Our social:

9 август 2016 г.

Да си поговорим за акварел /Watercolor paints/ и картички.

Привет редовни наши читатели!
Добре дошли и на случайно попадналите тук скитащи из мрежата!
Днес ще си говорим за водни боички... 
Дали ще ги наричаме акварелни бои /някак ми звучат като по-скъпи и съответно по-качествени/, дали watercolor paints, все тая - става дума за една трайно настанила се мода в крафт средите. Е, както казва шМи, която е нашия моден спец в областта на крафт индустрията, тези бои бяха хит през 2015, но както си знаем, в България нещата се случват след около година време.
 Ако сте фенове на някои от известните крафт-демонстратори - дами като
 Jennifer McGuire Ink  или пък на Kristina Werner, то тогава няма как тази нова страст да не е достигнала и до вас.
 Бързам да отбележа, че сред нас талантливи художници (или поне такива с големи претенции) няма. Не говорим за хора, които с два размаха на четката рисуват японски вишни на фона на драматичното небе. Говорим за използването на боички в компанията на така обичните ни печати, изрязани елементи, шаблони...
 Акварелните бои идват под разнообразна форма - в акварелни блокчета, в тубички, като акварелни моливи, маркери, пигменти  на прах, мастила или пастели. Обединява ги едно основно общо качество и това е, че са водоразтворими, но с всички тях се борави в някаква степен по различен начин. 
За някои видове вече сме сме писали доста подробно (тук за оцветяването от Кали), а може да погледнете и в Речника.

Ето три бързи приложения на боите в картички, албуми и странички:

* за фон 

- дали ще е пръски с вода, дали цялостно оцветен фон около картинката ни - все ще придаде по-различен вид на картичката ни.
 - няма друг такъв приглушен, нежен, романтичен ефект като този на водни бои. Вярно, изисква известна тренировка, познаване на техниката мокро в мокро, но пък тя се учи още в детската градина и се затвърждава в училище, така че ще си я припомните.
- ето и една идея от Мари за фон на пръски и капки: http://marieraly.blogspot.bg/2014/07/blog-post_17.html

  Намира ни се и едно много смешно клипче, в която малък Марти се опитва да покаже точно техника "мокро в мокро".

* за оцветяване на отпечатани изображения

тук всичко е ясно - вземате малка четка и почвате небрежно или пък старателно да оцветявате мечето/кончето/цветето/дървото и тн.
Източник, както и клипчето за оцветяването: https://www.youtube.com/watch?v=PniQFZFgpEo

* вместо мастило за печатане

Тук ще ви споделя моят скромен опит. Много е полезно особено за печати, които са твърде солидни и няма как да бъдат оцветени после. 


Техниката е показана и тук : http://thefrugalcrafter.wordpress.com 

На този етап няма да ви давам препоръки за покупка на конкретни марки бои, тъй като в магазините за художници има страшно голям избор, който аз не познавам, съответно не мога да коментирам. Мога само да ви споделя  кои бои спрягани за особено добри в крафт средите, а част от тях са изпробвани и лично в  Картишок, а именно:
Gansai Tambi Watercolor Paints
Къде се продават: в Армстронг.

Ревю на този вид бои може да видите тук:


Prima Marketing Watercolor Confections

 
 Ревю ето тук:

Хартиите за акварел са не по-малко важна тема. Ясно е, че те са по-различни от останалите картони. На първо време запомнете, че ви трябва специална хартия, а кой от всички видове на пазара, ще установите сами. Хартиите имат много подвидове - могат да са машинно изработени или ръчно направени, различават по своето тегло, качество и строеж,а не на последно място и по цена. Хартиите биват още  горещо пресована - подходяща е за фина и детайлна работа и студено пресована – има леко неравна повърхност. Но повече за тях в друга статия.
Вместо финал:

Ясно е, че популяризирането на акварела в скрапбук индустрията е пореден маркетингов трик на няколко големи фирми, но това, което ми допада е възможността всеки да ползва един достъпен материал по начин, който умее най-добре. Едни от нас може да започнат да рисуват картини, други ще стигнат само до фон и ще се откажат, трети въобще няма да пробват. Но човек никога не знае от кой вид ще излезе, така че още едно ново умение никога не е излишно. Аз лично научих много покрай писането на тази статия - и за акварелните техники, и за видовете бои и разликите между тях, и за това, колко не ме бива в рисуването с водни боички.... но пък от всички тези експерименти ми останаха няколко картички, които със сигурност ще бъдат подарени и ще донесат някому усмивка. 

За вас проучва: 
Кат от Картишоците