Our social:

8 януари 2021 г.

Цветове и тенденции за 2021- Pantone

2020 се яви нещо като нулева година. Започна съвсем кротко, мирно, с размисли и анализи на тема нова декада и после се втурна с всички сили да ни промени, обърка, замисли и пощури.Изпратихме я с радост, но някак тиха - никой не смее да се радва прекалено, не се знае какво идва след това. И въпреки всичко има едни хора - от Pantone, които се опитаха да дефинират 2021 като жизнерадостна и пълна с нови надежди година. Те определиха за цветове на годината слънчевото жълто и спокойното сиво.

 За мен лично комбинацията е една от най-любимите за интериор (хола и крафт къта ми са в такива цветове). В крафт света се среща по-рядко, но ви споделям една красива страничка от журнал, която Снежи сподели в FB групата на Картишок:

art journal на Снежана Мицева

 

Ето и едни мои стари нещица в тази гама, макар че са отпреди цели 5 години:

 

Цветовете са ясни, ще се придържаме към свежо и слънчево :) за да е такова и настроението ни. Що се отнася до тенденциите, всички прогнозират (или може би ни се иска да е така), че при толкова стоене вкъщи хората ще преоткрият радостта от хобитата. В това число влизат с пълна сила и забавленията за деца - покрай домашното обучение много родители придобиха нови умения за правене на апликации, 3д картички и въобще откриха какво богатство са учебниците по "технологии и предприемачество" и по рисуване на тяхните деца. Дали ще дълбаят сапуни, дали пускат корабчета, дали ще правят змии от чорапи, или ще правят мини макет на БГ къща - все си трябват куп неща, които после могат да послужат и за други дейности. 

Що се отнася до световните тенденции там се споменават:

Рисуване - дали по номера върху готови картини, дали с бои или с моливи, все повече хора се втурват да възраждат детските си таланти, а някои се оказват скрити такива.

Грънчарство и въобще работа с глина - все пак има терапевтичен ефект, което е доста важно в момента.

Правене на свещи не е нещо ново, но ще продължава да се развива, както и това със сапуните

Калиграфията съшо трайно се настани на рафта на крафт магазините

Бродерии, макраме

Шиене - особено на маски

Плетене на една кука

Друга тендеция, на която аз лично залагам е повече не

През 2021 ще се стремим да правим повече неща с ръцете си

Все повече се говори за творчество, важността на старите умения да направиш нещо сам, вместо да си го купиш наготово от магазина . Започват да се ценят материали като кожа, цимент, глина, гипс и стремежът е към правене на нови форми, текстури, макар и несъвършенни изделия, както в миналото, преди да има всякакви машини и няколко милиарда китайци. 

Преработка на ненужни вещи в полезни  нови такива/ Upcycling

Тази тенденция се очертава като особено модерна сред младото поколение. Ударението е върху персонализираните ежедневни вещи - моливи, калъфи за телефони, чанти за лаптоп - да са изрисувани, оцветени, изплетени, само твои си, като на никой друг. Тук включвам и другата тенденция - за еко творчество, с мисъл за природата, за рециклиране на вещи.

Наблюдава се и повишен интерес към крафт китовете, тоест комплект от готови за дадено изделие материали, внимателно подбрани и понякога придружени от онлайн урок, в който ни показват как да си направим сами вещта. В България все още е екзотика, но ние си знаем, че сме 5-10 години назад след световните тенденции, така че има време. 

Ако питате какво правят картишочки в 2021 - мога да отговоря засега за себе си - комбинация от всичко по-горе. Предстои ми курс по  техники  в loft стила, ще се уча да възстановявам стари мебели,  да разкрасям грозни нови такива, да правя различни текстури по стени, и въобще, ще правя нови неща с ръце, глава и сърце. 

Поздрави,

Кат от Картишок

3 comments:

toys in pakistan каза...

Your article is really use full for me. I get good information and add my experience.

Institute of Corporate and Industrial Training каза...

Enjoyed reading the article above,Very interesting,good job and thanks for sharing!!

corporate training in bangalore
elearning services in bangalore
root cause analysis training in bangalore

Iqbal Saleem каза...

Numerous ladies have a mark aroma. These are the women that declare their appearance by the fragrant smell of a long esteemed aroma. Giving a lady with a greater load of a fragrance that she as of now adores is an incredible method for satisfying her. Cosmetic product assuming you know a lady who generally wears a similar item, as opposed to attempting to observe a comparative brand or adjust her perspective on the scent that she loves, go with what you realize will satisfy her.