Our social:

19 януари 2020 г.

American style - картички отвъд Океана

Продължаваме серията публикации за стиловете в картичкоправенето и скрапбукинга. След германките и французойките сега е ред на американките.

Тук веднага искам да вмъкна няколко скоби.
- Америка е голяма страна, със сигурност трудно се слага под един знаменател.
- Имам твърде малко наблюдения върху американските крафтъри.
- Любопитното е, че попаднах на най-пълното описание на този стил докато проучвах рускините. Като си преведох криво ляво написаното в инстаграм се замислих, че е доста вярно. Порових още и ето до какви особености на стила достигнах:

Източник
Американският стил се счита за най-лесният за начинаещи скрапбукъри, може би защото използва предимно готови материали, които са предварително подбрани и добре съчетани. Няма сложни техники. Класически стил -  свободен, ярък, много детайлен. Все пак Америка се води за родина на скрапбукинга. 1976 e споменавана като годината, в която за пръв път е показан албум, който разказва истории, през 1981 е отворен първият специализиран  магазин за материали, 1996 е годината, в която вече има интернет сайтове за скрапбук. Към днешна дата над  4 милиона жени в САЩ се занимават с това хоби, което прави 4% от всички жени. Донякъде традиционния класически скрапбукинг бива изместен от дигиталния такъв, но въпреки всичко  е  бизнес за милиарди долари.
Източник: michellewooderson.blogspot.com

Хартията

 Използва се задължително дизайнерска хартия, обикновено няколко вида, с различни шарки, но от една колекция или в една цветова палитра за да се съчетават добре. Самата хартия не се обработва по някакъв начин (да се състарява, разкъсва на парчета и тн.)

Картичките са многопластови, имат един основен слой, който на финала се прикрепва към основата и на него се надграждат останалите слоеве, дигнати на 3д квадратчета за обем
Колекциите хартии, подходящи за този стил са в пъстри, ярки цветове.

Първата марка с която асоцииирам този стил определено е Echo Park Paper, но има и много други производители на такъв вид пъстри хартии.
Източник
Източник


Източник

Елементите

Използват се много елементи /embelishments/, които могат да бъдат тагове, билети, цветя, копчета, стикери, брадсове, пайети, рамки, елементи от бирен картон.
как да направим красива картичка
Източник: michellewooderson.blogspot.com

Източник: michellewooderson.blogspot.com
Как ви звучи всичко дотук? Лесно като детска играчка? Казват, че тайната на добрия американски стил е да се  намери баланса в детайлите.
Източник: blog.paperartsy.co.uk
Източник: http://michellewooderson.blogspot.com/2013/07/july-gossamer-bluesummer-notebook.html

Стилът е много подходящ за изработка на детски и тийнейджърски картички, албуми или скрапбук странички.
Източник
Източник

Източник

Мисля, че схванахте за какво иде реч от картичките по-горе. Не мога да ви насоча към конкретни дами, които да творят предимно в този стил, освен горепосочените няколко линка, но пък попаднах на страхотна класация с крафтъри, която си струва да разгледате:  https://blog.feedspot.com/cardmaking_blogs/
Източник

Американският стил може да се счита за прост, но ... може да бъде голямо предизвикателство и за опитни крафтъри, ако е далеч от обичайният им стил. Никак не е толкова лесно да се направи многослойна композиция от много ярки детайли, така че всички елементи да се комбинират помежду си добре, и да има онова малко нещо, което да прави картичката  хармонична и красива. Аз лично самопредизвиках себе си  да посветя следващата седмица на този вид картички. Ако и на вас ви се прииска - споделете ги в линкито по-долу.

Поздрави,
Кат от Картишоците

2 comments:

Unknown каза...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3106954499315202&id=100000020465447

Iqbal Saleem каза...

Notwithstanding the two referenced, another Kidkraft assortment is the Savannah. Thses hot wheels toys are planned and gotten done with a dash of the exemplary homes tracked down in Savannah Georgia. This is of four levels with six rooms. It has a window that offers different place of perspectives.