Our social:

10 май 2014 г.

5 начина за използване на сухи пастели в картичкоправенето.


- Еее много готин фон. Как го направи?
- Много лесно - с дистрес мастила. 
- А това цвете, с какво го оцвети така нежно?
- Това синьото ли? Ми пак с дистреси. Нали знаеш, те са супер яки и могат да се използват за най-различни неща.
- Да, знам, но знам също, че само с 10 лв за един цвят няма да мина. Трябва си сериозна инвестиция. 

Горният разговор е измислен, но почти същите мисли терзаят всяка начинаеща картичкофурия. Ясно е, че дистресите са интересни, полезни и многофункиционални, но си струват доста. Докато човек се зариби по тях и започне да отделя от закуски за поредния мечтан нов цвят, все трябва нещо да прави, нали? Ако ви харесва идеята за състаряването на хартия и тези проекти, навяващи спомени на отминали времена, може би има вариант да ги постигнете само на цената на едно дистрес мастилце. 
Идеята за chalk pastels  или тебеширените, сухи пастели и нанасянето им с памуче чух именно на скорошната среща на Картичкофурии. Мина ми през ушите, но да си призная не и посветих много време, докато вчера дъщеря ми в опит да ми "помогне" в поредната картичка не извади моите пастели от шкафа. Купих ги преди година от Лидл - 24 цвята за 8 лв. Но така си останаха почти не използвани, с изключение на два-три цвята, които децата изпочупиха. 

Разрових се в нета за урочета по темата и попаднах на едно много полезно:
  • Оцветяване с пастели:

Vera’s Coloring With Chalk Tutorial

Мацката показва как бързо и лесно да оцветим картинка с помощта на памуче, клечка за уши, четка за грим и пастели.
Идеята е да започнеш от най-светлия цвят и постепенно да нанасяш по-тъмен - така преливането се получава лесно и естествено. 
Разбира се техниката ще работи само на по-едри печати, не и на супер детайлни такива.
Аз веднага го пробвах на един мечо от печатите на Beccy - стана бързо и лесничко.

  • Състаряване с пастели

После продължих със опитите за състаряване - един надпис и един балон. Получи се чудесен ефект, може би само ръбчета не се получиха както с дистреса. Но пък иначе изглежда автенично старо:)
 Наързо направих една картичка за да ви покажа резултата - съвсем приличен с малко усилия и средства.
  • Отпечатване с пастели и  безцветно мастило

След още малко ровене попаднах и на друга добра идея - напечатваш картинката с безцветно мастило и после с малко памуче или четчица нанасяш ситния прах от пастела, който полепва по печата и го оцветява нежно и деликатно в избрания цвят.

  •  Използване на пастелите за фон

Фон можете да си направите по най-различни начини. Едно една идея, за която ви трябва само малък кръгъл тампон:
Източник: http://www.angelasargeant.com/blog/sponge-daubers-tips-ideas/
А можете да си направите многоцветна дъга с помощта на няколко различни цвята:
Източник: http://www.angelasargeant.com/
  • Използване на пастелите със шаблони

Това също не е никак лоша идея - използвайте шаблони за декупаж, или пък детски такива. Аз лично съм им голям фен и си ги крада редовно от разните му детски книжки, които получават моите деца. 

 Това са съвсем набързо нахвърляни идеи, но съм сигурна, че вашето въображение може да роди още много такива. Ще се радвам да ги споделите с нас. Все пак пастелите ми са цели 24 цвята, а дистрес мастилата ми още не са толкова разнообразни...

Поздрави от нашия екип:
Кат и Ева от Картишоците


2 comments:

bejko каза...

Много обичам пастелите Кат ,от детските години още!Но до сега в повечето случаи съм използвала маслени.Много хубави варианти за използване на тебеширените и определено влизат в крафтърският ми списък за пазаруване на продукти.Благодаря за урочетата!

Hristina Guglova каза...

Kat,az gi polzvam otdavna dovolna sam ot efekta koito se polu4ava, osobenno za senki .Mislq 4e trqbva6e da pokaja na sre6tata v Trqvna ,no se radvam ,4e ti go spodeli tuk