Our social:

Речник

А

АBC албум
АBC албум  – албум, чийто страници са подредени тематично според първата буква. Например албума "Ти си най-красивата"  О - очарователна, Л - любима, К - красива  и т.н.
Айлети (капси) (еyеlets)
Айлетите са много малък метален детайл, укрепващ дупки в хартията и придаваш по-интересен и професионален вид на проекта. Освен кръгли, могат да бъдат в най-разнообразни форми.
Акварелни бои (aquarell)
Бои, които разредени с вода позволяват създаването на размити акварелни рисунки. Могат да се използват за оцветяване на хартия и създаване на авторски дизайнерски хартии.
Акварелни техники

Рисуване и оцветяване с акварелни бои, моливи и маркери. Повече по темата в статията на Кали http://www.kartishok.com/2015/04/7.html
Акрилни бои (acrylic paints)

Водоразтворими и бързосъхнещи бои. Съдържат разтворими акрилни смоли, което ги прави устойчиви. Нанасят се лесно с четка, тампон или гъба върху всякакви повърхности (хартия, картон, пластмаса, текстил, метал). 

Акрилно блокче за печати (Acrylic block)

Прозрачен пластмасов блок, на който се закрепва печат. Размерът на блокчето се подбира според формата и размера на печата.

Акцент (embellishments)
Украса, декорация, с помощта на който може да се акцентира върху ръчно направения проект. В картичкоправенето под този термин се разбират хартиени цветя, копчета, перли и бляскави камъчета, дантели и панделки и много, много други.

Алкохолни маркери (Alcohol markers)


Използват се за оцветяване на дигитални или реални печати. Повече информация за видовете алкохолни маркери и за това как се работи с тях, може да намерите в статията на Кали. http://www.kartishok.com/2015/04/8.html

Алкохолни мастила (Alcohol inks)
Алкохолни мастила - бързосъхнещи, прозрачни, цветни мастила, предназначени за работа върху гладки повърхности. Използват се за работа с гланцирана хартия, пластмаса, метал,  фолио, пластмаса, шринг пластмаса, стъкло и др. Съществува голямо разнообразие от цветове.

ATB(Artist Trading Block)
Триизмерни АТС
АТС (Artist Trading Card)
Малки карти(2,5 на 3,5 инча или 64 на 89 мм), които обикновено са тематична серия. На гърба непременно се посочва автора, датата на създаване, името на серията и броя на картите в тази серия, може да се добавят и координати за връзка с автора, което превръща АТС-то в уникална визитка.
Ацетатeн лист/плака cetate sheet)
Тънък прозрачен пластмасов лист, който се използва за шейкър-картички; за изработване на стенсили; за различни декорации, ако върху него е отпечатано изображение; за основа за картичка и други. В скрапбукинга има приложение при направа на джобове за допълнителни снимки и други.

Б

Биговане (Scorin)
Сгъване на хартията по определени линии, с помощта на специални инструменти или пък само с ръба на ножицата.  

Биг шот (Big shot)
Машина за рязане и релеф. Предназначена е за изрязване на декоративни елементи от хартия, тънък картон или филц. Формата на готовия елемент зависи от формата на режещия нож наричан често шаблон. Освен "Биг шот"-а на фирмата Сизикс на пазара се предлагат и други марки подобни машини, но тази може би е най-известната и в българските крафт среди се е превърнала в нарицателно име. Повече по въпроса може да намерите в статията на shMe

Бирен картон
Плътен картон с дебелина 1,1- 1,53 мм. При сгъване се чупи и разслоява. Не се реже с ножица, а само с макетен нож или тример. Използва се за корици и страници на албуми и други.

Блестящ спрей (glimmer mist)
Спрей боя на водна основа, притежаваща трайност на цвета. Използва се за всякакви материали - хартия, метал, текстил.  Използва се, за да придаде фин блясък на пръскания материал.

Блог-хоп(Blog hop)
Буквално преведено е "подскачане по блогове" и представлява преминаване през всеки блог от предварително зададен списък. Единственото, което се иска е да се остави коментар под публикацията на всеки един от участниците. Обикновено хопа има тема и награда,която печели един от коментиралите.

Бордюр
Декоративен елемент за довършителна работа при скрапбукинга. Като украса може да бъде използвана панделка, дантела, chipboard, къдрава хартиена лента изрязана с ножица или с бордюрен пънч.

Брадс (brads)
Декоративни  метални гвоздеи с разделящи се крайчета. С тяхна помощ може да се съединяват няколко декоративни елемента. Например няколко слоя цветя могат да се съединят с брадс, който ще служи и за тичинки. Могат да се намерят в различни цветове, размери, форми и дизайн.
Брокат (Glitter)
Декоративен блестящ прах, който може да се намери в много цветове. Интересен е холографния брокат с призматичен ефект, при който цветовете от дъгата се преливат. Неоновите брокати се отличават с ярки неонови цветове.

Бръшоси (brusho crystal colors)

Марка пигментни бои на прах. Разтварят се с вода и са тип акварелни бои. Повече тук: http://www.kartishok.com/2016/01/brusho-colors.html

В

Вата

Синтетичен нетъкан материал за възглавници и топли дрехи, а ние го използваме, за да направим меки корици на албум. Може да се залепи се върху картон и върху него да се опъне някакъв текстил.   

Винтидж (vintage)

Стил на оформяне на хартиени и други проектите. Винтидж стилът предполага използването на старинни фотографии или изображения, пресъздаващи миналото, както и елементи, хартии и други със състарен вид. Характерни за стила са и дантели тип бабина ракла.

Висулка (Charm)
Малки метални или пластмасови елементи, които се използват за допълнително декоративно украшение. Могат да бъдат намерени в най-различни цветове и форми.


Восъчен конец (wax thread)
Конец от естествени влакна, покрити с восък. Той се използва като декоративен елемент, както и при изработване на шити албуми, книги и арт-журнали. Восъчният конец не се разтваря по върховете и не се къса.

Г

Глоси акцент
Лъскав ефект, който се постига с нанасяне на специален течен медиум. Нанася се с апликатор с тънък връх. Обикновено е млечно-бял и след изсъхване става безцветен, твърд и лъскав.Различните производители имат различно име за продукта. Например Тим Холц/Ranger го нарича "Glossy accent", българския му аналог може да се намери като "Дъждовни капчици"(производство на Лорка)


 


Д

Декупаж

Декупаж (decoupage фр.) в превод означава “изрязвам“ или с други думи изработване на хартиена апликацияПри декупажа се изрязва мотив или изображение от различен материал (предимно хартия, но също така и дърво, кожа или тъкан). След това мотивът се залепя с помощта на тазлични лепила и лакове и се прикрепя върху избраната повърхност за декориране (дърво, метал, плат и др.) Прилага се върху предмети, като малка кутийка, чиния, ваза, свещ и дори  елементи от обзавеждането — шкаф например. Тази техника за украсяване на предмети била изобретена от китайските селяни още през XII век с откриването на червената тънка хартия. С нея започнали да украсяват различни предмети от бита си.
Най-често използвани материали за декупаж са салфетка, тишу и оризова или декупажна хартия.
Джелатос (Gelatos)

Маслен водоразтворим пастел. Използва се за направата на фонове в карточкоправенето и микс медията; за оцветяване на печати и за отпечатване на изображения. Повече информация за този вид пастели и за това как се работи с тях може да видите в статията на Джиджи - http://www.kartishok.com/2015/03/gelatos.html

Диги, дигитален печат (digi stamp)
Дигитален печат е изображение, записано на файл, което се принтира. За това как се обработва и използва може да прочетете повече в рубриката на Кали: Дигитални печати - информация от Кали и статията на Кат http://www.kartishok.com/2014/04/3.html?m=0    

Дизайнерска хартия или хартия за скрапбукинг  (scrapbook paper, design paper)
Специална хартия най-често с различни десени, от която се изработват авторски хартиени проекти.Текстурата и цветовете са много разнообразни, а плътността е от 100 до 400 г/м2. Има различни размери, но най-популярни са блокчетата 6х6 инча (15х15см), 8х8 инча (20х20 см) и 12х12 инча (30х30см).

Дистресване
Техника за придаване на хартия или снимка старинен вид. Постига се със специални мастила, с които се покрива цялата повърхност или само краищата на хартията.

Дистрес инструмент (Distress took,Edge crimper)
С негова помощ се състаряват(разрошват) краищата на хартията.

Дистрес мастила (distress inks, Tim Holz)
Дистрес мастилата са мастила на водна основа, които се използват за:
- тониране на хартията или само на краищата ѝ. За тази цел се използват специални апликатори или тампони за грим.
- да се отпечатват изображения с всякакъв вид печати.
- за рисуване с акварелна техника.
- за оцветяване на моделиращи, релефни пасти.

Дъска за биговане

Предназначена е за точни и равни сгъвки от хартия, картон и др. Дъската за биговане позволява направата на най-различни размери картички (А4, А5, А6, А7 и А8) пликове, торбички и кутии без сложни изчисления.

Е

Ембосинг
Техника за придаване на релеф. Основно се различават два вида - топъл и студена.
Топъл ембосинг
За топлия ембосинг са необходими ембосинг или др.мастила, специална пудра за ембосинг и уред за топъл въздух. Повече информация в тази статия: http://www.kartishok.com/2016/02/embosing.html

Студен ембосинг 
Релефът се постига без нагряване по няколко начина:
  - ръчно със специални шаблони и инструменти за тази техника.
   - с помощта на различни папки за релеф и Бигшот  
   - чрез нанасяне на релефна паста през шаблон(стенсил) 

  К

  Кабошон (Cabochon)

  Неголеми обемни и прозрачни стъклени или полимерни полусфери или овали, които се монтират върху метален елемент, но могат да се използват и за декорация в картичкоправенето. Терминът произлиза от еднолицевия начин, по който се полират скъпоценни камъни в бижутерията.
  Хартиената кошничка, в която се пекат мъфините също може да бъде срещната като кабошон :)

  Кадриране (crop)
  Изрязване на излишното от снимка или картинка, за да се акцентира върху главния обект или върху детайл.

  Кардмейкинг / Картичкоправене (Сardmaking)
  В превод на български  означава правене на картички, Card – картичка, карта, Make – правя, изготвям. Кардмейкинг или правенето на картички е направление в изкуството, вид творчество и хоби

  Картон (cardboard)
  Хартия с плътност от 135-300гр./м2. Картонът може да бъде еднослоен или многослоен. Основни характеристики на картона са: грамаж (тежестта на 1 м²), дебелина и влажност. От картон с плътност 250 гр/м2 се изработват кутийки, страници на албуми и арт-журнали.

  Колаж (collage)
  Думата «колаж» произлиза от френската дума «collage» и означава «облепяне». Това е техника в изобразителното изкуство, при която различни фрагменти, напр. текст, цветни хартии, изрезки от вестници и т. н. изграждат картинното пространство. Често колажът се смесва с различни живописни техники.

  Композиция
  Разположението на елементите за декорация върху изработвания проект. Предполага се, че всички елементи на композицията трябва да са свързани и да оформят общия замисъл на проекта.

  Кракле (crackle)

  Материал за придаване на старинен вид чрез изкуствени декоративни пукнатини. Краклетата биват еднофазни и многофазни (зависи дали се нанасят веднъж, или на две фази с два различни разтвора, които да образуват пукнатини); могат да покриват цялата повърхност или само част от обработвания детайл.

  Кроп а дайл(Crop-A-Dile)
  Специален инструмент за пробиване на дупки и поставяне на айлети(капси). Подробности: http://www.kartishok.com/2014/06/cropadile.html

  CAS (Clean And Simple)
  Стил в картичкоправенето, който се отличава се с много малко декорация, изчистени линии и много "бяло" пространство, като "бяло" пространство не означава непременно бял цвят, а празно пространство, което може да е всякакъв цвят. Представител за този стил у нас е прекрасната Мария Чочева - White Mood.

  Л

  Label maker
  Уред за надписи и етикети. Подробна информация за уреда може да намерите в статията на Снежи http://www.kartishok.com/2015/05/label-maker.html

  Лепила на ПВЦ основа (PVA Glue)
  ПВЦ лепилата са водна емулсия на поливинилацетат с пластификатори и специални добавки. Използват се за залепване на различни материали(хартия, текстил, картон). Обикновено са млечно бели, но при изсъхване се променят в безцветни и не оставят следи.Пример за такова лепило е българското Ц200. 

  М

  Магнитна подложка
  Магнитна платформа, която се използва с машините за рязане и релеф за да се работи по-лесно с тънки щанци. 

  Макетен нож
  Остър нож с отчупващи се сменяеми остриета. Използва се за рязане на хартия, дебел картон, мукава и др. материали

  Мастила
  Тампонът за мастило може да бъде напоен с различни видове мастила. Използват се с печат за получаване на отпечатък в необходимия цвят; за оцветяване на краищата на хартия и др. Повече информация за видовете мастила и приложението им можете да намерите в статията на Кат http://www.kartishok.com/2014/02/blog-post_5809.html

  Микроперли
  Разноцветни миниатюрни перлички без дупка. Лепят се с лепило и се използват се за декорация и акцент в микс медия и други проекти.

  H

  Нож за биговане (scoring tool, bone knife)
  Уред за прегъване на хартия. Виж - биговане.

  П

  Палетен нож/шпатула (palette knife)
  Малки шпатулки за нанасяне на боя или релефна паста. Продават се метални и пластмасови.


  Паспарту

  Парче хартия или картон. В средата му е изрязан правоъгълник, овал или кръг, в който се поставя снимка или рисунка. Използването на паспарту позволява свобода при избора на рамка и размер на рамката.

  Паус / оризова хартия (Paus / tracing paper)
  Прозрачна или полупрозрачна тънка хартия. Използва се за разделяне на страниците в албум с цел да не залепват снимките; за отпечатване на текст; за основен материал при техниката пергамано и др.


  Пастели (crayons)

  Боички за рисуване. Пастелите могат да са сухи, маслени и восъчни.


  Перфоратор /пънч (Craft punch)
  Уред за  изрязвне на фигурки от хартия или картон.Можд да оформят красив бордюр, да заоблят ъгли или да изрязват отвори в хартията. Има ги в най-различни форми - цветя, листа, животни, сърца, кръг и много други.

                                                            Печатане(Stamping)
  Отпечатък, който се изпълнява с помощта на специален печат. Печатът се оцветява с мастило и се прехвърля върху проекта. Допълнително отпечатъкът може да бъде оцветен.

  Печат (Stamp)
  По вида на материала, от който са изработени, печатите се делят на: силиконови,  фотополимерни, гумени и клинг.
  По вида на изображението са: рисунки, надписи, фон, ролкови.
  Подробности в статия та на Кат: http://www.kartishok.com/2013/11/blog-post_17.html

  Предизвикателство (Challenge)
  Challenge - това е покана да се направи проект по зададена тема, скеч, цветова комбинация или имитация на проект.  В блоговете за предизвикателства творците са предизвикани да покажат какво умеят и на какво са способни за определен срок. Обикновено има изисквания, които трябва да се спазват и някаква награда(материална или насърчителна). Ако погледнете статията на Кат, със сигурност ще поискате да предизвикате себе си в някое предизвикателство. http://www.kartishok.com/2015/09/challenges.html

  Project Life - Албум на живота

  Направление в скрапбукинга. Начина на оформление на албума се състои в това, че снимките се поставят в специални ацетатни листи с джобчета, надписват се и се украсяват с декоративни елементи. Повече информация - в статията на Софи http://www.kartishok.com/2015/09/project-life.html

  Р

   Ръб-он стикери, ваденка (Rub-on)

  Картинка на тънка лента, която при натискане с дървен или пластмасов нож се "остъргва" и прехвърля върху картичка, скрапбук или микс медия проект. Могат да бъдат черни или цветни, във вид на картинка, букви или орнамент. Наподобяват временните татуировки.

  С

  Скеч

  Схема, план на проект. В картичкоправенето помага да се планира подредреждането на декоративните елементи. Ето пример: http://www.kartishok.com/2014/11/blog-post_19.html 
  Скалпел, крафт; крафт нож (Craft scalpel)
  Малък прецизен нож със сменящи се остриета.Използва се за фино изрязване на хартиени елементи и е незаменим в специалните техники с изрязване като - кирие, Papercutting и др.
   Скрапбукинг
  Вид творчество, с което се съхранява лична или семейна история под формата на снимки, изрезки на статии, рисунки, бележки и други средства за напомняне. Основната цел на скрапбукинга е да се съхранят снимките и другите спомени. Ето някои указания за начинаещи: http://www.kartishok.com/2013/07/little-place-of-wonder.html
  Стенсил /шаблон (Stencil)

  Тънък пластмасов лист с изрязани десени и фигурки. През него могат да се правят отпечатъци с различни видове мастила и бои или за нанасяне на релефна паста. В Картишок сме писали много пъти за тези, които се предлагат на пазара или за домашно изрязаните такива или : http://www.kartishok.com/2015/03/blog-post_4.html

  Стикери

  Самозалепващи хартиени фигурки под формата на надпис, рисунка, фраза или орнаменти се залепват с дебела двойнолепяща лента и така се повдигат над повърхността на проекта.  Използват се за декорация или за основен надпис на картичка, скрапбук проект, платно или арт журнална страничка.  

  Стил
  Завършеният вид на проекта в определено цветово решение и техника, изразяващи се в определени, характерни и специфични за твореца похвати.

  Т

  Таг, етикет (Tag)

  В превод на български - етикет или карта. Използват се като мини картички за подарък; за книгоразделител; за записки и допълнителни снимки в скпбукинга; като декоративен елемен при картички или микс медия.

  Тиксо
  Хартиена или пластмасова лепяща лента, която в оригинал е прозрачна, но в света на картичкоправенето и в зависимост от нуждите може да бъде различни видове:
  - прозрачно тиксо / scotch tape
  - двойно-залепващо тиксо / double-sided tape
  - обемно двойно-залепващо / mounting tape

  - хартиено (маскиращо) тиксо /  masking tape
   
  - Washi tape / декоративно


  Тониране
  Използва се често в картичкоправенето и в скрапбукинга. Променяне на цвета на хартия, чипборд, изрязан елемент, цветя и други. Тонирането може да са прави с мастила, цветни моливи, чай, кафе и други.

  Топер
  Обемна декорация, използвана в скрапбукинга за украса на странички, в картичкоправенето и в микс медия проектите. Използва се и за предварително оцветена картинка, която може да се използва със същиата цел.
   
  Тример (Trimmer)
  Уред за рязане на хартия и картон, с помощта на плъзгащо се в улей острие или ролков нож.

  У

  Уред (пистолет) за топъл ембосинг (Heat tool)
  Специален пистолет за горещ въздух. Използва се за разтопяване на сопециалните пудри при топлия ембосинг, за фиксиране на пигментни и тебеширени мастила, за ускоряване съхненето на релефни пасти и бои и др.

  Ф

  Фюз (fuse tool)


  Инструмент, с помощта на който след нагряване се запечатват ацетатни листи и с който се изработват джобчета за Project Life албум и други. Повече информация може да намерите в статията на Петя http://www.kartishok.com/2015/11/the-fuse-tool.html

  Филокартия или картофилия
  Колекциониране на картички. Филокартията се е зародила в края на XIX век и в началото е представлявала колекциониране на различни видове пощенски картички. Изиграла е важна роля в популяризирането на изкуството. С помощта им хората са можели от дома си да посетят музей, да изучават историята, да се приближат към всеки вид изкуство: живопис, скулптура, литература, музика, театър, кино...

  Х

  Хартиен елемент
  Неголям детайл от хартия или картон, изрязан в различни форми, размери, цвят или десен. Използва се за декорация. Продава се в тематични серии, а би могъл да бъде изрязан и с бигшот.

  Ц

  Цветен мъх (Flower Soft)

  Цветния мъх е предназначен за обемни флорални акценти на проектите. Насипва се върху предварително нанесено лепило.

  Ч

  Чипборд (Chipboаrd)
  Декоративен елемент от тънка дървесна плоскост или бирен картон с дебелина около 1,5 мм. Намират се в най-различни форми и размери, както и в комплекти. Може да бъде оцветен в нужния цвят или декориран с различни техники. Подробна статия за вас написа - Снежи(Bejko)
  Черна дъска (Chаlkboаrd)
  Дъска или хартия боядисана със специална боя, върху която може да се пише с тебешир и да се изтрива многократно с влажна кърпа. Повече за боите, с които се прави: http://www.kartishok.com/2016/09/chalkboard.html

  Ш

  Шаби шик
  Шаби шик е популярен стил за декориране на проектите. Основател е английската дизайнерка Rachel Ashwell. Тя обичала да преобразява стари мебели като им даде нов живот, правейки ги светли и уютни. В този стил се използват техники на състаряване, петна, протривания, романтична небрежност, светли и пастелни тонове на хартиите и декоративните елементи.

  Щ

  Щанци /шаблони за рязане (craft dies, Dies) 
  Метални плоски ножове за изрязване на декоративни елементи от хартия. Използват се с машина за рязане и релеф и има множество видове както по отношение на дебелината им и материала, който могат да изрязват така и според получения хартиен елемент.


  2 comments:

  Grudniowe Handmade каза...

  :)))

  Анонимен каза...

  Къде мога да открия въпросните ръб-он стикери (ваденки)?