Our social:

6 април 2020 г.

Тичинки за цветя - да си ги направим сами

Покрай темите за правени цветя, които са актуални  напоследък е редно да поговорим и за съставните части на цветята и по-специално за тичинките.
Няма да ви изнасяме уроци по ботаника (що е то тичинка  и плодник) само ще кажем, че слагането на тичинки на хартиените, от плат или от фоам цветя ги кара да оживяват и да излеждат като истински.
Из крафт магазините се продават доста видове тичинки - захаросани такива, гладки, двустранни, едностранни, големи, малки - имате избор и като цвят и като вид. 
Но ако случайно не намирате точно вашия нюанс, или пък искате да си направите по-тънки такива, то ето няколко идеи по темата.
  • С лак за нокти
  • С течни перли
  • с кристали за сняг и лепило
  • с flower soft и лепило
  • с глина
  • със силикон, ютия и пастели
За основа на тичинките се използва конец, прежда или корда. Ако конецът ви е твърде мек, най-добре е да го накиснете в смес от PVA ученическо лепило и вода. Смес от лепило и боя пък може да ви спести купуване на  различни цветове прежда - просто оцветете лепилото и така ще имате различни основи.
Примерни снимки от интернет, за да се ориентирате. 
Много ми допадна този клип, на който попаднах в руски сайт. Изключително им се кефя как им хрумват такива идеи:
Аз опитах част от идеите и съвсем добре се получават, особено ако ви трябва някой по-специфичен цвят, който нямате под ръка. Или пък ако имате излишно време и се чудите как да го уплътните. #Стойтесивкъщи и се забавлявайте. Поздрави от мен, Кат от Картишоците