Our social:

11 януари 2017 г.

Джиджи: Заредена с 200 лв в джоба и много ентусиазъм!

Здравейте, начинаещи и напреднали картичкотворящи!
Здравей и ти, който само наблюдава и все още не си се престрашил да се гмурнеш в това ново и вълнуващо хоби! В случай, че след страхотните "торбички с материали" на Кат и Кали все още се чудиш какво точно да включва твоят старов комплект, продължавай да четеш надолу, и не пропускай да наминеш и в следващите 4 дни, за да видиш още варианти. Ето и моето предложение:


  • Основи за картички в бяло (или слонова кост) и крафт - 2х6.50 = 13лв
Тъй като не съм предвидила тример и гилотина, най-добре си вземете готови основи. Може разбира се и от голям картон да си нарежете със скалпел, но ще има криви ръбове и ядове.
  • Дизайнерска хартия 1 блокче 6"х6" - 12лв
Блокче, за да са от една колекция и да не се налага да мислите за това кое с кое ще си отива, ако вземете на бройка - това вече са го направили дизайнерите за вас. Малък размер, защото и големината на шарките, и самият формат на листчетата, според мен, са по-подходящи за картички.
  • Двойно залепваща лента + 3D двойно залепваща монтажна лента - 2х2 = 4лв
  • Течно лепило Aleene's Tacky Glue или Tombow Mono Multiglue - 5.50лв 
Без лепила и тиксо няма да минете. Давам насоки, кои за мен са най-добрите на пазара, а вие си избирате дали да изберете тях или да започнете с канцеларко училищно или С200 от железарията.
  • Инструмент с метален накрайник топче (embossing tool) - 3.50лв
Още наречен инструмент за ембосинг. Използвам го предимно за биговане, но ще ви бъде пръв помощник, ако по-нататък решите да правите сами цветя от хартия.
  • Самолекуваща подложка - 10лв
Аз не мога без нея. Може би защото нямам уред за рязане и всичко правя със скалпел.
  • Скалпел - 4.50лв
  • Крафт шило - 4лв
Може да ви се струва излишно да започвате с толкова дребни и на пръв поглед без пряко приложение за една картичка инструменти, но повярвайте ми, без тези неща не сядам да правя каквото и да било. Редом с тях и неотлъчно до мен са и големите ми пинсети и уредът за вдигане на малки предмети, но за тях не ми стигна ограничения бюджет. 
  • Непретенциозен фонов печат (точки, дървесина, дамаска, шрифт) - 15лв
Нека е нещо универсално, което да става за всякакви поводи, полове, стилове.
  • Комплект печати с надписи / послания - 20лв
Ето това е почти задължително, особено ако не се славите с красив почерк, а искате все пак надписът да не загрозява останалата част от картичката, над която толкова сте се трудили, а да допълва красотата ѝ. Естествено, че може и без надпис, просто за не мога. :)
  • Ембосинг пудра бяла - 6лв
  • Пистолет за топъл ембосинг - 30лв
  • Мастило за топъл ембосинг VersaMark Mini - 4лв
Включих материалите за топъл ембосинг, защото е първата техника, на която аз самата се хвърлих като започнах с картичкоправенето. Освен това е много ефектна (релефна, лъскава, придава елегантност и стил), винаги впечатлява получателя, а да си призная, и мен - все още ах-кам като разтапям златна пудра. 
  • Mini Distress мастила кафяво и синьо - 2х6 = 12лв
Кафяво за състаряване на ръбове, т.нар. vintage look, който винаги съм харесвала - хем придава автентичен вид, хем прикрива кривите ръбове. А ако преди това сте обработили малко крайчетата с острието на ножица, ефектът ще е още по-добър. Синьо - за небе, много обичах да комбинирам небе със силуетни печати. Като за начало при този ограничен бюджет няма да си взимам ink blenging tool, а ще нанасям с гъбка за грим.
  • Перманентно мастило StazOn Jet Black mini - 7лв
Без перманентно мастило не мога. Дистрес мастилата са на водна основа и реагират прекрасно с водата, но когато това е резултат от неволно намокряне, тогава вече хич не е приятно. Препоръчвам StazOn пред Archival, защото съхне мигновено, защото има евтин мини вариант, и печата върху абсолютно всичко.
  • Оцветяващо средство (водни боички, акварелни моливи, пастели) - 17лв
Не знам дали сте такъв тип, но аз много бързо се запалих по това да слагам оцветена картинка на картичката, някакси ми даваше красив фокус. Естествено могат да се използват готови оцветени картинки (топери), но оцветяването на мен ми доставя огромно удоволствие.
  • Течни перли (liquid pearls) крем/бяло - 4лв
Не обичам да се бъцкам със замозалепващите се перли. Освен това не искам да се ограничавам с големината им. Затова, взимам си ги течни и си правя колкото и каквито си искам. Недостатък е, че трябва да имате търпение да изчакате 30-40' да изсъхнат и често се запушва тънкият накрайник на шишенцето, но това се превъзмогва. 
  • Брокатено лепило Stickles Stardust/Icicle/Diamond - 3лв
Прозрачно, непретенциозно прозрачно брокатено лепило. Много го обичам и много го използвам.
  • Бордюрен перфоратор (border punch) на Marta Stewart или Tonic - 25лв
Отново дадох марки с цел да разгранича тези, които харесвам от останалите. Много обичам и тези на EK Success (съответно и на Stampin'Up!), но те са друг ценови диапазон.

Така, докарахме ги точно 199.50лв, така че гледайте да не ви се налага да плащате доставка. Айде и още 50 ст. за паус, за да направите картичката долу:


Надявам се да ви е било интересно и полезно! Наминете и през следващите дни, за да прочетете останалите момичета от отбор Картишок как виждат нещата. :) 

Поздравчета,

Джиджи.