Our social:

21 август 2017 г.

ДИГИТАЛНИТЕ ХАРТИИ ЧАСТ 5 - Мина Ангелова



Мили мои картишочки,
явно много ви допадна идеята за представяне на БГ-авторите, по коментарите ви и имейлите съдя, че трябва да продължим в същия дух. А и е много хубаво да видим, че и сред родните творци има толкова много таланти, които ни изненадват с нещо ново всеки ден.


Такъв един е днешния ни гост - Мина Ангелова.
 Първата ми асоциация за нея са едни невероятни торти и сладкиши, снимани и презентирани прекрасно, по които въздишам дори и аз, която не обичам сладко.
Втората асоциация е Aroma House - един добре познат на всички хоби сладкари магазин, в който може да намерите какви ли не полезни щуротии за едно друго, по-вкусно и сладко хоби.
Има и трета асоциация -  Hobby-Lobby крафт магазинче, където са подбрани материали за крафт маниаците. От особен интерес за микс медия феновете са различните видове стенсили.
А  сега ви я представям и в още едно амплоа - като дизайнер на дигитални хартии. А ако сте виждали тазгодишната коледна колекция на полските хартийки на Lemoncraft, то бързам да ви кажа, че  лайт мотивът в   CHRISTMAS CAROLS е с нейни компилаци.  
 


Ето как отгвори тя на нашите въпроси:
1.       Искрено и лично  -
Искаш или не, хората сме  любопитни за това кой се крие под псевдонима ти. Сподели коя си в десет думи.
 ... едно непораснало момиче, по пътя към средната възраст – спонтанен авантюрист, с душа на гамен и бит на уседнал номад :)

2.       Хоби или бизнес? - И хоби, и бизнес :) друго си е да лавираш с по няколко дини под една мишница...

3.       Сама или с екип? – Със сериозната подкрепа на технически грамотните хора около мен.

4.       Как се справяш с техническата страна на въпроса? Кое е най-трудното в продаването онлайн? Иска ли ти се да имаш собствено магазинче офлайн? Липсва ли ти контакт с твоите клиенти или успяваш да общуваш с тях чрез социалните мрежи?  - Липсата на време е единствения ми истински проблем . Чисто технически, платформите за онлайн търговия са сбъднатата мечта на търговеца - необятни пазари, прилична техническа поддръжка на прилична цена, че и опции за рекламна стратегия.
Но пък всички тези „предимства“ правят онлайн търговията дори още по-трудна – освен усет за пазара, за точния продукт в точното време, си трябва и кураж, и умение - да „яхнеш вълната“, без обаче да изневеряваш на себе си, за да си отличим от масата. 
      Иначе офлайн магазинче си имаме – покрай сладкарското ни магазинче и спонтанните искания на клиенти със смесени интереси :) да им намерим това или онова, да има къде да мине човек и да пипне даден продукт и на живо. А контакатът с клиентите – реален или виртуален – никога не ми е бил проблем - еднакво добре си общуваме и с клиентите от квартала, и с клиентите зад океана :)

5.       Защо дигитални хартии?Бях втори клас, когато учителката ми по рисуване ме помоли да говори с някой от родителите ми – да се занимам сериозно с рисуване – на което аз категорично отговорих: „О, не – аз ще ставам поетеса!“
През годините не веднъж съм се чудила „какво ли би било, ако“... Вероятно днес щях да съм точно толкова художник, колкото съм и поетеса, но потребността да се изразявам с чисто визуални, освен вербални средства, си я нося и до днес. Вероятно там някъде се корени и любовта ми към фотографията, и страстта ми към дигиталните хартийки – потребността да уловиш мига, емоцията, чувството и да го онагледиш по един или друг начин... 
Какви са предимствата на този вид хартия пред блокчетата дизайнерска хартия в магазина? Какво друго освен хартии се предлагат в магазина ти? А защо не и дигитални печати? - Свободата – свободата да избираш вида, материята, мащаба на проекта, в който можеш да претвориш даден дизайн – дигиталните хартийки са абсолютно мултифункционални, рентабилни и са буквално на един клик разстояние.
Всъщност ход на идеята за продажба на дигитални продукти, първоначално за къпкейк топери, дадох преди доста време, но остана години наред на ниво недовършен проект, основно поради липса на време :)
Сега, освен дигитални хартии и топери, в магазинчето ми се намират и проекти за стенсили (шаблони), пак повлияни като идея от сладкарския бизнес, но за дигитални печати все още не ме е спохождала музата  :))

6.       Как ги измисляш?  - Обикновено са резултат, както вече споменах, на настроение, емоция, чувство, аромат дори – и един от начините да се забавлявам и разтоварвам ;)

Къде намираш вдъхновение, сама ли си ги рисуваш? Разкажи малко повече за процеса на създаване на нова колекция?Ох, много искам сама да си ги рисувам, дори имам цели готови колекции, плуващи като експозиция пред очите ми, но все отлагам да ги нарисувам :) и си казвам „следващия път“. Затова често ползам илюстрации на талантливата ми племеница Яна Кошева, която също изпълнява успешно номера с многото дини ( явно е родова черта), но както тя се шегува – „какво да правим, като сме с много таланти“ ;)
 Или експериментирам с различни техники, които успяват да събудят любопитството ми и ме присърбяват ръцете да ги пробвам...

7.       Любимите ти колекции и теми? Покажи ни ги. Най-любимите ми още не съм ги реализирала :) в момента кротко напредвам с „Лешникотрошачката“...  Обожавам всичко на Коледна тема! Но като цяло съм много претенциозна и капризна и все нещо не доодобрявам на всичко, което правя – не съм перфекционист, но много искам всичко да е изпипано до съвършенство и все не успяам да създам перфектната колекция :)
Тези май са ми сред любими от готовите:
https://www.etsy.com/listing/469277524





8.       Имаш ли си любими цветови комбинации или гледаш да следваш модния тренд и се подчиняваш на желанията на публиката?  
       Харесвам нетипичното, провокативното – и в детайлите, и в нюансите...
И най-добре би било човек да може да предугажда, да създава модния тренд - по това и творците се отличават от занаятчиите :), но да не се съобразяваш с актуалното за момента, за сезона и да не зачиташ предпочитанията на клиентите си е равностойно на творческо самоубийство, според мен.

9.       Покажи ни любима хартия на конкурент? – Не ги считам за конкуренти, а за вдъхновение :) уникални са – талалнтливи, позитивни, вдъхновяващи – обожавам работата им, действат ми зареждащо:
Яна - нямам търпение да нарисува всичко, за което сме си говорили:
https://www.etsy.com/shop/SkArLeTARt
Карамфила - обожавам всичко, което рисува:
https://www.etsy.com/shop/KaramfilaS
Маги - страхотен усет за пазара:
https://www.etsy.com/shop/froufroucraft

1.    Къде можем да намерим твои хартии – физически и дигитални?Дигитални - в магазинчето ми в Етси и в http://www.hobby-lobby.aromashouse.com
 
Отпечатани  нямам, но успея ли да реализирам някое, със сигурност ще го има и в Hobby-Lobby , и в магазинчето ни на Неофит Рилски 58 в София :) 

1   Какво ще посъветваш читателите ни, които тепърва искат да пробват твоите  хартии?Забавлявайте се!! Нека направим живота си по-цветен и весел :)

    А за да направи живота ви още по-цветен, Мина реши да сподели с вас една от своите колекции красиви хартии: линк за теглене
         

     Надявам се, че ви е било интересно да прочетете повече за Мина и да видите нейните красиви хартии. Продължавайте да ни пишете и изпращате предложения за други български дизайнери, които да ви представим. Имейлът ни е kartishoka@gmail.com
Кат от Картишок