има и Mini Mount, който е с размери 4 на 5 инча.


Stamping Gear на Inkadinkado е друг прекрасен уред. 







Следващо клипче ще ви даде най- ясна представа за негово приложение. :)




Следващото вдигане на летвата бе Original Misti (8 на 10 инча) на My Sweet Petunia. Има и вариант Mini Misti (6 на 7 инча) и  Memory Misti (13,75 на 14 инча).





Кат писа тук за неговото побългаряване, аз добавям и това клипче, защото не само ние мислим как да си спестим някое и друго левче. :)


 

ShMe Ви го показа тук, защото е наистина безценен помощник при печатите в стъпки
Доста крехки магнити (вече имам един счупен). Хубавата новина е, че са помислили за резервни части. :) Още по-добрата е, когато добро другарче ти даде магнити, за да закрепиш положението (Благодаря, Пете). Има за подмяна и оразмерени листи, които при ползване се изцапват с мастило и ако държи човек на естетическата красота, може спокойно да си подменя всеки път. Това е нещото, с което, както ще видите надолу, някои фирми успяха да се справят.

Не закъсняха и другите фирми и вече имате право на избор, ако решите да залагате на оригинал, а не на домашно направено.

Stampoholic на Die cuts & Мore с размери 8 на 10 инча беше първата реплика на Misti, произведена в Индия. След което се появиха и StampoholicNano (7.25 на 6 инча) и Stampoholic Jumbo (14.75 на 15 инча).



We R Memory Keepers и тяхната Precision Press (7 на 7 инча), която беше налична тук и предполагам, че отново може да бъде внесена при интерес.
Това, което ме притеснява при нея е липсата на магнити за закрепване на листчето, върху което ще отпечатваме. Гледах ревюта и все още не съм убедена дали е стабилна. Това, което ми хареса, че за първи път WRMK отвориха две от страните на пресата и така съвсем спокойно може да се печата и върху листи 12 на 12 инча. Лесното почистване на работната площ също е плюс.

                                   

Hampton Art и тeхния Stamp Perfect Tool (7 на 9 инча). Тук виждам и по-голям вариант - 10 на 10 инча.


   И съвсем новата Stamp Platform (8 1/2 на 8 1/2 инча) на Tim Holtz и TonicStudios. Тим също е заложил на отварянето от двете страни на пресата, което позволява да се използва и за листи с размер 12 на 12 инча. Освен това, от първото ревю ми изглежда с доста по- силни магнити. Работната площ е лесна за почистване като при тази на WRMK. 


Ето едно клипче, в което може да видите отново помощниците при отпечатване.




Това е от мен за сега. Възможно е да пропускам някои модели, но не е целенасочено. Мисля, че в общи линии обхванах вариантите на пазара в момента. От вас остава да си изберете... Ако възникнат въпроси, не се колебайте да ни пишете, защото ние от Картишок имаме и ползваме голяма част от тях, а пък нашият колекционер ShMe, може да ви даде информация за всички групи.


  Поздрави!
  Росалинда


2 comments:

Te4eto каза...

Не съм най-силна в печатането, обаче точно заради трудност с голям фонов печат си измислих метод, който е приложим при наличието на машина за рязане. Ей тук съм го споделила:
http://te4eto.blogspot.nl/2012/11/blog-post_25.html

Rosica Katreva каза...

Супер вариант, Тече. Абсолютно приложим, защото вече се започва с машина за рязане. ;) Много ти благодаря, че го сподели.