Our social:

15 декември 2013 г.

Подаръци, опаковки, рециклиране...

Идва най-любимото време в годината - Коледа. Дълги почивни дни, спокойни вечери със семейството и приятелите, купища подаръци под елхата и светнали детски очички. Да не говорим за богатата трапеза, особено на Бъдни вечер, когато качвам едно две кила само от гледане на масата с вкусотии.
После следва бясното отваряне на много подаръци, което откакто имаме деца се превърна в няколко часова борба с кутии, кашони, опаковки докато успеем да се справим с производителите на детски играчки, които напоследък залагат повече на опаковка отколкото на съдържание. Но това е друга тема, за друго място. Тук става дума за рециклирането.
Научена съм, че хартия не се изхвърля, освен ако не е от онези лъскави рекламни брошурки на магазините, които напоследък масово ни спамят отвсякъде. Но не се лъжете - думата рециклиране е чужда на родителите ми, тя е модерна от сравнително скоро. Просто те се отопляват  с дърва и хартията е материал за огъня. Всичко се пъха в устата на звяра наречен камина в името на топлината в стаята. Разбирам ги хората - едно да е  30 градуса поне в едната стая, а друго да е около нулата в най-добрия случай. Хайде, хартиите им ги оставям с чиста съвест ( брошурите не горят хич, въпреки че ги има в изобилие). Но що се отнася до кашоните, там темата е по-друга. Толкова много неща могат да се направят с остатъците от кутиите на подаръците.
Ето, Марти използва кутии от Барни за да нареже от твърдия картон основи за книгоразделите, които сега изработва за приятелите си. Можете да видите голяма част от тях в неговия блог - дотук ги е докарал до 14 броя, но амбицията му е да станат 29, колкото са децата в групата му в градината.
Аз използвах едни подобни изрезки от кутии за да си направя картончета, които да станат основа за  календари. Също така доста често използвам вътрешността на кашона като част от картичката си - като основа или като отделен елемент - много харесвам тоя вафлен ефект, подлежи на дистресване, на оцветяване, на него чудесно изпъкват други интересни елементи защото е с неутрален цвят. Идеален е за винтидж проекти така че аз винаги имам подръка няколко листа изрязани най-често от кутии за пици. 
Отделно самия вътрешен слой на кашона може да се използва и като печат - създава различни фонове с помощта на акрилни бои или пасти например.
Ако пробиете твърдия картон с различни пънчове, от него стават чудесни шаблони (стенсили), с които отново да разнообразите фона на картичката си.
Можете да си направите рамка за снимка с помощта на изрязана от кутия рамка, облепена с остатъци от плат
А представете си ако кашоните са големи, какви неща можете да сътворите от тях?
Елха?
Играчки за децата, които да са по-ценни от самите подаръци в кашоните?



Не изхвърляйте опаковките преди да помислите за какво точно могат да ви послужат. Дори и да е само за ден два и да е част от играта на децата ви, пак сте направили добро дело. А после нали си знаете - жълтия или синия контейнер, четете внимателно!
Кат от Картишоците, кашоно-маниачка.