Our social:

17 август 2017 г.

Микс медия платно за 30 минути (урок в снимки)

Често пъти пиша как съм направила някоя картичка за 10-15-20 минути и обикновено не ми вярват. Всъщност никак не е трудно да се направи дори и нещо по-голямо за това време. Днес ще ви покажа как да си направите микс медия платно за 30 минути (точно толкова ми отне на мен, заедно със спирането да си мия ръцете за да снимам).
Започвайки да работя, обикновено нямам идея как ще изглежда крайния резултат. Имам най-обща представа какво настроение искам да внушава платното. После решавам около какво ще се върти фокусната ми точка и това е на първо време.
В този случай настроението трябваше да бъде романтично-носталгично тъй като поводът беше 12-та годишнина от сватбата на кумците ни, а закачката беше в пожълтелите маргаритки, които да напомнят за букета на булката в деня на сватбата.

 1. Първа стъпка е да си намерите върху какво ще работите. В моя случай върху едно парче шперплат, върху което имаше налепени няколко хартиени сърца. Размер 20*20 см.
2. Втора стъпка е да си създадете добра основа с лека текстура. Тук обикновено лепя дизайнерска хартия, стара книга или плат и после минавам с гесо. Чакам да изсъхне добре преди да продължа. Сега обаче нямах това време и реших да си създам текстура като мажа със шпакла и тънка паста за шаблони - в случая Рафаело на Лорка.
3. След като сте издухали пастата с пистолет за топъл ембосинг, преминаваме към стъпка три. Тя  е свързана с добавяне на цвят върху нашето платно. В моя случай с помощта на дистрес  и мокра кърпичка. Може да използвате акрилни бои, дитрес мастила или  каквото друго имате под ръка. Аз наблегнах на сърцата, а фона оставих само на петна.

 4. Стъпка четири продължава с добавяне на печати към фона. Разбира се при мен това са любимите ми речникови печати от Мигито.За по-голям разкош ги направих със златна ембосинг пудра.

5. После идва трудната част. Да решим къде да е фокусната точка и какви боклучки да натрупаме под нея за да изпъкне тя. Остатъци от картотената кутия за пици винаги се намират по работното ми бюро и са добър вариант, когато стила е винтидж.
 6. Тук идва момента със същинското състаряване - смело мажа с кафяво дистрес мастило по краищата на "рамката" ми.


7. Стъпка седем е малко цапаща. Добавяме си пръски от мастило в кафяво. Сушим ги добре с пистолета за ембосинг и тичаме да мием ръце и чаша за кафе, че оставят петна.





8. Идва ред и на новия кафяв оксид, който има по-мек и млечен цвят от стандартните дистрес мастила. Няколко завъртулки с него през шаблон, че да не чакаме да изсъхва ако е с пасти. 


Някъде на този етап  добавяме още неща за акцент. 
Аз имах намерение да сложа цифрата 12 изрязана от корк, но в последствие прецених, че негатива ми допада повече от самите изрязани цифри и смело го лепнах със силикон за да не мърда. Другото лепило, което ползвах беше  "Fast Grab Aleene's" - съхне бързо и лепи здраво.


9. Финалът на платното е с добавянето на последните щрихи - малко цветя и надпис.


10. Остана само да снимаме в детайли.




Релното време за изработка на платното беше точо 29 минути шеметно бързане. Ако имах време щях да го лакирам за за финален завършек, но не разполагах с такова, така че го подарих така. На гърба залепих крафт картон и бяло квадрат 15*15, където написах пожеланията си. Добавих и панделка за закачане и с това сложих точка на проекта. Може би при по-подробно обмисляне щях да променя и други неща, но в случая намирам, че съм успяла точно да предам  желаното настроение. Понякога най-интересните проекти се получават точно така - на един дъх.
Поздрави от мен, 
Кат от Картишоците.