Our social:

18 май 2014 г.

Хоби и крафт инструменти

Имало едно време в картичкоправенето, когато  нещата били леснички. Всичко било въпрос само на  малка основка и няколко изрязани от стари подаръци хартиени цветенца...
Предупреждение:
ако сте инвестирали в това хоби повече от 100 лв към момента - няма нужда да четете по-надолу. Вие вече сте наясно с темата :)
 
Сега вече знаем, че картичкоправенето, както и скрапбукинга са индустрия за милиони долари в световен мащаб.  Тази индустрия малко по малко навлиза и в родната малка България. За някои от нас това означава начин по-добре и по-красиво да проявят творческите си заложби - правенето на картички е нещо като рисуването на картини, хоби, но и изява. За други това е начин да започнат собствен малък бизнес, съчетавайки приятното с полезното. За трети пък нищо не се е променило - тези новости преминават незабелязано покрай тях.
Факт е, че всички нови хоби инструменти, с които ни залива пазара, правят живота ни по-лесен, а понякога и доста по-интересен. Някои от тях дори не са скъпи, и вече е немислим да ги нямаш подредени на работната си маса. Но с други нещата са малко по-сложни - трябва си сериозна инвестиция. Пада голямо мислене дали да си го купиш, дали не, ще го използваш ли често, има ли смисъл, консумативите му скъпи ли са и тн. Най-добрия начин е някой, който вече се е прецакал/зарадвал с покупката да се включи със мнение.
Аз нямам голяма част от тези инструменти, но с удоволствие ще ги обобщя в кратък списък  и ще разкажа в  поредица статии за тези, с които работя. Надявам се други добри Картишоци да се включат с мнения за техните инструменти и тази рубрика да бъде от полза за начинаещите и не само картичкофурии.

 Дъски и пособия за биговане 

 В тази категория инструменти включвам дъската за биговане (прегъване) и правене на кутийки, самите инструменти за прегъване (биговачки им викам аз),  мултифункционален крафтърски  куфар UltimatePro и  дъски за рязане. Повечето са изключително полезни за начинаещия крафтър. Като цени са съвсем приемливи. Изключение - куфара, но за него в отделна публикация.

Инструменти за рязане

Тук включвам гилотини, тример, скалпел-ножчета, ножички - контурни и обикновени. Намират се във всяка книжарничка - поне последните няколко и без тях няма как да работите. Що се отнася до гилотините и тримерите - за хора като мен те също са задължителни. Кое от двете - въпрос на предпочитания. Аз имам 3 тримера и една гилотина, ползвам предимно гилотината. С тримерите винаги режа криво. Но пък познавам хора, които правят сватбени покани в големи количества и се справят чудесно само с тример. Е, има и такива (Марийче, познаваш ли се тук :) ) които режат прилежно с линийка и макетно ножче и пак изкарват линиите криви. Но ако си правите сами основите за картички - единия от двата уреда е задължителен според мен.

 Пънчове

Пънчове можете да намерите в изключително много форми и размери - от съвсем миниатюрните цветенца за по 2-3 лв до огромните красиви дантелени пънчове на Марта Стюарт, за които ви трябват поне десет пъти повече. Те са един от най-достъпните крафт инструменти, и повечето от нас са изкушени от тях. Кръгчета, квадрати, триъгълници и овали или пък цветенца, сърца, листенца - винаги има къде да ги сложиш. А да не говорим за красивите бюрдюрни пънчове или пък тези които правят дори ембосинг. И ако единичния пънч наистина е на прилични цени, то малко по-различно стоят нещата с по-специалните такива - тези които са в три различни размера от една форма ( например маргаритки или цветенца) и позволяват да се правят триизмерни цветя с тях или пък тези които печат на всякъде по листа.

 Печати

за тях вече стана дума в няколко статии така че няма да се повтарям. Сред тях също има и мнооого скъпи (най-вече гумените фонови печати) и доста по-евтини - основно силиконовите такива. Дали са задължителни - никак даже. Можете да преживявате спокойно без да влизате в това приключение. Ако направите обаче грешката да започнете, знайте че води до пристрастяване.

Ембосинг/релеф инструменти и материали

 тъй като ембосинга бива топъл и студен, тук влизат от една страна ембосинг пудри, ембосинг уред (или пистолет с горещ въздух), мастила и от друга страна stylus (не знам българската дума), ембос шаблони, текстурни плочки за релеф и други.
Повечето тук (изключвам ембосинг папките за машини) са сравнително достъпни като цена. Не са задължителни за използване, но добавят нови възможности, особено ако вече имате печати.

Инструменти за дупки и айлетс

 Няма да издам голяма тайна, ако кажа че следващата ми статия ще е посветена именно на тях и на любимия ми сред тях -  Crop-A-Dile. И за него се изисква солидна инвестиция, особено сравнена с другите "подобни" инструменти за пробиване на дупки (зимба) , които се продават на цени между 4 и 10 лв. Този вид инструменти ще са ви от особена полза ако искате да правите албумчета.

Машини за рязане (Die Cut Machines)

Мда, картичкотворенето не е тежкотоварна индустрия, но и тук си имаме машинки - някои по-големи, други по-малки, но всички са една инвестиция за сериозния картичко творец. Цените тук започват от 100 лв нагоре, горна граница няма. Има два (според моите скромни разбирания) основни вида - едните са плотер, който работи с cut files - шаблони, записани във файл и другите -машини от сорта на добре известния ви Биг шот, които работят с метални режещи шаблони, които се купуват отделно. Във втория случай инвестицията НЕ свършва с покупката на машината, а напротив - тогава започва. На пазара има уникални шаблони и папки за релеф, с които нещата, които правите изглеждат професионално изпипани. Доколко обаче това е оправдана инвестиция, за хора за които това е хоби, а не занаят всеки сам трябва да си прецени.


Има още много хоби и крафт инструменти, които едва ли ще успея да спомена в тази публикация. Но със сигурност ще ги обсъдим и в следващите. Приемам съвети и идеи за следващите статии в тази рубрика.
Кат от Картишоците

3 comments:

Анонимен каза...

Добро утро! С удоволствие чета статиите ви. Начинаеща съм в картчкотворенето,но имам желание да си закупя машинка. И тъй като има различни на пазара (с по-голям плотер, с различна височина на щанците и т.н.), какво ще ме посъветвате? Благодаря и слънчев ден!

Анонимен каза...

Здравейте. Можете ли да ми обясните какъв е втория вид машини за рязане(с cut files - шаблони)и къде мога да видя как изглежда?

Kati каза...

Машините се казват плотери, и повече за тях може да прочетете в тази статия:
http://www.kartishok.com/2015/02/blog-post_5.html