Our social:

12 август 2016 г.

Евтино домашно направено средство за почистване на печати.


Здравейте картишочки,
днес ще си говорим за почистване на печати. Темата не ми е любима, даже никак, но предвид голямото количество печати, които съм складирала из нас, се налага да и обърна малко внимание.
Защо трябва да си чистим печатите е ясно. Мастилата, особено перманентните такива като Архивал и Стазон повреждат печатите ни, независимо дали са гумени или силиконови. Те са си химия, която взаимодейства с материала на печата и го разяжда.
В крафт магазините се продават различни видове почистващи препарати, и поне този за Стазон със сигурност е полезен и върши работа предвид колко е упорито това мастило.


Проблемът в купените е, че поне според етикетите им всяко е за различни печати и мастила - едни за силиконовите, едни за гумените печати, едни за такова мастило, други за друго... Затова аз досега си карах с няколко пакета влажни кърпи наоколо и използвах предимно тях. По-добре е отколкото нищо, нали?


Някак не се бях сещала да си направя домашно забъркан спрей за почистване до вчера, когато написах в гугъл homemade stamp cleaner и ми излязоха стотина резултата. Нямам претенции да съм внесла кой знае какви подобрения в рецептите, просто изчетох доста форуми и си избрах една от всичките, която ми звучеше лесно изпълнима:

глицерин+дестилирана вода+бебешки сапун или шампоан.

 



Всичко това се намира в кварталната аптека, струваше ми 0,89+1,50+2,5 =4,89 лв, но с уговорката, че мога си направя около литър почистващо и пак да ми остане от шампоана за да къпя децата поне няколко седмици.
Пропорциите в различните рецепти са различни, по-долу ви давам оргиналните такива, а моята е проста: 1/10 глицерин+1/10 шампоан+8/10 дестилирана вода.
Дали работи -вижте сами в клипчето:
И за финал, слушайте старите крафтъри като шМи, която е капацитет на тема почистване на печати:
"Дали да е домашно или купено средството за почистване няма значение, стига да го имате и ползвате веднага след като намацате печата си. Това ще удължи живота му и ще ви позволи да му се радвате дълго време. А защо почистването удължава живота - наслояването от непочистено мастило размътва избображениет или, ако е солидно, го прави вече на петна, или пък при някои видове не толкова доброкачествени силиконки и гуми направо си "разяжда" материала на печата. Друг фактор е и полепването с прах , което също е враг на добрия отпечатък, но тук вече ще нагазим в темата как и къде да си съхраняваме различните видове печати, за което ще говорим друг път."

Поздрави от нас, 
шМи и Кат от Картишоците

Оригиналните рецепти:
Източник :  Splitcoaststampers.com  и други форуми за печати.

Recipe #1:
(Reported to be close to Stampin’ Up! Stampin’ Mist)
2 Cups of Distilled water
1 Tablespoon Baby Magic Baby wash
2 Tablespoons Rose Water
Recipe #3:
8 ounces Distilled water
1 teaspoon Baby Wash
2 Tablespoons Glycerin

1 comments:

nel каза...

Благодаря. За мен лично много полезна информация.