Our social:

4 февруари 2016 г.

Кратък речник на мастилата - още някои видове и тяхната употреба

Здравейте,

преди време Кат написа чудесна статия в Картишок за видовете мастила и тъй като някои от вас са вече притежатели на мастилата на Stampin' Up! и най-вероятно се чудят как се работи най-добре с тях, реших да напиша няколко реда в допълнение. На такава чуждестранна публикация попаднах преди време в блога на демонстраторка на Stampin' Up! и доста ми хареса, така че ще преведа информация от там и се надявам да ви е полезна.

Внимание! Мастилата цапат, пазете дрехите си, масата и предметите около вас. Използвайте лист хартия за подложка.


Класическите мастила Stampin' Up!

Мастилата са багрилни водно-базирани, правят страхотен наситен отпечатък и се предлагат в 50 цвята. Прави впечатление големината им 9х10,5см и интересният flip-top дизайн с оригиналното отваряне с цел предпазване от изсъхване. Повече за него и за предлаганите цветове може да прочетете тук.

През 2013 Stampin' Up! смениха основата на мастилата си от такава от влакна с нова от пяна, подобна на гъба, с цел да поема повече мастило, кото да се разпределя равномерно по повърхността и по печата. 





Проблемът е, че когато са съвсем нови тези мастила са страшно напоени, дори започват да се пенят, образуват балончета, когато се работи с тях. Този недостатък се оправя след 2-3 ползвания, говоря от личен опит. До тогава цветът е много наситен и силен и трябва да сте внимателни, да не натискате въобще и да отпечатвате първо някъде отстрани и след това там, където сте решили. Друг трик е да попиете с кухненска салфетка количеството мастило, което идва в повече от самото мастило или за да не хабите мастилото, може да го избутате леко примерно с облата страна на лъжица към отсрещния ъгъл.


Разбира се след известно време, през което сте ползвали мастилото интензивно, няма как да не ви се наложи да го презаредите. За целта има рефили, които не само, че зареждат любимото ви мастило, но и могат да се използват в още редица техники за печатане и оцветяване. 
Самото зареждане става по следния начин:
Нанасят мастилото от рефила върху повърхността на гъбичката на мастилото зигзагообразно, след което внимателно разпределяте от край до край с шпакла, пластмасова карта и др.




Съхраняването на мастилата е също много важно. Никога не ги дръжте странично, тъй като мастилото се стича само в единия край и след това няма да е разпределено равномерно, в най-лошия случай може да протече ( вече ми се случи). Най-добре е да се поставят винаги на техните ''крачета'', за да се използва максималното от тях, какъвто е концепта на дизайна им.

За техниките, при които може да използвате Stampin' Up! мастилата, може да прочетете тук.

Пигментни мастила (craft)



Те са по-гъсти и по-бавносъхнещи от мастилата на водна основа. Съхненето им отнема време, а върху гланцирана хартия се налага дори използването на уреда за топъл ембосинг.
Те са светлоустойчиви и перманентни. Дават добър отпечатък и върху тъмен картон. С тях може да се печата и на повърхности като дърво и плат. Добри са за топъл ембосинг. Могат да се зареждат.

StazOn®


Стаз он е широко разпространено перманентно мастило. Опечатъкът е ясен и наситен. Белият цвят се вижда на тъмен картон перфектно. Мастилото е добро за акварелна техника, но не е подходящо за оцветяване с алкохолни маркери.
С него обаче трябва да сме малко внимателни, когато го използваме при силиконовите печати, тъй като пигментите се задържат здраво за самия печат и специалният почистващ препарат, използван по-продължително, може трайно да увреди повърхността.
Стазон отпечатва много добре не само на хартия, но и на метал, пластмаса, фолио, стъкло, керамика и др., при някои трае 3-4 мин., за да изсъхне.
За почистването му е необходим специален препарат. 
Може да се презарежда.

Archival мастило
Перфектни са за акварелни техники. Отпечатъкът е силен и контрастен.
Добро е както за гумени, така и за силиконови печати.
Може да се почиства лесно.

Memento мастило
Много добро за оцветяване с алкохолни маркери. За акварелни техники Мементо НЕ е подходящо. Съхне бързо. За почистването му се препоръчва препарата за StazOn мастило. Може да се презарежда.

Толкова за мастилата от мен. При въпроси съм нареща. Желая ви усмихната седмица. :)