Our social:

3 юни 2017 г.

Какъв материал да използвам за фигурки в молдове

Здравейте фенове на Картишок. След като преди няколко седмици  Мариана Кандилова сподели с нас и вас опита си с молдовете (може да припомните  публикацията ТУК), последваха доста  запитвания от ваша страна за материалите, с които  се използват молдовете. Обърнахме се отново към Мариана като човек с опит, който е направил и продължава да прави доста повече фигиурки от нас. Ето какво разказва тя  в  продължението на темата :

Здравейте, приятели!

Днес ще ви запозная с материалите, с които съм работила. Споделям само личен опит и съм готова да приема всяко друго мнение или съвет :-)
Първото, с което ще започна е любимия ми 

***Гипс***

Първият ми опит беше с обикновен строителен гипс и разбира се, беше пълна катастрофа. Фигурката беше на дупки, а при опита ми за оцветяване тя просто глътна цялата боя. След това започнах да питам, да чета, да търся информация. Иглика беше тази, която за пореден път ми помогна. 
Даде ми връзка и така стигнах до Elite model /model fast (ЕЛИТ МОДЕЛ ФАСТ) - специален зъболекарски гипс, с който вземат проби на децата, когато им поставят скоби. 
elite modelelite model fast
Снежно бял на цвят и е напълно безвреден. На опаковката има указания в картинки как се работи с него. Пакета е 3 кг и струва 13 лв., доставката е безплатна.
Притежава твърдост, особенно при фигурки, които са по-дебели. Доста от вас ще се ориентират, когато спомена любимите на всички рамки. Има молдове, които са по-плитки и рамката става тъничка. В тази ситуация, разбира се, ще е по-уязвима. По-дебелите рамки са много по-стабилни. А проблема на ангелчетата е на мястото, където крилцата се съединяват с телцето. Там е тъничко и ако при ваденето от молда натиснете неправилно, крилцето се чупи. Затова когато вадите фигурките, бутайте в най-дебелата  им част от задната страна на молда. Въпрос на време и опит е, да си намерите вашия начин, как ви е най-удобно да работите.
Друг много любим за мен материал е 

***ДЕКОР КЛЕЙ на ПЕНТАРТ***

Decor clay szettek
Опаковката не е голяма, струва около 6 лв и я купувам от магазинчето на Руми в Стара Загора. Има суха и течна част, смесват се едно към едно и се получава гъста кашичка с консистенция и цвят на боза. Не се изисква никаква подготовка на молдовете, просто изливате тази смес в тях. Съхне по-бавно от гипса. Отливката е значително по-здрава от тази от гипса. С този материал успявам да си направя рамки, които с гипса не мога. По фигурките се вижда всичко, дори и най-малките детайли. Но ако кажа, че не се чупи, няма да съм коректна. Крилцата на ангелите пак са много рискови :-)  
Сега преминаваме към следващия материал

***Глини***

Тези, с които аз съм работила са три вида:
   - самосъхнеща глина - има я на различни марки, мекичка, лесно се размачква, натъпква се във фигурката на молда, отстранява се излишния материал и се оставя да съхне. Има два варианта - или да съхне в молда, ако ви трябва една рамка или ангелче, другият е, когато ви трябва повече от един елемент. Вадите фигурката, натъпквате нова, пак вадите и съхнат така на стайна температура. Тук вече трябва да си предвидите времето за съхнене, няма как да използвате фигурката веднага, особено, ако проекта е за вчера :-) Има и нещо друго важно - при ваденето веднага, понеже глината е мекичка, рискувате да деформирате фигурката. Понякога по-големите рамки се кривят и се налага оправяне, което пък може да доведе до разваляне на релефа. Затова е по-добре да съхне в молда, въпреки че това удължава времето за чакане.
   - полимерна глина Фимо. Много ми беше трудно да я размачкам, защото е твърда и докато стане мекичка, за да мога да я натъпча в молда, останах без ръце :-) Проблем при тази глина според мен е точно тази мекота, която се получава след размачкването. Молда също е мек и се случва фигурката да се разкриви нанякъде. Вади се лесно от молда, но така или иначе си иска печене във фурната. И пак не е абсолютно нечуплива - личен опит :-)
   - полимерна глина sculpey- по-евтина от Фимо, мекичка е, не се изисква толкова мачкане. Но проблема с мекотата си стои. И също се пече.

Следващият материал е 

***Пластик Лукс***

С консистенция на паста за шаблони. Съхне само в плитки молдове, в дебели или 3D наистина не знам колко време му трябва да изсъхне и дали изобщо е възможно това да се случи. Фигурката остава мекичка, което е добре, защото може да се постави върху извита повърхност. Доколкото разбрах, това е предпочитан материал за хора, занимаващи се с декупаж точно поради тази причина.

***Бял резин за отливки ***

Резин за отливки 180 гр. БЯЛ

е следващия материал. В сайта има подробно указание как се работи с него. Наистина става хубаво бяло, виждат се всички детайли. Но съхне бавно, което предполага да си предвидите работата с него поне ден преди да ви потрябва съответната фигурка. А факта, че съсипва молдовете за мен вече е проблем. Но все пак си давам сметка, че това е съвсем ясно казано.

И сега преминаваме към моята голяма болка - 

***Течните пластмаси***

Ще обясня защо не го харесвам като материал за краен продукт. Наистина цвета е хубаво бяло, съвсем ясно се вижда целия рисунък на фигурката до най-малките детайли, абсолютна здравина - фигурките наистина нямат чупене. И дотук спират хубавите неща - поне за мен.
Работила съм с два вида течни пластмаси. И с двата материала имам повредени молдове. 
Първата е Smooth-Cast 305. Купена от фирма ”Мистрал” от Видин - две течни съставки, общо количество 900 мл. Струват 70 лв. Има хубав цвят и дава много добра детайлност на фигурките. Смесват се едно към едно. И на двете бутилки изрично е упоменато да се разклатят добре преди употреба. 
Приемете съвета ми и четете внимателно упътванията и ги спазвайте.
Ще направя отклонение да ви разкажа един мой печален опит. Веднъж от бързане и нетърпение да си пробвам новите молдове, не го направих, не разклатих добре и двете бутилки. Вие не правете като мен! Когато залях сместа, тя не се втвърди, а остана една мека маса като желе. Беше невъзможно това нещо да се отдели от молдовете. Това разсейване ми костваше 7 съсипани молда.То просто съдра силикона, когато се опитах все пак да го махна. 

Втората е течната пластмаса Plast-Cast 310опаковка 2х100 мл. И тя се смесва в съотношение 1:1. В сравнение с другата пластмаса времето за работа е много по-малко. Ако ще правите една рамка или едно-две ангелчета, всичко е ок. Заливате и чакате около 10 минутки да втвърди. После си вадите спокойно фигурката от молда и си творите красота. :-) На мен обаче са ми малки тези опаковки, заради голямото количество смес, която е нужна за заливане на поръчка от няколко рамки, например.

Моят опит с течните пластмаси показва, че те са доста агресивни към силикона на молдовете. Независимо колко внимателно се работи, тя пак ги съсипва след определен брой направени продукти. Това ме принуди да открия защитен спрей, с който ги пръскам непосредствено преди употреба. Купувам го за 32 лв от фирма ”Мистрал” от Видин.
Отново повтарям, че това е моя опит, но за хора, които правят по 3-4 фигурки на година с един молд, със сигурност няма да е фатално да използвате течната пластмаса и след 10-тина години да си купите нов молд :)
Въпреки, че използвам спрея, молдовете са ми по-ценни от спечелените минутки за бърз продукт, така че, аз взех решение повече да не работя с тези продукти.

Добре е, че Иглика ще ми направи похабените молдовете отново :)
Скоро видях, че и Пентарт вече имат течна пластмаса, но не съм я опитвала.

Така че, момичета, бъдете внимателни, когато решите да работите с материали от този тип. Проучете първо нещата, не купувайте импулсивно и добре преценете кое е по-важно за вас.
Отново ще повторя, че съм отворена за съвет, корекция и всяко друго мнение е добре дошло.

И накрая искам да споделя с вас нещо интересно, безвредно и евтино в забавна история - 

***Рецептата за студен порцелан***

В интернет има много рецепти, аз използвах тази без варене. 
Съставки:
Лепило С200, царевично нишесте (става и с картофено) и бяла акрилна боя. 
Смесва се лепилото с нишестето, докато стане еднородна маса с консистенция като пластелин. Бърка се. Акрилната боя е само за цвят. 
Лесно го натъпках в молдовете и ги зарязах да съхнат. На другата сутрин видях, че фигурките са се свили и изкривили като плочите на машините ни след много работа :-)  Извадих ги и ги оставих да си досъхнат. И ги забравих. Май за около седмица време. По едно време ги намирам съвсем изсъхнали, самоизправили се и много, много здрави. За чупенето използвах много сила и то на сравнително тънка рамка. Ако имате време да чакате и нямате излишни парички за скъпи материали, това е вашия начин :-)

Ще се радвам, ако съм ви била полезна.
И ще чакам с нетърпение коментари и мнения понеже със сигурност има неща, които не знам. И така докато си обменяме опит, може да стигнем до най-добрия и защо не и най-евтин материал за работа :-)

Мариана

Благодарим на Марианка, че споделя ценния си опит с нас!

4 comments:

Made for an Angel каза...

Много полезна информация.Преди време се натъкнах на рецепта за домашния студен порцелан и все се канех да пробвам:) Иначе самосъхнещата глина съм я ползвала за елементи,но не съм я пробвала за молдове,което ще направя скоро:)

shemetneveroiaten каза...

На студения порцелан е хубаво да се добави и лъжица лимонов сок и лъжица бебешко олио. Но рецепти има много и е хубаво да се пробват за да се избере любимата.

Unknown каза...

Купих си от този заболекарски гипс но първия път се в твърди много бързо и стана горещ а втория не иска да се в твърди Може ли да ми кажете как го подготвят вие

Unknown каза...

Всеки един зъболекарски гипс ли може да се използва, или само този където сте посочили.😊