Our social:

3 април 2014 г.

Просто Мария и нещо повече за CAS стила в картичките.

Ужасно много харесвам изчистените картички, или така наречените на английски - clean and simple cards (CAS). Аз лично намирам, че такива картички се правят най-трудно - изисква се премисляне на всеки детайл за да се постигне максимален ефект и картичката да те грабне от пръв поглед. На мен винаги нещо ми липсва, винаги изпитвам усещането за недовършена работа когато се опитвам да правя такива картички. Но има една дама в БГ картичкофурийското пространство, на която се възхищавам от все сърце. Всички нейни картички са подчинени на правилата за изчистен стил и са прекрасни до една. Ако вече не сте се досетили, да ви представя Мария и нейното местенце:  Блогът на Мария  

А ето какво сподели тя за нас, любопитните картишоци:

Здравейте, момичета,
Днес ще си говорим за изчистения стил в картичките. Претрупаността и излишествата са ми чужди във всяко отношение - облекло, грим, обзавеждане и т. н. Най-вероятно заради това и картичките ми са такива :))
Няма да ви отегчавам с определения, а ви предлагам една много забавна статия за CAS –а 
(линк към статията ).
Много ми допадна сравнението на семплата картичка с „малката черна рокля”. Нали знаете, че всяка жена трябва да притежава поне една такава :)) Кой друг освен великата Коко Шанел може да ни бъде пример за минимализъм, елегантност и класа.
Предполагам всички сте чували за Kristina - Werner Design Blog. От нейните видео уроци съм научила много за CAS-а и за правенето на картички изобщо. Имам си и още няколко любими местенца в нета, които посещавам с удоволствие. В блоговете на Debby - Lime Doodle Design , Elena - Just ME -  и Amy Wanford –Crafting Confessions  изобилства от идеи, техники и  вдъхновение.
Доста е трудно да предадеш една идея с минимален брой елементи. Не съм съвсем съгласна с мнението, че изчистените картички са лесни и бързи. Важно е посланието, закачката и всяко нещо да си е на точното място. Не мога да дам точна рецепта, действам по усет и интуиция. Понякога се получава лесно и светкавично, но друг път – не.

Ето някои примери от мен:

Съчетание от бяло и още един цвят (или само два цвята): 



Контрастни цветове или контрастен централен елемент: снимки





Хармония от цветове:



И една не толкова семпла, въпреки че пак така я определят: 

 

Опитайте, забавно е да се експериментира! Преди всичко не забравяйте да бъдете себе си и да правите това, което харесвате най-много!
Весела и слънчева пролет!
Прегръдки,
Мария

Видяхте ли за какво ви говоря - невероятни картички. Мария е избрала едни от най-любимите ми - тези с чадъра, канелата и сините рози и пейката съм се връщала да гледам стотици пъти и пак не спирам да се изумявам колко са прекрасни и силни. Не ви ли засърбяха ръцете да опитате и вие някоя изчистена картичка?
Ако успеете да сътворите нещичко, покажете го при Токбобок, където този месец темата е посветена именно на простичките, но казващи толкова много картички.

10 comments:

Toni каза...

Мдаа, и аз се възхищавам на Мария. Прелестни картички в един от най-трудните стилове за мен. Картичките й казват толкова много с толкова малко. Браво. И въпреки, че аз измислих темата преди цял месец, дори аз се затрудних да направя картичка за вдъхновение! Срамота! Отивам да се поправя:-)

Sophie каза...

Определено CAS ми е един от любимите стилове, макар че картичките, които правя не могат да се определят като точно такива. Все се стремя към баланса- често все нещо ми липсва, все нещо ми е излишно. Правила съм и изчистени, но определено е трудно, особено ако трябва да е по поръчка. При другите стилове все някакси се наглася, импровизира, тушира- я с дантелка, я с цвете... докато тук посланието трябва да е кратко, точно и ясно, да се вижда, да се усеща от пръв поглед. Браво на Мария, възхищавам се на таланта и, на това че е различна, че е себе си!

Sophie каза...

Тони, много ме зарадва твоето предизвикателство и скоро ще се включа поне с една картичка в този стил. Още работя по тях. :)

honey_bunny каза...

+1 за Софи. :D Мари, изумителна си! И съм ти длъжник, не съм забравила. :) <3

Bimba каза...

Трудно се правят CAS-картички. Трябва с твърде малко да кажеш достатъчно много. Аз лично имам доста да се упражнявам що се отнася до този формат. На мен все нещо ми се губи.. :) Искрено се възхищавам на усета на Мария, в нейните картички нищо никога не липсва :)

Te4eto каза...

И аз много се радвам на Мария и нейните картички!
Обичам CAS картички и въпреки че рядко правя такива те са ми сред най-любимите които съм правила. Някак изведнъж се възприемат, впечатляват и така по-лесно се запомнят.

Deni каза...

Обичам този стил, наистина е много трудно с малко да кажеш много.Поздравления за Мария, този стил определено и подхожда!

bejko каза...

Не са за всеки тези CAS определено си изискват специален талант като на Мария.Възхищавам и се безкрайно много.

Katya Kovacheva каза...

Страхотни картички :) Не познавах до сега работата на Мария, но съм щастлива, че успях да се насладя на нейните творения!

Maria Tchotcheva каза...

Благодаря ви от сърце, момичета!