Our social:

22 януари 2018 г.

Липсата на цвят - усещане за текстура

Днес ще си говорим за безцветните творби - тези в черно, бяло или в черно-бяла комбинация. След успеха на моята черно-бяла Коледа все по-често се улавям да мисля в такава гама. Вярвайте, това е истинско предизвикателство за мен, която винаги почвам дадена творба с мисъл за цвета, който ще използвам. Много пъти съм казвала, че за мен формата на нещата няма значение, цветът създава подходящото настроение и емоции...
Но наскоро в една фотографска фейсбук група попаднах на серия черно-бели фотографии - невероятно въздействащи. Всички членове се обединихме около заключението, че това е талантът - да умееш да предадеш без цвят емоциите. Цветът разсейва окото, размива детайлите, като отсъствието му обратното - приковава погледа в картината.
Ако не вярвайте - прегледайте #‎7daybwphotochallenge‬ и после ще си говорим.
Та, когато установих, че имам нужда от по-сериозно разтърсване за да изляза от коловоза на скучното, еднообразното творене по задължение, а не за кеф, то се вгледах навътре в себе си и реших, че по-сериозно предизвикателство от това няма. Ето защо следващите 5 дни се стягам и измислям по едно нещо на ден в тези така трудни краски. А за вдъхновение ще ползваме помощ от приятели. 
Ето някои любими снимки на талантливи българки:
 Евдокия Георгиева, която вече има няколко прекрасни корици на книги:





Изабел Басмаджиян, която е Майка, Фотограф,  Разказвач на семейни истории в снимки , както  и Майстор на разкошни цветя и диадеми също сподели някои черно-бели кадри с нас:





Тези и още много други черно-бели снимки  вълнуват душата ми, а вярвам, че докосват и вашите души. Как да пренесем тази емоция и върху бялото платно или лист? 

Какво значи черно-бялото, съотнесено към микс медия и картичките? Първо и основно - текстури. Ето и бърз справочник за начините на сдобиване с тях:
  • намачкана тишу хария
  • топъл ембосинг с пудри
  • студен ембосинг с папки и машина
  • различни пасти през шаблони
  • текстура, постигната с гесо или гъста боя, нанесено с шпатула
  • плат, мрежа и подобни 
  • изрязани от хартия, филц или фолио елементи
  • залепени с гел ситни частици - мъниста, брокат, ситни стиропорени топчета
  •  всякакви конци, тел и подобни
Може ли да има черно-бели цветя и какво им е интересното, попита една цветна майсторка. Аз лично си ги представям - стилизирани, чисто бели или пък  черни на бели точки, други, направени от нотни листове... докато пиша тези финални редове, въображението ми вече литна, а ръцете ме засърбяха да започвам...
Искам да видя и ваши идеи и интерпретации по темата - било то картички, платна, играчки от плат или пък цветя. Споделете ги за да предадете нататък вдъхновението.

 С усмивка:
Кат от Картишоците