Our social:

3 ноември 2019 г.

Как да консервираме есенните листа?


Когато стане това време от годината и листата на дърветата започват да хвърчат като откъснати листове от ученическа тетрадка по математика, интернет се пълни с идеи за проекти с листа. То са розички, животни, буркани залепени с есенни листа, цял куп забавления, обикновено предназначени за деца и скучаещи майки. Аз, като човек който обожава цветовете на есента, се втурвам да събирам букети от листа и да търся най-уникалните сред тях като цветове и шарки. Но им се радвам точно ден и после листата увяхват и почват да се разпадат. Опитах да ги лепя в журнала си с Ц200, но пак ми се струва, че цветовете им избледняват със времето.

Разрових се из интернет и попитах  google как го правят хората? Аз знам само добрия стар начин с притискането на листата между дебела книга и търпеливото чакане те да се превърнат на хербарий. Но това ги прави също толкова крехки и нетрайни в дългосрочен план.
Ето какво още намерих срещу въпроса: "how to preserve leaves":

1. Гладене
Слагате листата между два листа незалепваща /wax paper/ и гладите през кърпа. Идеята е, че восък от хартията се пренася по листата и ги консервира. Съветите към този метод бяха листата да са токущо откъснати, да се поставят за няколко секунди в микровълновата за да се изсушат напълно от водата в тях .

2. Ламиниране
Пробвах това и колкото и да е странно, то работи. Листата се запазват като цветове и вид, само  че нямат гъвкавост. Не съм сигурна, че намирам приложение в кой знае колко проекта, може би единствено в опознавателни такива, свързани с училище и детска градина.


Тук малката хитрост е да започвате от върха на листото вместо от дръжката, защото ако ламинаторът не намери нищо което да ламинира в началото започва да се огъва и запецва. Тоест, трябва да "усети, че има нещо".

3.  Баня с глицерин
Не съм го тествала, но се твърди че запазва доста добре листата, трайност поне 1 година. Листата трябва да се накиснат в глицерин поне за 3 дни и  после да се изсушат. Съотношението е 2 чаши вода и 1 чаша глицерин. Глицеринът се намира лесно  в аптеките.
Ето едно клипче, в което сравяняват методите.

4.  Мажете листата с бяло /тип ц200/ лепило. 
Аз си забърквам от край време  един медиум вместо лепило/лак, който използвам когато искам да придам здравина и гъвкавост на хартиени елементи. Състои се от 3 съставки, като копринения блясък не е задължителен, но листата стават с лек блясък от него. Всички материали си купувам от разни строители магазини.

Четох и за други методи като да пръскаш със спрей за коса (не ми се вижда трайно), да топиш във восък (не се сетих откъде да го намеря) и други подобни идеи. Може да потърсите и сами и да споделите ако намерите по-добри начини.
Що се отнася до това, за какво да ги използвате, нета е пълен с предложения:
leaf animals
  • Направете си есенен колаж с листа или пък платно с вдъхновяващо послание за детската стая
  • Декорирайте прозореца, направете си свещник от буркан

sparkandchemistry.com
  • Използвайте ги за украса на подаръците по Коледа - в съчетание с канап и амбалажна хартия са много модерни.
  • Напълнете кошница с шишарки, жълъди, клонки и листа, така че да внесете късче от природата у дома
  • Направете венец за вратата
  • или просто поиграйте с децата с тях и после ги изхвърлете.
hanging leaves
И побързайте, защото скоро ще дойде време да говорим за коледни проекти, есента ще се изниже бързичко по терлици и ще загубите възможността да съхраните малко от красотата и цветовете и за по-дълго.
Поздрави,
Кат от Картишоците