Our social:

6 февруари 2015 г.

Плотери- видове и особености

Здравейте!
След като вчера се заформи дискусия по темата във фейсбук, реших да обобщя за по-голямо удобство, а и в помощ на крафтърското ни общество, казаното от участниците в диалога и най-вече с удоволствие бих цитирала Младен и Ивелина Христови (благодаря за тяхното позволение), които след дълго проучване, са успяли да обобщят информацията.
Какви видове плотери се предлагат на пазара, как функционират те, как да направим своя избор? Ето какво споделя Младен Христов по темата:
''Доста са машините на пазара в този ценови клас, но няколко са по-утвърдените имена - Cricut Explore, Silhouette Cameo, Sizzix eclips2 и KNK Zing Air. Възможностите им са доста изравнени, като Zing-а е може би едни гърди напред, но и като цена. 

Характеристики

Машините притежават няколко характеристики - сила, с която машината може да притиска ножа към материала, скорост на рязане, ширина на обработвания материал. Скоростта не е от голямо значение, тъй като при висока скорост се влошава качеството на среза, особено при по-плътни хартии и картони. Висока скорост може да се ползва без проблеми само при тънки материали и самозалепващо фолио. Силата е доста важна, особено при рязане на по-дебели материали.
Ножовете и подложките обаче не бива да са водещи при избора на машина, тъй като могат лесно да бъдат заменени.

Софтуер

Други неща които трябва да се имат предвид, когато се избира машина, са софтуер и общност.
Машините работят с векторен софтуер, като основните два са Make The Cut и Sure Cuts a Lot. Както при машините, така и тук възможностите са почти равни, но за разлика от Sure Cuts a Lot, общността на Make The Cut е несравнима - страшно активен форум, безброй туториали, почти ежеседмични уебинари. Make The Cut има и безплатна библиотека от 12000 картинки, споделени от потребителите.
Доста хора създават своите векторни форми директно в програмата за рязане, но който е свикнал с Илюстратор, Корел или Инкскейп, не е нужно да учи нов софтуер, тъй като е възможен копи-пейст между програмите. Важно е софтуерът да може да работи с различни файлови формати – масово разпространения в крафтърските среди е SVG.
 


Видове

Cricut Explore 



 12 инча максимална ширина на материала, силата на рязане не е упомената от производителя. Машината е създадена предимно за работа с касети. Ползва собствен софтуер, който позволява импорт на SVG-файлове, но е доста ограничен като възможности за редактиране, а основната му идея е да ползва готови картинки от тяхната библиотека, която е достъпна срещу 9,99$ на месец (25000 картинки и 200 шрифта). Голяма и активна общност.

Silhouette Cameo




 12 инча, 210гр. сила на рязане. Може би най-популярната машина на пазара. Ползва собствен софтуер (нямам представа на какво е способен), който трябва да се ъпгрейдне за 49,99$, за да може да импортва SVG. 100 безплатни дизайна. Машината е съвместима с Make-the-Cut. Нямат официален форум и общността е пръсната по фейсбук и яху групи, чужди форуми и блогове.

Sizzix eclips2 




 12 инча, 600гр. сила на рязане, работи с eCAL(Sure Cuts a Lot) софтуер. Ъпгрейд от 79,99$ отключва импорт на SVG, трейс функция, print and cut, създаване на rhinestone шаблони (собствениците да споделят дали все още е нужен). Библиотека със стотици безплатни форми. Няма официален форум, ниска активност във форума на софтуера.

KNK Zing Air 




14 инча (малко по-спокойно ще се събере А3), 750гр. Безплатен Make The Cut в пакета. Форум на производителя, сайт с уроци и безплатни проекти, супер активен форум на софтуера, 12000 безплатни форми. Импорт на SVG, Print & Cut, блутут връзка с компютъра.

Възможности

Освен картон и хартия, машините се ползват за рязане на много други материали, като самозалепващо фолио, плат, филц, ацетатни листи, балса, крафт картон, бирен картон, самозалепваща хартия, магнитно фолио, фоам, кожа, крафт пластмаси (Mylar, Duralar) и много, много други. 
Освен за рязане, машините могат да се ползват и гравиране, ембос и писане. Гравирането е по вектор, ембосът не е особено сполучлив (по-точно е дебос), но става за биговане. Писането става чрез т.нар. pen tool, в който може да се постави кой да е маркер, фулмастер, химикал, молив.



Цени

За тези, които се чудят от къде да купят, препоръчвам официалните сайтове на производителите или амазон.

Cricut Explore – цена в сайта $249.99; амазон UK £253.58; амазон DE/FR €339,23

Silhouette Cameo - цена в сайта $299.99; амазон UK £306.44; амазон DE/FR €339,00
Sizzix eclips2 - цена в сайта $299.99; амазон UK £273.18 ; амазон DE/FR €365,45
KNK Zing Air - цена в сайта $449; UK сайт £369.00; в амазон не се предлага (по-високата цена на Zing донякъде се компенсира от безплатната доставка и включената в цената пълна версия на Make The Cut.)

Ако ще се купува от щатите е хубаво да се погледнат цените и в амазон.ком – често машините там са на по-добри цени от официалните сайтове, заради разни временни промоции.
''

Благодарим на Младен за изчерпателната информация!
Надявам се с тази публикация сме били полезни и да направите по-лесно вашия избор.

Желая ви хубав уикенд!
Sophie

3 comments:

Анонимен каза...

Имате ли информация къде в България се продават и можете ли да ме насочите било то и он-лайн.

Анонимен каза...

Тук може да разгледате и закупите Silhouette Cameo и Silhouette Curio - http://adcom.bg/produkti/rejeshti-ploteri/rolni/manufacturer/graphtec/?filter_product=

Анонимен каза...

Лошото при Cricut Explore е, че работи през интернет и точно когато ти трябва връзката е много лоша. Не препоръчвам!!!