Our social:

14 април 2020 г.

Техники с разливане на акрилни бои /Acrylic Pouring

Днес ще си говорим за мода и тенденции.
Много пъти сме коментирали, че крафт тенденциите, модерни в световен мащаб стигат до България с голяма доза закъснение, някои дори не достигат. И то не защото ние си нямаме любопитни пионери / shMe, Роси, Джиджи/, които дебнат за новости и са готови да пробват веднага предложенията на големите умове в тази индустрия. Но за да станат тези тенденции масови трябва много хора да ги търсят и харесват. А това става бавно....
Това лирическо отклонение беше с цел да се оправдая за тази закъсняла публикация. Според авторитетния крафт магазин Hobbycraft в началото на 2019 най-модерната тендеция е Dirty Pouring  - техника с разливане на акрилни бои върху платно,  при която всички боички се смесват в една чаша и после се изсипват върху платното.
Тя е разновидност на по-общото "Acrylic pouring". Ако пуснете в гугъл въпосната фраза, ще ви излязат хиляди клипчета с бързи, бавни, интересни или не чак толкова уроци. Аз подбрах едно две за илюстрация на тази публикация на случаен принцип.
Материал на   български може да прочетете тук. Превеждат го още "флуид арт".

Да обобщя накратко какво ви е необходимо за такъв вид техика:

  • акрилни бои
  • медиум за разливане /по-долу ще споделя експерименти с каквото имах под ръка/
  • платно / аз изливах върху бирен картон и 200 грама картон, нямаше драми, но съхне една идея по-бавно защото боята прониква в картона, ако не е грундиран/
  • други добавки като спирт, силиконово масло, течен сапун

Най-любимият ми въпрос -продават ли се  материалите в България?
Да, има ги, даже имате избор на марки и видове.
В Идея хоби видях варианти на медиум и силиконово масло на Пентарт - като тези в клипчето по-горе.
Разливащ медиум за акрилни бои Pouring Fluid Marabu видях в този онлайн магазин. В  ARTMiE има трета марка:  Pouring Fluid medium Solo Goya, както и много видове акрилни бои.
Ако се разтърсите, сигурно ще намерите и други опции.
В клипчетата е показано нагледно как точно се прави, но има две-три важни неща в самото начало:
* Ключовият момент е консистенцията на боята - като я смесите с медиума трябва да получите нещо с гъстота на боза - нито прекалено "тънко", защото ще ви избяга боята, нито прекалено гъсто, защото тогава няма да се разлива.
*  "Чистият" вариант изисква да изсипвате всяка боя /смесена с медиума/ на платното поотделно, а "мръсният" да изсипете на пластове всевъзможни бои в една чаша и после върху платното. При всички положения разчитате на движението на боята и смесването и, което постигате с местене, въртене и тн. движения на самото платно. Както е видно не се изискват никакви специални умения, само голям найлон и бързи пръсти.
Всъщност, добре е да сте на "ти" с цветовете, но дори и да не сте, моят опит гласи - слагайте повече черно или бяло - това винаги оправя нещата.

Разливане на акрилна боя
опити за разливане върху хартия с много бяла боя
* Сладкарска горелка помага за получаване на повече "клетки" или дупки, както ги нарича дъщеря ми, но и пистолетът за топъл ембосинг върши добра работа в някои моменти.

Дотук с теорията.
Сега започва частта искрено и лично - как да си поиграем без да купуваме много нови материали.
Идеята да пробвам всичко по-горе, ми щукна преди 2 седмици по време на извънредно положение, когато не си подавах носа навън. Освен това беше уикенд, нямаше време и възможност за поръчка на материали. (тук е момента да се похваля, че 30 дни не съм си купувала нищо - като се затворих вкъщи установих колко много добре затрупани и забравени материали имам). Тоест, моите експерименти са направени предимно с подръчни материали.
Вместо медиум си забърках смес от дълбокопроникващ грунд и лепило тип Ц200. Би ставало и само лепило с вода. В нета има много идеи какво може да се използва:

Една част от акрилните ми бои са от Лидл - редовно си купувам тяхните тубички с акрилна боя, защото е евтина и  качествена, но уви само няколко пъти в годината пускат такива материали. Другото е  бял латекс, както и различни оцветители за латекс, които също обичам да си купувам заради консистенцията им. Спирт също ми се намира, макар че щяха да ме бият, че го хабя за глупости в тази криза. Все пак отиват само 20-30 мл. Мешах от всичко, по много. Има си нужда от практика, докато се усвои консистенция, въртеливи движения, търсен ефект... На мен не ми стигна един уикенд, продължих и на следващия, че и детето с голям кеф се въртеше наоколо.
Найлон е задължителен, ръкавиците са въпрос на личен избор, аз си ги спестих. Цапане има голямо, но може да се контролира без проблем. Резултатът винаги е непредсказуем и неповторим -съвсем по мой вкус.

Като грешка си отчетам факта, че не се сетих да грундирам с гесо всяко едно листче хартия, върху което изсипвах, но самия медиум прави хартията много издръжлива и тя не се къса от големите количества бои.
Другата грешка, е че пестях боите, а тук си трябва яко изливане. Аз все подлагах под течовете някой лист и имах втора, трета употреба, да не отиде случайно капчица боя на на вятъра....
В началото  си помагах и с шпатула или кредитна карта, побутвах тук там боята, но не ми допадаше ефекта след такава намеса.
Като гледаш клипчета и ти се струва лесно като детска игра, а ефектът е уаау. Със сигурност е забавно и трябва да се опита.

Вторият ми любим читателски въпрос е - какво да правя с получените творби?
Ако са на платна,  то ги приемаме като произведения на изкуството и си ги слагаме някъде да красят къщата. Ако сте работили като мен на хартия, то изчакайте да изсъхне добре. Получавате оригнална  дизайнерска хартия, при това доста здрава и гъвкава. Предлагам ви да използвате някои като страничка в журнал, а други като основи за картички. Може да изрежете и елементи от тях - уникални и различни ще са. Или да опитате арт терапия - свободно очертаване на фигурки с лява и дясна ръка накъдето боята и мисълта ви понесат.





Но мили мои, ако се колебаете дали да се изцапате, предвид положението, в което се намира целият свят - социална изолация, стоене по къщите, липса на занимания и средства, да ви напомня, че в много случаи процесът е по-важен от крайния резултат. Дали ще използвате листчетата или ще ги изхвърлите няма никакво значение, ако сте прекарали едни 5-6 часа в забавление и сте забравили за корона вируса, статистиките, кривите, маските, генералите и карантината. Изпоцапаните пръсти, цветната феерия, усмивката ни - това е, което има смисъл и се помни!


ваша,
Кат от Картишоците


5 comments:

sisitodov каза...

Благодаря за статията,Кат.Ще се радвам да прочета в блога и други за основните материали,които се използват в mix media проектите.Как и за какво се използват вакс пасти,гелове,медиуми,бои...Не намирам клипчета на бълг език.Мисля,че и на други като мен любопитни :)😃ще им бъде интересно!
Бъдете здрави!

Unknown каза...

И аз проява интерес да науча повече информация 😊.

Nikhil каза...

Thanks for sharing this article.

Неви каза...

Много полезен сайт за строителство! Браво! ❤️ Страхотно! Благодаря за добрия блог! Определено ще го посетя отново!
╰┈➤ ① Maistor.org

Ръкоделие каза...

Страхотна публикация! Успех. Много полезно четиво


Поздрави от Ръкоделие.БГ - магазин за диамантени гоблени