Our social:

25 юни 2017 г.

Преобразен метал в скулптурите на Петър Велинов



  Този месец доста често се говорим за преобразяването на старите и ненужни вещи и за това ще ви покажа как това може да се превърне в истинско изкуство. За тази цел ще ви разходя сред невероятните творения на младия варненски артист Петър Велинов, който се подвизава с артистичното име BULGARASA

  Ако трябва да характеризирам неговия стил с няколко думи ще трябва да употребя аltered art, steampunk, scrap art или вълшебно преобразяване на метални (поради липса на по-красива дума) боклуци. 



Надявам се и вие да харесате реалистичните скулптури от ненужни парчета метал, стари автомобилни части, зъбни колела, електронни елементи и всякакви други непотребни железа. 
За мен е учудващо как студения неорганичен метал може да се моделира и съчетае в такава комбинация, че да наподобява почти неразличимо истински животни, птици, риби, насекоми и растения.  
  Кой ще  познае от какво са направени люспите на рибата ?


И всичко това се случва в един малък варненски гараж, където се намира и най-любимото ми произведение - този огромен Steampunk chameleon. Ако на някои от вас тази скулптура му се стори позната това е така, защото преди известно време, обсипан със сукулентни растения хамелеонът обитаваше един от най-големите варненски молове. Днес там се намират други две инсталации на Петър Велинов и флористката Луиза Георгиева от Мимоза – голямата дамска обувка и палитрите които се целуват.





  
П.П. Обещах да не казвам, но не мога да се сдържа, че понякога в техническата изработвка на  някои от елементите в скулптурите на Петър Велинов, участва един друг човек от един друг гараж. От него съм наследила качеството всичко, което излиза изпод ръцете ми да е перфектно до най-малкия детайл, нали тате ;)

А ако и на вас ви се е приискало да извадите събираните от години в чекмеджетата метални чаркалаци или да натрошите стария будилник за да имате повод да го пробразите, помнете че оставят само няколко дни до края на ММП 23: Altered Art/Промени предмета

Кали за Картишоците

3 comments:

Made for an Angel каза...

Страхотни са!Винаги съм искала да имам възможността да се опитам да създам нещо с метал. Засега съм имала допир със стъкло.

Маги каза...

Винаги съм се възхищавала на хората, които създават толкова красота от видимо непотребни вещи. Жестоки скулптури!

Kati каза...

Кали, благодаря ти, че ни срещна макар и само виртуално с този талантлив творец. Уникални неща прави, при това от купчина желязо.
Поздрави и на тате, за добрите уроци, с които те е отгледал.