Our social:

15 февруари 2015 г.

НРДП: Глава 3 - Как да съхраним, организираме и архивираме дигиталните печати.


Днес продължавам със съветите за начинаещи от там откъдето спряхме предния път.
  •  Как да си свалим дигиталните печати?
 Ако вече сте си си купили дигитални печати (за това прочетете предишната статия) стигаме  до момента с тяхното "сваляне" или download. В мястото където сме ги получили, най-често това е електронната ни поща, но може да е и отправния сайт, намираме връзката/бутона за сваляне.
 
 Ако не "кажете" на компютъра къде точно да ви запише картинката тя ще отиде в директорията, в която отиват всички свалени неща т.е.папка Downloads. От там може да си я преместите в папката, в която ще си съхранявате дигиталните печати (виж точка следваща). Ако картинката е във формат PNG или JPG както тук, тя вече е готова за работа. В някои случаи, особено когато са големи или повече от едно неща, покупките ви ще пристигнат при вас в архивиран вариант т.е. с разширение ZIP.  За да разопаковате информацията от там трябва да използвате архивиращата си програма (има я на всеки компютър) и да извадите картинките  (Extract ...). Различните програми ще ви попитат къде точно да го направят и тук отново посочете папката  където си събирате дигиталните картинки.


Готово! Вече имате картинка готова за отпечатване и оцветяване. Което ни води до...
  • Как да си съхраняваме и организираме  дигиталните печати?
 Всъщност е много лесно - това са просто картинки и тяхното  организиране  не е по-сложно от това на семейните ви снимки. Ако сега започвате, влезте в директорията където ще са вашите неща за картички, направете си нова папка и я преименувайте на „дигитални печати“, например. В началото може да сваляте всичко вътре, но ако вашата папка се напълни като моята с повече от  1000 файла (и аз се сепнах като видях цифрата, но за мое оправдание не всичко е диджита), не е лошо да ги организираме по някакъв начин. Може да го направите по теми  - коледни, бебешки, момичешки, момчешки, или по видове файлове (JPG, PNG, ZIP),  но когато се запознаете с различните авторище видите, че най-добре е да ги организираме по марки за да ви е по-лесно когато ги описвате в публикациите,например. Ето ви как изглежда моята папка:

Там където файловете са много за да ги намирам по-лесно съм ги сложила и в под-папки с различни теми.

Така подредени вече са готови да бъдат вкарани в употреба, но ви съветвам да не  пренебрегвате и следващата точка.
  • Как да архивираме  дигиталните печати?
Знам, че ще  кажете –„ Уф,още компютърни приказки…“  и „Това наистина ли е необходимо?“, но историята и Facebook помнят не един разказ за изгубени файлове - то не бяха токови удари и изгърмяло дъно, форматирани хардове от неинформирани компютърджии,  а моето любимо е на приятелка, чиито син и изтри цялата информация за да си отворил място за игри. Така че за да не се случи нещо подобно е добре, от време на време, да архивираме картинките си. Най-обюо казано това може да стане по два начина - на твърд носител (диск, флашка, хард драйв) или в „облаците“ т. нар. Cloud services в интернет. Не мога да кажа кой е по-добрия вариант, аз съм се застраховала и с двата.
  • Ако използвате твърд носител просто си копирате папката на флашка или диск. Минусът на този вариант е, че трябва от време на време да го правите отново за да си запазите новите неща.
  •   Съхраняването на информацията в „облаците“ в интернет също е добър вариант, още повече, че имате достъп до нея от всяко място и всеки компютър. Предлагат се много програми като Dropbox, Box, Google Drive и т.н., които безплатно ви предоставят място където да си сложите  определен обем информация. И тук може се налага да си правите back up въпреки, че някои програми го правят автоматично на определен интервал от време. 












  •  Програмите за споделяне на снимки и файлове, като Pinterest, Picasa и др. технически не са направени за архивиране на информация, но също могат да се използват за тази цел, стига да спазите условието да не споделяте с други хора папката си с дигиталните печати. Нали не искате всеки да се възползва от нещо, за което сте давали пари ?! Пък и споделянето на тези файлове е сериозно нарушение на правилата за тяхната употреба, но за това ще си говорим  някой друг път.

А ако ви е станало скучно, ще ви компенсирам с компанията на тази изискана дама заобиколена от красиви цветя.

1 comments:

Veselina каза...

Благодаря за тази полезна статия! От цялата работа пренебрегвам съхранението на твърд носител, но трябва час по-скоро да го направя, за да не ми се случи случка в някой непредвиден момент!