Our social:

22 май 2017 г.

Молдове в помощ на крафт маниаците. Колко вида молдове познавате?



Mariana Kandilova - това е име, което чух за пръв път в Габрово. Там тя беше подготвила едни скромни, според нейните думи торбички с различни гипсови фигурки, с които зарадва всички приятели на кръжок Картишок. Една такава торбичка получих и аз и бях възхитена от изящната изработка на самите фигурки. А колко много видове имаше - сладурски копченца, бухалчета, ангелски крила, различни цветя, рамчици, пилета, сърца и какво ли още не. Оказа се, че това е тайната-супер сила на Мариянка - тя колекционира молдове и обича да прави фигурки в тях. Поканихме я в Картишок за да сподели безценен опит и да ни разкаже в серия публикации за видовете молдове, материала, който използва и други малки хитрини, които и помагат да създава такива красоти. Ето и първата и статия на тема видове молдове:

Здравейте, приятели
Понеже в къщи се понасъбраха доста молдове, а аз натрупах известен опит с тях, ще се опитам да споделя малко информация за тях. 
Това всъщност са матрички. Направени са от специален силикон. Меки, еластични, с различна дълбочина. Това е важно, особено когато си избирате материала за работа, с тях. Той може да е най-различен - глина, захарно тесто, а  дори и шоколад. Биха се получили чудесни бонбони в някои молдове.
И така - на първата снимка виждате моите любими молдове.

Изработени от Иглика Янкулова и Илиана Комитова. Идеални за работа -  здрави и  стабилни. И най-важното - фигурката, която искате да получите е с великолепен рисунък. Виждат се всички мънички завъртулчици, очите на животинките, тичинките на цветята Даже няма да коментирам любимите на всички ни мини  рамки....Колко красиви изглеждат поставени върху картички или корици на албуми.

Специалните 3D молдове

За съжаление имам само един такъв. Много се чудих, преди да реша да го купя. Нямах представа как се работи с него. Но се оказа много лесно. Двете половинки се напасват една към друга - аз лично ги закрепвам с ластици - пълнят се с материала, който сте избрали за работа и после следва чакане. Заради обема на молда процедурата по изваждане на фигурката отнема  повече време. Но пък е просто -  махате ластичките и разделяте двете половинки и ето едно чудесно мече

Така наречените вейнъри..


Те също са силиконови молдове за създаване на релеф. Могат да бъдат използвани при работа с фоам. Аз нямам толкова опит с тях, затова приемам всеки съвет.

Молд, закупен от магазин за сладкарски аксесоари.



Италиански, достатъчно скъп...Харесах пиленцата и това беше причината да го взема. Но е много, много добър за работа. Фигурките ми се получават идеално гладки. Молда е с идеална нивелация и когато го оставя на масата да стегне материала, не се налага да подпирам отдолу с нищо.

Силиконов молд на фирмата “MOD PODGE”


Много се колебах, преди да го купя. Но се оказа много, много добър за работа. Специално на този има едни много красиви медальони, които са с идеално гладка повърхност. Такава изглежда и когато си изработя фигурката.

Сладкарски молд

Любимите ми пеперуди, за съжаление на сладкарски молд. Абсолютно невъзможно да бъдат изработени по друг начин, освен с течна пластмаса. Молдът е много плитък и също толкова се огъва във всички посоки.

Познатите на всички розови молдове


Не ми е приятно да работя с тях. Тези, които имам са ми подарък. Рядко излиза молд, който да е добър. Това, което най-много ме дразни при тях е, че когато си извадя фигурката, релефът е един такъв замазан, не се виждат детайлите. И въпреки всичките ми опити и старание, има фигурки, които не стават гладки и това си е. Евтини са, но това е за сметка на качеството. Така че, ако искате някоя рамка или ангелче, първо разгледайте страничките на Иглика и Илиана. Ще платите повече, но това ще ви компенсира нервите, скъсани при трудната работа с розовите молдове и некачествените фигурки.

Молд на фирма “STAEDTLER”


Специално направен за работа с полимерна глина. Фигурките са големи, но са много, много красиви. Пробвала съм да ги направя от гипс, няма никакъв проблем. Но не смея да опитам течната пластмаса с този молд. Тя е чиста химия и затова няма да рискувам да си съсипя молда.

Това е от мен засега. Много ще се радвам на обратна връзка, защото със сигурност има много неща, които не знам. Другия път ще се опитам да ви запозная с материалите за работа с молдовете.
Ако някой има нужда от съвет, помощ или линк за някой продукт, нека само да ми пише.
Мариана

Ето как чудно пасват гипсовите фигурки за всякакви проекти:
Поли Христова
 
Румилина
Снимка на Румяна Дечева.
Тони(Точица)

 
Мария Чочева
 
и две снимки от срещата в Габрово
  



Очаквайте скоро продължение.

1 comments:

Unknown каза...

Мариянка,искам да ти благодаря лично за подаръка от гипсови фигурки! имах време да и разгледам чак в къщи и бях очарована! Такива фини и красиви неща не бях виждала! Мъничките птиченца( особено бухалчето) къщичката,цветенцата...абеее всичко! По принцип не харесвам и използвам гипсови фигурки,но явно не съм попадала на подходящите 🙂 Ти откри един нов свят за мен,благодаря ти!