Our social:

13 юни 2014 г.

Migito: Нестандартно приложение на някои инструменти и материали

Вчера вечерта наминах през Лидл за да си купя пистолет за горещ въздух.  "За какво ти е? " попита мъжа ми.  Не знам,  но ще питам Мигито,  му отговорих.  

Мигито е много мила и усмихната дама (която обаче си има собствено мнение по доста теми и винаги е склонна да го сподели, било то да помогне или да те убеди). Първата ми виртуална среща с нея беше когато тръгнах да си търся печати с надписи на български. Колкото и да са красиви чуждите, все пак свекито трудно ще разбере милите пожелания, които съм отпечатала на картичката си за нея. Така че си поръчах надписи, после някои други красоти - цветя, хортензия, роза, няколко фонови печата, личния ми печат и тн. 
Реално се видяхме на една среща на дистресохолиците. А най-последната ни среща беше през април. На нейната работилничка по време на Третата Картичкофурийска среща научих много полезни и забавни неща. Още тогава ви обещах да я поканим на гости при нас. Тя беше така добра да даде началото на поредица статии "От Нищо нещо".  Ето и   първия неин  разказ. Приятно четене и гледане.
Винаги съм си падала по максимата „От нищо нещо“ и да използвам всичко което може да се намери в къщи за моите проекти. Днес ще ви покажа как аз използвам някои от тях, като със сигурност няма да съм обхванала всички. Но вие имате достатъчно въображение и със сигурност ще измислите хиляди други. ;)

Пистолет за горещ въздух

 Продават го в повечето хипермаркети и строителни магазини. По принцип се използва за свалянето на боя и лакове от стари предмети и прозорци. Евтините варианти обаче не са добри за дълга употреба, но са идеални за нашите цели в декорацията. Аз го използвам за заместване на инструмента за горещ ембосинг. 
 Много обичам да правя пеперуди и цветя... Можете да си направите от тях всякакви разновидности използвайки мастила, печати, пудри за топъл ембосинг, паус, хартия или плат. 
 
По принцип е проблем когато искате да отпечатате брилянтно мастило и след това да обработвате изображението, защото то е доста по-„мазно“. Но моите любими цветя и пеперуди са отпечатани на паус, обдухани с пистолета за горещ въздух (на първа степен и поне на 70-80 см. от листа), след което може по методите на пергаманото на картинката да и се придаде обем, да се отстранят някои от полетата, като краищата им се минават с пробождане едно до друго на карфица или игла, а може да се оставят и без да се отстраняват, а само с дупчиците.  Обичам да си правя пеперудите и с топъл ембосинг на паус, но уловката тук е, че ако започнете да „дупчите“ до пудрата тя се отлепя. Трябва да сте много внимателни или след като приключите с инструмента който е като флумастер с безцветно мастило да минете участъците от които ви е паднала пудрата и да поръсите отново и нагреете.
 Бъдете внимателни. Пистолета за горещ въздух е по-силен от стандартния инструмент за топъл ембосинг. Работете с пинсети или други инструменти с които да си държите елементите, като пинсетите ги дръжте с парцалче, защото са проводник на топлина и може да има последици върху ръцете ви. Е аз не вярвам това да се случи, но трябва да се пазим. Пудрата за ембосинг много бързо се разтапя особено ако е на паус или на салфетка.  За това дръжте пистолета далеч. Изключително красиви пеперуди и цветя се получават с топъл ембосинг върху плат. Черната пеперуда на картинката е от плат.
В моята практика използвам и всякакви повърхности, за да придавам релеф на проектите си - мрежички от плодове, дантели, та дори и решетка за вентилатор за компютър... 

Универсален кит 

 Той е идеален за създаване на релеф. Използвам го изключително много в декупажа, но има приложение и в картичките. Може да ползвате както печати така и папки за релеф, а защо не и направени от вас шаблони.


Мога да ви предложа да си направите картичка по следния метод:
Набавяте си следните материали:
  • Универсален кит
  • Печат с подходящ релеф или папка за релеф
  • Най-вътрешния пласт на салфетка
  • Акрилно блокче
  • Акрилен лак на водна основа
  • Дистрес мастила или акрилна боя в желания цвят
  • Шпакла
* Вземате малко от кита и с помощта на шпакличката нанасяте не много дебел слой върху желаната повърхност (в моя случай тънък картон)
** Вземате вътрешния пласт на салфетка, постилате го върху кита, поставяте печата или папката за релеф и с акрилно блокче натискате. Отлепяте леко, като гледате салфетката да не се отлепя от материала и да запази релефа.
*** Оставяте да изсъхне или сушите със студена! струя на сешоара.
**** Лакирате с лак на водна основа.
***** Релефа се оцветява с дистрес мастила.
****** Можете да си декорирате проекта по ваше желание.
Кита може да бъде оцветен и с акрилни бои да няма нужда от лакирането и оцветяването с дистрес.

Пистолет с горещ силикон 

 Преди време го използвах за изработката на 3D цветя в квилинга, но реших, че стоят твърде грубо и лично за мен не професионално и го замених със специални лакове. В декорацията на картички бих го препоръчала за закрепяне на големи панделки или тежки акценти.
Финалът на нашата статия остава отворен, защото това е само едно мини загатване за възможностите, които ни заобикалят. Аз отивам да си пробвам новата "духалка", а вас оставям да изгледате клипчето, в което дъщерята на Мигито обяснява как да си направим красива декорация на кутийка с помощта на топъл ембосинг, салфетка, печати "от нашите" и разбира се въпросния пистолет за горещ въздух. Гледайте я непременно, много е сладка.

5 comments:

ЦВЕТНИ ФАНТАЗИИ каза...

На един дъх изчетох всичко и мога да кажа от опит, че това е нищо в сравнение с това, което Мигито може още да покаже и разкаже.....като енциклопедия е, винаги готова да даде правилен и ценен съвет! Обичам нейните съвети! Голямо приятелче е тя!

Марияна каза...

Малката "учителка" е много сладка!!! Мигито дава много ценни съвети и никога не се притеснява да каже какво мисли, качество, което аз много уважавам! Ползвам доста от печатите й и съм много доволна! Радвам се, че има такива хора!

Unknown каза...

Благодаря ви, момичета!

Toni каза...

Интересни и ценни съвети. Благодаря :). Ембосинг върху плат и аз съм пробвала, става супер! Много ми хареса идеята с кита и релефа на дърво! Прелестен проект!

Plamnito каза...

Много е сладка Надето! А аз ще отида на гости на Мигито, за да науча на практика всичките тези тънкости и да се позабавляваме заедно! Тя е страхотна и затова и печатитие й са уникални! Картишоци, благодаря, че и тя е част от Вас!