Our social:

31 октомври 2015 г.

Великата глобализация на народите или пазар на Илиенци.

Когато навлязах в дебрите на картичкоправенето, все още нямаше толкова много крафт магазинчета в България. Естествено не ми трябваше много време за да се заровя в ebay.co.uk и да започна да пазарувам смело от Англия и ...Китай. Влюбих се в малките розички от mulberry paper и красивите дървени копчета, които пазарувах с пълни шепи. Пристигането им обаче беше съпроводено с цели две екстри. Първата - чакане от порядъка на 30-40 дни. Втората - киселата лелка в пощата, на която и беше писнало да получавам по две пратки на седмица и ми беше обявила лична война.
В последствие нещата се промениха и китайците останаха на заден план, на фона на новоявилите се крафт магазинчета и в България. Но преди година приятелка ми каза - знаеш ли, че видях твоите приятели, китайците с розите на Илиенци?
Признавам си,  посоката не ми е любима. Навява ми спомени на бедни студентски години, мъкнене на торби с чаши и посуда за обзавеждане на първата ни квартира и други не съвсем приятни спомени. Но сега нещата са по-различни- отиваме  културно с кола, паркираме и аз се озовавам сред  малки китайчета и нахвърляни в кашони висулки, стикери, цветя и тн. На първо четене лек стрес, на второ - обзема те мания на откривателя Колумб и смело почваш да ровиш из купчините за да си намериш нещо по-различно и интересно.
Хубавото е, че има и български магазини със страхотни дантели, които не съм виждала в такова разнообразие никъде другаде. Има и магазини за цветарите - ако успея да ги открия, там си намирам разни панделки и мрежички. Другите забавни нещица са дреболии, не предназначени за картички - като камъчета за телефоните, стикери за деца и разни елементи за бижута.
Наскоро обаче Илиенци стана особено привлекателна дестинация за цялата фейсбук-общност. Заговори се къде апокрифно, къде с недомлъвки за тайнствен офлайн магазин, където имало всичко в големи количества и много евтино. Какво повече му трябва на един крафтър от тези няколко думи. Започнаха се организирани посещения - Ем начело на групата мацки водеше смело народа напред, към магазин Хела. Атаки като за световно, групови пазари, ревност от страна на хората извън София, снимки и множество питания в фейса ни накараха да посетим този магазин и да докладваме накратко за него.

Намира се на Илиенци, база 1 (карта)
Дамата, която е на касата е много мила и отзивчива.
Стоката е разно образна - като започнете от детски ранички и несесери, минете през разни играчки, крафт стоки, всичко за правене на бижута, молдове за торти, стикери, опаковъчни хартии и какво ли още не.
Онлайн магазин няма - обмислят го, но отнема време. Доставят обаче по куриер, отговарят през вайбър на въпроси. Телефонът им е 0898 583026, или 02/9177516.
Ако очаквате да намерите там продукти на Тим Холц или някоя друга известна марка - не се надявайте. Щанците, печатите, мастилата и хартиите са безименни (тук там имат надписи със шрифт и йероглифи). Има обаче сред тях много читави такива. Цените са повече от приятни - като за стока без превод на български, описание и ясен произход.
  • Папките за релеф са повече от 50 вида, при това такива, които не съм виждала другаде. 
  • Страшно много елементи и висулки - подредени в малки чекмеджета, така че лесно да можеш да намериш каквото ти трябва.  Много елементи за бижута - имат и отделен магазин, само за такива нещица. 
  • Структурни картони имат в най-различни цветове и нюанси (дори ментово зелено, този толкова модерен това лято цвят) - при това на повече от приемлива цена - 10 броя за 5 лв.

  • Друго, което ме впечатли - страшно много китове за да си сглобиш сам картичка, албумче, травел журнал и тн. Относно качеството не мога да коментирам - всеки сам си решава. Като цени бяха нещо от сорта на 15 лв за комплект албум с корица и 12 страници, 3,50 лв комплект за 3 картички. Като цяло - много добър подарък за дете, или за съвсем начинаещ крафтър.

 
  • За хартиите мога да кажа същото - добри десени, идеални за начинаещи като цена. Качеството определено не е същото като на дизайнерските "маркови" хартии - личи си доста, че са правени компромиси за сметка на цената. Но като е за лична употреба и ти харесва - чудесно. Още повече, че дава шанс на повече хора да се престрашат да нареждат първото си блокче. Трябва да се гледат обаче добре грамажите  - има едни, които въпреки че изглеждат като блокче хартии, са си прости опаковъчни тънки и лъскави такива.
  • Алкохолни маркери -имат, тепърва ще внасят още - чакат да се съберат повече коментари за качеството им.
  • Заготовки за албуми - тепърва ще внасят и халки и ъгълчета, но най-вероятно след Нова Година. Имат единичен сатен за обличане на корици.
  • Панделки -много и различни
  • Печати - тук на първо място слагам сет със латински букви и цифри в дървена кутия. Най-добрата ми придобивка от там - струваха 22 лв, същите в крафт магазин в центъра на София са 40 лв. Очевидно посоката все пак има значение ;) Има и други - предимно силиконови такива. Качество - средна работа, приемливо такова.
  • Тефтери - последния път бяха докарали крафт такива, но радостта ми беше краткотрайна, като установих, че всъщност са много тънка, 80 грама хартия.




Дали след този разказ ти читателю любими ще се метнеш на трамвая/колата за Илиенци, не знаем. Но ако го направиш, предупреждавам те да си носиш пари в брой (там не признават кредитните карти) и да предвидиш повече място в багажника. Неминуемо е такова пътешествие да завърши с пълни торби и празни джобове. Толкова много неща на едно място предполагат да удвоиш лимита,  който си сложи преди да тръгнеш. Но ако все пак си предвидлив и си сложил по-малко пари в портфейла, спокойно, магазините няма да избягат. Работят и в събота и в неделя, чак до 7 вечерта.
Поздрави от нас,
Екипа наблюдатели на Картишоците и техните 3 големи черни торби наблюдения.