Our social:

28 май 2017 г.

Как да си направим молд за цветя от фоумиран

Темата с цветята от фоумиран, за които Елена ви разказа преди месец набира бясна скорост  като една  снежна топка :)


Благодарение на Бо вече разполагаме с достатъчно материал за работа. Освен при нас, цветя цъфтят из YouTube, pinterest и куп знайни и незнайни блогове, предимно на полянкини и рускини. Аз лично си признавам, че не успявам да изгледам хилядите уроци и клипчета по темата, но отново благодарение на Ели си имаме фейсбук група, в която да си споделяме най-интересното и собствените си творения.
 Моите опити с този вид цветя са в съвсем начален етап. Като цяло мнението ми е, че човек трябва да подържи материала в ръцете си, да го помачка, да скъса известно количество и едва след това може да постигне нещо наистина красиво. Още повече, че съвсем тънкия фоумиран е настина специфичен и няма общо с по-дебелия такъв от 1 и 2 мм.
 Покрай темата с молдовете на Мариянка се заех да търся помощни средства да пробвам мързеливия начин на работа с фоумирана. Първо събрах разни нещица за релеф - голяма мидичка, с която да направя чертички на листенцата на цветята, пастели, сенки, боички и други за оцветяване, инструменти за работа и тн. Не постигнах кой знае какви впечатляващи резултати. Поръчах си вейнър на Иглика, дойде чудесен вариант, но е за ползване в сладкарството - за фоама не е достатъчно твърд и релефен. После попаднах на клипчето на една дама, която дава много добри насоки за правене на молд в домашни условия с помощта на пластелина на детето.

Запретнах снощи ръкави да си направя подобни по нейния урок молдове. Детето отказа да раздели пластелина си с мен, така че взех глина. Бързо докладвам за направените грешки:
- глината трябва да е добре изгладена, защото фоама поема и най-дребните неравности.
- добре е разрезите ви да са дълбоки и по-финни.
Ето моите смешни такива.



Опитайте и вие - със сигурност ще се справите и по-добре от мен. Чакаме ви да споделите в групата или в коментар тук.
Поздрави,
Кат от Картишоците

5 comments:

Елена каза...

Браво, Кат! Страхотна си! Много, много полезен материал, новаторски и супер интерсен! Благодаря, че сподели всичките си опити! Молдоверте са се получили! Аз не мисля, че детайлните молдове вършат по-добра работа (не, че имам голям опит с молдовете въобще:-)) А, катричката - пример е WOW :-))). Браво!!!

Plamnito каза...

Дочаках много търпеливо тази публикация! Ти си ти! Всичко ти се получава! Молдовете са твоя марка, цветята са като истински, а картичката е зашеметяваща! Поздравления за смелостта и всеотдайността да експериментираш заради нас!

Kati каза...

Благодаря ви, сладурки, мили сте както винаги.

Elena каза...

Кат, супер креативна си! Браво! Вече молдове не ни събарят :-). Благодаря за страхотната статия и за това, че си си направила труда да опишеш всичко това и да го споделиш с нас!

Unknown каза...

Моля ви, от пластелин не стават ли меки и да се смачкват при натиск?