Our social:

10 януари 2020 г.

Магазини за художествени материали в София


Днес ще си говорим за пазаруване и магазини. Една любезна дама ми писа с молба да я посъветвам откъде да си купи акрилни бои за да развива новото си хоби. 
Това ме наведе на размисли колко популярно хоби стана рисуването в последните години, щом дори и аз се осмелих да се пробвам 😊 въпреки убеждението ми, че не ставам за тази работа (ще ви разкажа повече по този въпрос скоро).  Разбира се, не говорим за втори Пикасо или Микеланджело, а просто за още едно модерно хоби /най-често женско, явно ние жените имаме повече време за глупости/, подобно на  оцветяването на книжките, декупажа, лепенето на диамантни гоблени и тн. А и в отговор на търсенето нашумяха много приятни местенца, на които с чаша вино в ръка, застанал пред статива, може да се чувстваш творец без да имаш художествен талант. Идеята е да си прекараш добре, да се разтовариш и с помощта на професионалист да постигнеш чат пат стойностно поне за теб платно. 

Има си хора обаче, които подхождат сериозно към тези занимания, независимо от възраст, образование и настоящи умения. Те искат да продължат да се занимават с това хоби и вкъщи, на спокойствие и с повече чаши вино под ръка 😊 Сътветно се интересуват откъде да си набавят материали и инструменти. За тях споделям личния си опит по отношение на покупките на бои и други материали за рисуване във физически магазини из София. Онлайн всеки го може търсенето 😊. Държа да отбележа, че мнението ми е субективно и нямам връзка с въпросните долу цитирани магазини:

 Магазин Слънчоглед, ул. Иван Вазов 13


 https://www.slanchogled.com/

Любим магазин на много хора, дори и на такива, които не се занимават с арт хобита вече над двадесет години. Почти всички знаят къде се намира. Самата атмосфера предразполага и увлича клиента в желанието му да си купи нещо, каквото и да е, дори и да не знае за какво служи. Персоналът винаги е достатъчен, усмихнат и любезен. Локацията е удобна и често се изкушаваш да изкачиш тесните стълби само за да вдъхнеш миризмата на дърво и да видиш какво ново са изложили. Цените им са леко високи, но пък имат много дреболии и нещица, които другаде се намират по-трудно. Биха били от помощ на всеки изстрадал родител във връзка с ученически проекти, но имат и доста професионални художествени материали, които може да разгледате и в сайта. Категорите, в които са подредни продуктите са:  Арт Материали , Хоби и Крафт Материали, Материали за Картички, Скицници за Рисуване, Хартия и Картон. Вносител са на: Harder, Hansa, Hexdа, Kuretake, Daler Rowney. 
 

 Арт Сървиз ЕООД ул. „Трапезица“ 4-6

https://www.artservicebg.com/

Магазините на Трапезица са разделени на две – единият е ориентиран основно към художници – бои, хартии, моливи, пастели и всичко, свързано с изкуства, а другият е посветен на  останалите крафт хобита – скрапбукинг, декупаж, цветя, сладкарство. Имат и магазин на Мария Луиза, в посока гарата.  Като цяло са доста добре заредени магазини, и ми се случва да ги посещавам, особено като се има предвид, че са на много удобна локация – срещу изход на метростанция Сердика. Но! Не са ми особено любими, тъй като всеки път попадам на некомпетентен и незаинтересуван персонал, който грам не ме предизвиква да си оставя парите при тях. Това важи особено при скрапбук частта, в която стандартен отговор е да си намеря каквото търся в сайта и да им дам точен номер, по който те да го намерят в магазина. Само че сайтът им никак не е лесен за боравене и опитът да намериш нещо в него коства твърде много време.  В художническата част може би персоналът е по-обучен, но не мога да кажа, че клиентите са им супер важни - по-скоро човек остава с усещането, че им нарушава комфорта задавайки въпроси. Но имат интересни и разнообразни материали.... за съжаление. По отношение на акрилните бои си струва да спомена, че продават бои на CADENCE (турски бои) и DAILY ART. Особено вторите са ми доста любими – имат страхотни цветове и са гъсти и покривни.

 Импресия ул. „Кракра“ 26

https://impresia.bg/

Един от най-старите и добре зареден магазин за художествени материали. Сравнително удобен като локация. Официален вносител на немските марки Marabu и Faber Castell Art&Graphic. Предлагат продукти за декупаж, калиграфия, линогравюра, както стативи, четки, акрилни бои, палитри и много други


Магазин HobbyArt SkyCity


Намира се в квартал Гео Милев, във Скай сити. Магазинът не е особено голям, не е специализиран само за художници, но има добра селекция от марки, които не се намират другаде като акрилните бои на Martha Stewart , тези на ShinHan Art и други.


Idea Hobby, ул. „Граф Игнатиев“ 27Един от големите магазини за крафт неща. Следя ги отдавна, откакто отвориха първият си магазин в Плевен. За съжаление не посещавам софийският им магазин, въпреки че се намира на удобно място, защото не съм възхитена от обслужването. Сайтът им е добре подреден, а продуктите на Pentart си заслужават. Имат много материали за рисуване, включително четки, платна,  различни грундове и пасти.

 Кадифе Крафт, ул. Марин Дринов 3

Не съм посещавала новият им магазин, старият на Гурко ми правеше впечатление като твърде слабо зареден на фона на пълния им с неща сайт. Имат продукти за различни хобита, включително гоблени, декупаж, рисуване и други.

Следващите два са типични магазини за художници, което означава, че имат скъпи и хубави художествени материали, от които аз почти нищо не разбирам. Добрата новина е, че може да си разгледате всичко онлайн и да ги посетите на място с конкретен списък. Намират се естествено на УЛ. ШИПКА 6, в сградата на СБХ, къде другаде.
Магазин Ариста – ул.Шипка 6, СБХ партер


Kobalt, ул. „Шипка“ 6,  ул. Юрий Венелин 4
Магазин за художници и художествени материали. Официален представител са на немската фирма Schmincke за България.

 Има и други магазини, в които може да намерите частично материали. В Емарт продават бои на Лорка. В Джъмбо има серия бои в тубички - също ги водят акрилни, но са подходящи повече за децата. Акрилни бои и други пособия се намират и в Плесио. 
 Едни от най-читавите ми бои и пасти са купувани от Лидл /обикновено зад тяхната марка стоят Марабу/. За съжаление не са в постоянния асортимент, пускат ги около Великден и Коледа със сигурност. 

В доста книжарници вече има прилично добри материали за рисуване. Ваш избор е дали да вземете "непрофесионални" боички и да тренирате с тях, или направо да нагазите в дълбокото с "истински материали", които по презумция са по-качествени и гарантират по-добър резултат. Едно е важно - да се залавяте за работа и да не оставяте боите да изсъхнат. 
Желая ви вдъхновение.
Целувки,
Кат от Картишоците

3 comments:

Unknown каза...

Do you have Schmincke soft pastel?
Hertz Bernadet

Мелиса каза...Здравейте! Страхотна публикация, поздравления за автора!

Страхотни магазини!
Браво! Поздрави, 🍒 Дигитална агенция Висео

Dimitrov каза...

Цената на материалите не отговаря на стандарта на живот в България. Все едно сме първа или втора икономическа сила, какво става? На никой ли това не му прави впечатление? Kакви са тея надути цени, особено на Шипка и Кракра, а и не само там. Вместо да те стимулира, това те отблъсква да станеш художник.