Our social:

1 август 2015 г.

Encaustic - част 2 /инструменти и бои/

Привет Картишоци, днес  ще си говорим за материали и инструменти използвани при работа в съвременната Енкаустика. 
Както вече разбрахте техниката е позната от векове, но едва от скоро се превръща в по-достъпна  благодарение на  съвременните инструменти и материали. Опростена е до степен  в която  дори и деца да могат да създават свои творения.Основните инструменти за работа са  сешоари и духалки в това число  уредът за ембосинг.




Пирограф който се използва с допълнителни приставки като шпатулки и четки.





И разбира се към тях се присъединява ютията,като един от най- лесните за работа инструменти.


Има и още няколко на брой неща, като затоплящи плочи и подгряващи боите форми, които вече спадат към оборудването на професионалните художествени ателиета. За сега тях ги изключваме за да продължим с боите и спецификата им.
Както във всяка художествена техника, така и в Енкаустиката като първа стъпка преди  започне на   работа, основата се подготвя  с  гесо.



След това е ред на боите и фантазията. 
Като човек без опит, ръководена единствено от информация от нета, едни от най-известните и качествени Енкаустик бои са Enkaustikos:






Восъчните бои в различните им  варианти









http://www.dickblick.com/brands/enkaustikos/#otherproductsbyenkaustikos


Интересни са малките Wax snaps, които имат същата формула като основната боя в кутии само ,че е в универсална и лесна за използване форма. Просто отчупвате колкото ви е необходимо за  директната живопис,рисунката или графиката и др. Идеални са за малки проекти, Workshop-ве и за пълнеж на загреваемите кутии.

Тези бои са изработени  от най-красивите пигменти, най-качествената Дамар смола/ Дамара (от малайски damar - смола) е вид смола от някои тропически дървета. Използва се за производство на прозрачни лакове, линолеум, червен восък и др./ и пчелен восък. Те не съдържат белина или синтетични примеси.Тъй като не съдържат разтворители, не се нуждаят от терпентин или минерален спирт за почистване.
Тези блогчета са толкова концентрирани,че могат да се разреждат с Enkaustikos Wax Medium или XD Wax Medium за да се получат по размити цветове.
Тук може да прочетете повече за тях, както и да видите няколко клипчета с основи на техниката.
А това уроче с техника ютия  е за съвсем начинаещи като мен.


Надявам се съм допринесла за краткото откъсване  от света на картичките с тази  така интересна,различна  и разнообразна  творческа материя.

Хубави почивни дни и до скоро !
                                                                                                 Bejko от Картишоците

Сайтове от които черпих информация: