Our social:

22 март 2017 г.

Once upon a Spring ...имало една Мартина с чудни шити албуми.

Ние в Картишок обичаме приказките, особено ако са илюстрирани богато и красиво. Затова днес избрахме да ви покажем една пролетна приказка и да ви разкажем повече за създаването ѝ.
Мартина Стойчева попадна в полезрението ни с чудните си и различни микс медия картички. Поканихме я да ни гостува, а то се оказа, че сме видели само върха на айсберга. Това, с което е започнала да се занимава първоначално Марти, са албумите. И то от онези, които ни плашат безумно - големи, сложни, изискващи много сметки и точни мерки. Но ето какво разказва самата Мартина.

Здравейте читатели на Картишок!
Днес ще ви разкажа за своя опит в правенето на албуми.


Досега съм правила само албуми. Едва през декември миналата година открих картичките и микс медия. Не мога да ви покажа първия ми албум, защото още преди две години, докато разчиствах един ден из нас, той се озова в кошчето. Явно не съм била много привързана към него! А не беше чак толкова лош! Но ето как всъщност започна всичко.

Исках да купя ръчно изработен албум за дъщеря ми, която тогава беше бебе. Но разглеждайки албуми, реших че и аз ще се справя с тази задача. След като беше взето решението да направя албума, се залових със задачата да намеря такъв, който като го видя да кажа: Ей това е албума!

Разглеждах известно време албумите на Xannero1 в You tube. Помня със сигурност, че се задържах на нейния канал и разглеждах по-дълго време. Имаше хубави неща. Опитах да направя нещо като нея, но не не ми хареса резултата. Не помня дали съм се спирала за по-дълго на някой друг канал, преди да намеря Сathy Chapdelaine и канала ѝ So Much Scrap: https://www.youtube.com/channel/UCTgzlUb4VMVN31RCQFFKTNw . След като видях няколко от нейните албуми, знаех че това е моето място. Всичкo нейно е изпипано до последния детайл. Явно е човек, който държи на най-малките подробности. И на клипчетата й ще видите, че винаги е с перфектен маникюр! ☺

Харесах си определен албум и след известно колебание реших, че е по-добре да дам 20 лв за готов написан урок, отколкото да разсипя доста материали в опити. Купих си готовото уроче с точните размери в инчове и обяснения в снимки. Урокът идва в PDF формат и се получава автоматично след като се плати с карта. През 2015 цената беше 10 долара, сега някои от уроците са по 10, а други по 12 долара - цена, която е съвсем поносима. Урочетата са много лесни за следене, всичко е добре обяснено и показано.
Интересното при нея е, че тя шие дизайнерската хартия за картона. Албумите ѝ са с много вътрешни странички. Колкото и да отваряш – отдолу винаги има още. В последствие разбрах, че това може да бъде малко объркващо за ползвателя на албума, но пък на мен много ми харесваше!

Много ме грабна и това,че албумите са шити.

Тя шие със зиг-заг шев и лично мен определено това ме привлече най-много в албумите й. Когато са шити, в края страничките изглеждат по-завършени. И още една причина да харесвам шитите албуми е, че когато залепиш дизайнерска хартия за картон и трябва да я пъхнеш в джоб много често се закача. При шитите албуми това го няма.

Дотук добре.

След като направих четири албума (два от които за мои колеги) – разбрах, че тези албуми излизат доста скъпички. Така че, моя съвет е, ако сте решили да правите такъв - подгответе си една добра сумичка.
  • Първо за урочето, 
  • после за магнити (на албум отиваха по над 30бр), 
  • за двойно залепящо,
  • за картон за основа,
  • дизайнерския картон се хаби много много бързо с тези албуми (понякога отиваха и по три блокчета), 
  • декорациите на корицата…
 Изобщо, за да направиш такъв албум, влагаш минимум 50 лв за материали. Та ако искате да правите албум за лично ползване или имате едни 100 лв излишни, действайте смело! Много са добри албумите на Сathy Chapdelaine, както можете и  сами да се уверите!
След четвъртия си такъв ненормално скъп албум, реших че вече съм разбрала всичко. И наистина бях. Вече можех да направя албумите ѝ само гледайки клипчетата в You tube. Започнах да променям  размерите им още с второто албумче. Направих си преизчисления, за да мога да използвам максимално дизайнерската хартия на блокчетата, без да имам един куп остатъци след това. Постепенно с времето започнах да разглеждам клиповете в You tube на Кати Орта Кинг. Нооооо, това е друга тема, за която ще ви разкажа в друга публикация.

Ето как изглеждат готовите албуми (извинете за лошите снимки на някои от тях, но съм ги правила само за себе си, не смятах да ги показвам).


В албума Man made уголемих вътрешните части, така че да не режа дизайнерската хартия, която беше 6х6 инча.






В албума MAC използвах tutorial на албум One love, но пак промених големината на страничките на 6 инча.

Това е линк  към клипчето с албума:  https://www.youtube.com/watch?v=hFgiLvOHUSg&t=645s




В албума за бебе Борко копирах изцяло страниците на нейния албум Into The Wild, но големината на страниците вътре е 6 ½ инча.Не съм купувала урочето. 


Само първия, с картоните на Graphic 45 е с точните размери. Вътрешните части са 5 ¾ инча, а външен размер 6х6 инча.


Повече снимки на самите албуми на Мартина може да видите тук: Детайли
Споделете статията, ако ви се е сторила интересна и ни пишете в коментар ако имате въпроси. Ние обещаваме да поканим съвсем скоро Мартина да ни гостува отново като разкаже и за другите видове албуми, които е правила. 
Мартина Стойчева беше на гости на екип Картишоци