Our social:

24 юли 2017 г.

ДИГИТАЛНИТЕ ХАРТИИ ЧАСТ 4 - Ивелина Чолакова, Дамаянти

Верни на обещанието си, днес продължаваме поредицата за дигитални хартии "Made in BG".
Ако сте се подвизавали дълго време из BG-МАММА, значи широката усмивка на днешната ни гостенка ви е добре позната. Може би сте надниквали през обектива на фотоапарата и за да се потопите в романтиката на нечия сватба. Или сте се озовавали в нейната лавандулова приказка, представяйки  си, че сте принцеса от приказките. Няма начин да сте минали през дигиталния scrapbooking и да не сте виждали нейни нещица.

Представяме ви:  Ивелина Чолакова - Дамаянти


Искрено и лично  - Искаш или не, хората сме  любопитни за това кой се крие под псевдонима ти. Сподели коя си в десет думи.
Във  виртуалното пространство се подвизавам с никнейм Дамаянти. Дамаянти е принцеса от индийски приказки, които ми бяха любими като дете :) Инак съм Ивелина Чолакова, щастливо омъжена и имаме две деца. Вече три, със снахата :))
Непоправим романтик съм. Вярвам в истинската любов :)


Хоби или бизнес?
И двете! Дигиталният скрапбук остана моя голяма любов и страст,
независимо че в момента водеща в живота ми е фотографията. 

Сама или с екип?
В сферата на дигиталния скрапбукинг съм работила и по двата начина. Към момента сама, но се вписвам във всякакви варианти. :)




Как се справяш с техническата страна на въпроса? Кое е най-трудното в продаването онлайн? Иска ли ти се да имаш собствено магазинче офлайн? Липсва ли ти контакт с твоите клиенти или успяваш да общуваш с тях чрез социалните мрежи?
В моя случай липсата на време е това, което ме затруднява.
Иска ми се да имам много повече време
, да се отдам на шарения дигитален свят, но на този етап не успявам. Но не мога и да го зарежа, обичам го! Обожавам усещането, когато приключиш с някой нов продукт. Като преди това си минал през идеята, цветовете, сътворяването му, докато го видиш завършен.
Преди няколко години, продавах като дизайнер основно в американски магазини, после и в европейски. Имах скрит форум и около 20 момичета, които правеха дигитални рамки за реклама на продуктите ми. Имах и обвързаност за нов продукт всяка седмица, както и участие в месечни колаби (collaboration kit), средствата от които отиваха за поддръжка и реклама на магазина. Бях ангажирана непрекъснато с игри, активност в групи и други форуми.
Но в един момент фотографията зае времето ми и със съжаление трябваше да се откажа. 
 Защо дигитални хартии?
Защото ми доставя удоволствие. Аз не съм от търпеливите и ако трябва да създавам нещо с ръце - няма да мога. :))) Защото дигиталният продукт е лесен за съхранение, изпраща се към клиента на момента, без доставка и пакетиране.








Какви са предимствата на този вид хартия пред блокчетата дизайнерска хартия в магазина? Какво друго освен хартии се предлагат в магазина ти? 
Предимствата на тези хартии е, че веднъж закупени, можеш да си отпечаташ колкото пъти са ти нужни, както и да решиш от определен десен да използваш повече, а друг по-малко. Може да си ги форматираш така, както ще са ти от полза още преди да ги отпечаташ.
 Как ги измисляш? 
В тази сфера, както и в модата и всяка друга има тенденции. Неща които се харесват към дадения момент. Има сезонност и празници, за които винаги се подготвяш предварително.
Съобразявам се с тенденциите, но в някаква степен. За мен остава изборът точно какво ще направя, в каква цветова гама, с какви елементи и колко на брой за дадения пакет.


Къде намираш вдъхновение, сама ли си ги рисуваш? Разкажи малко повече за процеса на създаване на нова колекция?
Вдъхновенията идват от всичко което ме заобикаля. Филм, музика, дреха, нещо което съм видяла и ме е впечатлило. 
Обичайно първото е идеята.  Записвам я в тефтера (старомодна съм!)   :) )
След това си нахвърлям отдолу какви елементи искам да съдържа. След това решавам кои цветове ще влязат в палитрата за създаването на дадения комплект. Правя си палитра във фотошоп и я ползвам като база. Не рисувам, за жалост. Много ми се иска да можех.  :)) Всъщност правя елементарни фигури и патерни в илюстратор и фотошоп. А когато искам да има някоя рисунка, човешка фигурка или нещо, което сама не мога да направя, то тогава купувам вектори от различни банки за вектори. Разфасовам ги, променям според нуждите си и така.  :)
  

 
 Любимите ти колекции и теми? Покажи ни ги.
За да създам един пакет хартии, със сигурност нещо ме е провокирало и вдъхновило. В този аспект си ги харесвам всичките, колкото и да е нескромно. Когато правя нещо с детска насоченост, обичам цветовете да са наситени, весели.
 
  
 Имаш ли си любими цветови комбинации или гледаш да следваш модния тренд и се подчиняваш на желанията на публиката?
Установих, че никога не мога да предвидя какво иска публиката. :))) Неща които съм мислила, че ще са хит, не се продават. а други, които са направени почти между другото се продават най-много. :)
Затова спрях да опитвам да отгатна желанията на публиката. Правя каквото ми е на сърце в момента. В редки случаи правя нещо, защото някой го е пожелал. :) Случвало се е в групите за скрапбукинг във ФБ. Някой пита за калинки и аз правя хартии с калинки. :))
 
Покажи ни любима хартия на конкурент?
Харесвам адски много творци, но истински се възхищавам на хора, които рисуват и от рисунките си правят своите продукти. Затова следя две наши момичета:
Карамфила
https://www.etsy.com/shop/KaramfilaS
И Маги
https://www.etsy.com/shop/froufroucraft
Инак мноооого обичам абстрактни рисунки също и следя творци, които правят такива. :)
Ето няколко:
https://www.etsy.com/shop/StephanieBirdsong
https://www.etsy.com/shop/helendardik
https://www.etsy.com/shop/kriski
https://www.etsy.com/shop/naomiwilkinson
https://www.etsy.com/shop/laurengregg
И една дизайнерка на дигитални продукти,  за която все още работя. :)
https://www.etsy.com/shop/sahlink
Къде можем да намерим твои хартии – физически и дигитални?
Дигитални в магазинчето ми в Етси

Фейсбук страничката ми е ТУК
Физически, за сега само един комплект в магазин Талантино.









Какво ще посъветваш читателите ни, които тепърва искат да пробват твоите  хартии?
Отдайте се на въображението и не се старайте винаги да спазвате правилата и това което е "правилно". Правете всяко нещо с любов и то непременно ще ви се получи. :)


И тъй като Ивето обича да радва другите с нещата, които прави, затова подготви специален подарък за вас, нашите читатели Картишоци - една от нейните сладурски детски колекции хартии.

https://goo.gl/Q2Xstq
Може да я свалите от тук: 
https://bit.ly/3oVwSNr

Благодарим на Ивелина за гостуването. Пожелаваме ѝ много вдъхновение и удовлетворение!
 Ако сте пропуснали предишните "Made in BG" дигитални творци, може да ги намерите тук:


Ако искате да видите и други любими ваши творци в тази рубрика или вие самите сте такива, пишете ни на имейл: kartishoka@gmail.com.

3 comments:

Plamnito каза...

Много ведро и вдъхновяващо интервю! Благодаря за подаръкът! Успех и много нови осъществени красоти!

Karamfila каза...

Аз не я познавам на живо, но я заобичах ей тъй, по жицата. :) Поздравления, Иве!

shemetneveroiaten каза...

Любимка :-)