Our social:

22 март 2015 г.

НРДП Глава 6 - Детайл, портрет или част от картинка

Здравейте! Днес ще ви покажа още една бърза и лесна техника за начинаещи. Както споменахме при правилата за работа, с тях можем да си поиграем преди да ги отпечатаме, стига да не променяме дигитално контурите/линиите на оригиналната картинка. Една от позволените опции е да използваме само част от дигиталното изображение.

Програмата, с която ви показвам какво да направите е Paint, защото я има на всеки компютър, а командата може да потърсите и във всяка друга програма за обработка на картинки/снимки и се нарича Подрежи/Обрежи/Изрежи или Crop.

В Paint и в някои други програми е необходимо като първа стъпка да селектирате (Select) с мишката частта от образа, която ви е нужна.

След това остана да натиснете бутончето Crop и ще ви остане само избраната част от картинката.
 
 

















От тук нататък остана да запазите полученото в НОВ ФАЙЛ и да я отпечатате. Повтарям, защото е наистина МНОГО ВАЖНО  за всички! НИКОГА не запазвате вашите редакции върху оригиналния файл. Винаги създавайте нов - не Save, а Save as...! Тук освен, че може му развалите качеството, вместо цялата красавица ще ви остане само нейната глава !!! 

Аз използвам изрязването на детайл от картинка най-вече за да сложа в рамка лицето и да направя „портрет“ от някое диджи. В някои програми за обработка на снимки даже мате директната възможност да изрежете обекта във формата на овал със специално създадена за целта отделна команда:
 Е, ако не ви се занимава с всичко това, най-лесния вариант е да си отпечатате цялата картинка и след това да изрежете необходимата част с шаблон или с ножичка, но за мен това си е чиста загуба на скъпа хартия.

 А ето и някои от моите "портрети":


Кали