Our social:

17 ноември 2013 г.

Печати! Що е то? Опит за класификация.



Добре, вие вече сте твърдо зарибени от интересното (и скъпо, както всяко хубаво нещо) хоби, наречено правене на картички. Напълнили сте шкафа с шарени хартийки и въпреки това, усещате че нещо ви липсва. Нещо във вашите картички не е като на лъскавите чужбински, които гледате по цял ден. Време е да посегнете към нещо ново. Защо това да не бъдат печатите? Изглеждат толкова лесни и достъпни - дори и в книжарницата под вас бабата продава някакви печатчета. Вярно че се водят детски, но пък една пеперудка или цветенце винаги е актуален мотив върху картичка. А и мастило си имат - да не се налагат допълнителни инвестиции.
Това е фаза номер 1. След като изкупите всички детски печати до които се докопате ( а те също не се продават за жълти стотинки) се убеждавате, че тая няма да стане. Налага се да скочите в дълбокото и да си купите истински професионални печати от специализирани магазини. Само че в магазините има твърде богат избор, при това разделен на категории, които едва ли ви говорят нещо. Нека да ги разгледаме набързо.

Гумени печати ( rubber stamps)

В днешно време едва ли ги правят от гума, по-скоро от някакви модерни сплави, но все още им казват гумени. Те са залепени на дървено блокче и по мое мнение са най-добрия избор като качество на отпечатъка. Скъпи са, но на практика са почти вечни, ако се грижите за тях и ги почиствате редовно. Единствения им недостатък е, че не може да виждате къде точно печатате.
Това пък е най-голямото предимство на

Силиконовите печати



Те са лесни за съхранение ( не заемат почти никакво място), евтини са поне в сравнение с дървените печати и единственото, което ви е нужно (освен мастилото) е акрилно блокче.
Ако сте скрънза като мен може да го замените и с опаковка от компакт диск, стъклена подложна за чаша или каквото друго намерите. Изисква се малко практика за да установите точния натиск, който да приложите така че отпечатъка да е чист и същевременно да не е размазан, но бързо се постига. Изборът на силиконови печати е огромен, а най-готиното е че можете да си поръчате и да ви направят каквото ви харесва. Едни от най-любимите ми печати са правени от migito.com 
Друг вид са така наречените

Клинг печати (cling )

 Да си призная че не знам от какво точно са направени. Могат да се ползват и без акрилно блокче, ако са с възглавнички. Отпечатаните на гърба на печатите изображения спомагат за прецизно позициониране, но има и такива, които са само с гумена част и те са по-трудни за работа.
 

Особена разновидност на печатите са дигиталните такива (digi stamps). Те са особено популярни напоследък - човек лесно си ги пазарува онлайн. За тях се изисква само принтер, но пък не можете да използвате някои техники като ембосинга например. Но тях ще ги разгледаме в отделна публикация.

Последния за днес вид са самоделките 



С малко повече желание и умения можете сами да си издълбаете печати. Аз съм опитвала с гумичка и инструменти за дълбаене на линолеум. Решила съм скоро да си поръчам специални гумени самозалепващи листове, от които да си направя печати по мой вкус.

Това са най-основните видове печати, за които се сещам. Ще допълвате ако имам пропуски.
 Но споменах ли че има още много класификация на печатите - фонови,такива които са като картини, силуетни, такива за оцветяване и тн.  Някои от тях изискват допълнителни обработки, други изискват специални видове мастила и въобще темата е безкрайна и ще има продължение.



Едно от най-страхотните неща при използването на печати е това, че можете да постигнете добър ефект на много различни нива. Дори и да сте начинаещ крафтър, с помощта на печатите може да направите съвсем професионална картичка. Не е нужно да сте свръх талантлив художник или да притежавате специални умения за да постигнете добри резултати.  
Просто печатите вършат работата вместо вас!
Разбира се има има много техники, които да направят ползата от печатите ви по-голяма, но за тях ще пиша следващия път.
Забравих ли да спомена, че печатите, както и красивите хартии водят до пристрастяване? Използваните по-горе снимки в тази статия са на мои печати и показват една малка част от съкровищата, с които се сдобих в последната една година. А това е мечтата ми:

Поздрави от мен, 
мечтателката Кат от Картишоците

2 comments:

Didi Georgieva каза...

Ехаааааааааа и моята:)))))

skylife каза...

Хаха - да ти имам мечтата. Аз пък чак им се чудя на дамите (и господата) с такива колекции как се оправят. Даже от един господин краднах малко идея как да си направя класьор-класификатор на моите около 80 диска с печати...голяма част от тях - напълно неизползвани...Но пък този господин имаше около 4 шкафа с чекмеджета, пъъъъълни с печати...лудница...