Our social:

23 юни 2018 г.

Изкуство на улицата?

Одавна (леле-е-е-е, ще стане година) се каня да пиша за малките творци, за работилничките на улицата, за доброволчеството и за още нещо.
Повод да пиша за това, е откриването на младежка площадка "Ябълката" в Добрич - проект, финансиран от „THE SPOT/_МЯСТО“. Целта на проекта беше да мотивира участието на граждани и по-специално - младежи в изграждането на социално пространство
Група доброволци (включително и моето семейство) участвахме в почистването и изграждането на такова място в Добрич. 
Та на откриването - забавен детски и младежки празник имаше най-различни работилнички - музикални, танцови и разбира се - Арт и изкуство.
Всеки участва във всяка от работилничките, а празникът продължи от сутринта, та чак до късния следобед.
Радост беше донесла няколко пирографа и малки и големи опариха пръстчета, но опитаха все пак. Чудя се, защо ги няма вече в училищната програма тези толкова интересни и забавни дейности?!
Ей ме тук с Радост преди за започне забавата.
Децата изработиха тези цветя от материали за рециклиране - използвани кашони, PVC тръби, стара хартия и много боички.
Следващите снимки са илюстрация на процеса на техниката цианотипия - фотопроцес от 19 век, чрез който може да се отпечатват обекти или негативи върху светлочувствителна емулсия. 
   
Нашето семейство донесе маркери за текстил и няколко касетки с материали за цветя от плат и за декорирането на бутилчици от сок, които накрая се превърнаха във вазички.
 
 



 
  
Снимките са достатъчно красноречиви, за да покажат колко се забавляваха децата, както и да докажат, че за да се създава красота, не са определящи нито възрастта, нито това дали се твори на улицата или в ателие. Важно е обаче да има ентусиазъм и добра воля за споделяне на материали и опит.
от мястото на събитието и с голяямо закъснение предава
ваша Ирена от Картишок